FOTO: Deo Poklon-zbirke Dragiše Brašovana od utorka u Galeriji Matice srpske

Deo zaostavštine čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana, koju je Galerija Matice srpske nedavno dobila na poklon od njegove supruge Viktorije Brašovan i njene kćerke Olge Kovačev, od utorka, 5. maja mogu da pogledaju svi zainteresovani posetioci.
FOTO: Deo Poklon-zbirke Dragiše Brašovana od utorka u Galeriji Matice srpske
Foto: Galerija Matice srpske
Ovu poklon-zbirku čine umetnička dela Mladena Josića, Sretena Stojanovića, Riste Stijovića, Antuna Augustinčića i drugih, ali i brojna dela primenjene umetnosti koja su bila deo njegovog životnog prostora, poručuju u Galeriji Matice srpske. 
 
Viktorija Brašovan poklonila je Galeriji Matice srpske četiri slike, četiri skulpture, dve porodične ikone, crtež, karikaturu i grafiku. Među darovanim delima, kaže upravnica Galerije dr Tijana Palkovljević Bugarski, ističe se do sada javnosti nepoznat portret mladog Brašovana, kao i dve katalogizirane slike Mladena Josića. Među skulpturama izdvajaju se dela Sretena Stojanovića, Riste Stijovića i Antuna Augustinčića.
 
 
Ovi lični predmeti izloženi su u Svečanom salonu i Velikoj sali Galerije Matice srpske, a u ovom trenutku je izložen samo deo iz Poklon-zbirke, s obzirom na to da će se po završetku stručne obrade i neophodnih restauratorskih zahvata prirediti kompletna izložba.
 
"Poštujući volju nedavno preminule Viktorije Brašovan i njene kćerke Olge Kovačev, zahvaljujemo im se na dragocenom daru koji će doprineti uobličavanju sećanja na arhitektu Dragišu Brašovana. Njegovo arhitektonsko remek-delo zauvek će biti obeležje Novog Sada, a Galerija Matice srpske čuvaće umetnička dela i predmete koji upotpunjuju sliku o njemu kao arhitekti, porodičnom čoveku, prijatelju i istaknutoj ličnosti srpske kulturne istorije", navodi Palkovljević Bugarski.
 
Posetioci mogu da pogledaju i izložbu "Inspirisani Italijom", koja je aktuelna u Galeriji.
 
Radno vreme Galerije Matice srpske je od utorka do petka od 10 do 16 časova.
  • Piško

    04.05.2020 21:41
    ...
    Zgradu Albusa nije projektovao Brašovan, već verovatno Danijel Šlank, koji je radio i čeoni obod Štranda.
  • Radnička

    04.05.2020 11:15
    Pa pošto je nedavno srušena zgrada Albusa koju je projektovao Brašovan, lepo je da je bar nešto ostalo za budućnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura