Pisma kralja Milana Obrenovića izložena do petka u Arhivu Vojvodine

Izložba "27 stranica pisama kralja Milana Obrenovića" mogu se pogledati do petka, 26. juna u Arhivu Vojvodine.
Pisma kralja Milana Obrenovića izložena do petka u Arhivu Vojvodine
Foto: Printscreen
Prvi put u istoriji dragocena pisma kralja Milana Obrenovića upućena njegovom sinu kralju Aleksandru, 27 stranica uputstava za vladanje, predstavljena su javnosti. 
 
Na izložbi je prikazan i originalni štap kralja Milana, kao i druge dragocene fotografije, dokumenti i knjige vezane za kralja Milana i kraljicu Nataliju.
 
U pismima je izložen celokupan državno-politički program tadašnje Srbije, objasnio je istoričar prof. dr Goran Vasin.
 
U njima kralj Milan daje uputstva za tajno naoružanje moderne srpske vojske, koja će se kasnije proslaviti u balkanskim i Prvom svetskom ratu. Sva goruća diplomatska pitanja tog vremena pokrivena su u pismima sa odlučnim stavovima, ispisanim rukom samog kralja. Pisma pružaju mogućnost da se na drugačiji način sagleda ceo jedan period srpske istorije, ali i ličnost jednog od najznačajnijih srpskih vladara u čije vreme je Srbija teritorijalno proširena, te su joj bili priznati nezavisnost i status kraljevine.
 
Autori izložbe su Viktor Lazić, predsednik udruženja "Adligat", dr Adam Sofronijević, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" i dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine.
 
Izložba se može pogledati do petka, 26. juna, u periodu od 8 do 20 časova.
  • Ajde?

    24.06.2020 11:52
    Kakve on veze ima sa Vojvodinom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura