Besplatan ulaz u Galeriju Matice srpske povodom Dana muzeja

Ulaz u Galeriju Matice srpske danas, 18. maja, biće besplatan povodom Međunarodnog dana muzeja.
Besplatan ulaz u Galeriju Matice srpske povodom Dana muzeja
Foto: Galerija Matice srpske
Međunarodni savet muzeja - ICOM ove godine je za temu Dana muzeja izabrao "Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija", s idejom da ukaže na muzeje kao mesta gde se slavi raznolikost zajednica i čiji programi i sadržaji mogu da doprinesu prepoznavanju i prevazilaženju predrasuda.
 
Kao nosioci promena i pouzdane institucije, muzeji danas mogu da pokažu i istaknu svoj značaj uključujući se u političke, društvene i kulturne izazove savremenog društva.
 
"U protekloj deceniji Galerija je posebnu pažnju usmerila ka stvaranju prostora i sadržaja dostupnog za sve. Iz tog razloga pod ovogodišnim sloganom 'Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija' svi ljubitelji umetnosti u Galeriji Matice srpske mogu provesti jedan (ne)običan muzejski dan, uživati kako u stalnoj postavci Galerije, tako i u izložbama 'Inspirisani Italijom' i Poklon-zbirci Dragiše Brašovana", navode u Galeriji.
 
Dodaju da u njihovom prostoru posetioci mogu i da obogate svoje muzejsko iskustvo uz aplikaciju na znakovnom jeziku "Muzej za sve"; da dožive umetnost kroz proširenu realnost sa aplikacijom "Doživi umetnost"; zabave se sa decom u "potrazi za umetničkim blagom" uz dečji vodič, ali i da pronađu zanimljive i raznovrsne kustoske i konzervatorske priče za sebe.
 
Svi koji posete Galeriju na ovaj poseban "muzejski dan" dobiće poklon katalog aktuelne izložbe "Inspirisani Italijom", a za najmlađe su pripremljene poklon-knjižice iz dečje edicije "Moja Galerija". 
 
Svi zainteresovani ovu ustanovu kulture besplatno će moći da posete danas, u periodu od 10 do 22 časa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura