Vojvodina daje dva miliona za izdavanje knjige eseja Petera Handkea o Jugoslaviji i Srbiji

Iz budžeta Vojvodine izdvojeno je dva miliona dinara za izdavanje knjige nobelovca Petera Handkea "Istorija iza pripovesti ili Sabrani eseji o Jugoslaviji i Srbiji".
Vojvodina daje dva miliona za izdavanje knjige eseja Petera Handkea o Jugoslaviji i Srbiji
Foto: Printscreen
Novac je izdvojen iz budžetske rezerve, objavljeno je u pokrajinskom Službenom listu. Sredstva su namenjena Srpskom narodnom pozorištu radi finansiranja dela ovog austrijskog pisca.
 
Peter Handke je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu. Odluka da se Nobel dodeli autoru romana kao što su "Golmanov strah od penala", "Kratko pismo za dugi rastanak" i "Nesreća bez želja", izazvala je brojne reakcije. 
 
Tako su se mogli čuti stavovi da je Handke za svoj književni rad u potpunosti zaslužio nagradu, dok su drugi podsećali na njegov odnos sa Slobodanom Miloševićem, koga je posetio i u Haškom tribunalu i kojem je govorio na sahrani. Ipak, Handke je poručivao da odbija da ima stav o Miloševiću. 
 
Tokom devedesetih godina prošlog veka svojim pisanjem i javnim nastupima tražio je "pravdu za Srbiju".
 
Balkan je pratio Handkea i prilikom dodele Nobelove nagrade. Tada su ispred "Koncertne kuće" u Stokholmu bila organizovana dva skupa - jedan protiv dodeljivanja nagrade piscu i drugi skup koji su organizovala srpska udruženja koja su mu davala podršku.
 
Handke je jednom prilikom rekao da ga u Srbiji više vole nego što ga čitaju.
  • Марина

    30.05.2020 20:37
    Брозна "аутономија" је коначно на правом путу - путу самоукидања. Несхватљиво је да један од два једина антифашистичка народа у Европи буде деценијама окупиран чак и на једном делу своје ионако драстично умањене теритрије.
  • Novosadjan

    30.05.2020 00:07
    Jaci nobelovac kad je spao na to da mu mi stampamo knjige
  • e da vidimo

    29.05.2020 14:37
    ovako
    @
    В
    29.05.2020 • 11:01
    "Ради се о нобеловцу, тако да ово може само да нам иде на част."
    Hvala - Vaš glas je zabeležen (-1)
    "Nobelovac" je širok pojam, može biti zamlata i sprdnja kao ovaj, može onako politički kao Obama, može kao Dilanov burbon, pardon pesnik...a može i za književnost kao Andrić, Fokner a ovaj je blago rečeno baš zamlata...tebi će dati sendvič.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura