Preminuo gitarista Amajlije Slobodan Većkalov Veća

Gitarista poznatog novosadskog sastava Amajlija Slobodan Većkalov Veća, preminuo je u nedelju, u 56. godini života.
Preminuo gitarista Amajlije Slobodan Većkalov Veća
Foto: Printscreen
Vest o smrti jednog od osnivača ovog sastava objavili su na društvenim mrežama njegovi prijatelji.
 
Zajedno sa Čombetom, Čvajom, Boletom i Čoletom osnovao je 1979. godine Amajliju. Bend je na početku svirao samo obrade pesama drugih grupa, ali su vremenom počeli da ubacuju i po koju svoju, tačnije Većinu kompoziciju, beleži novinar Bogica Mijatović.
 
Frontmen Amajlije Bogoljub Banjac Čombe kaže za 021.rs da su on i njegovi prijatelji iz benda imali sreću da poznaju Veću, koji je uvek bio glas razuma.
 
"Kada nam je nešto nedostajalo za svirku, on je to imao puta dva. Bio je sigurna kuća benda. Bili smo klinci kada smo 1979. godine krenuli u ovu priču, njegova maćeha je čak i dala ime bendu. Naravno, dolazilo je nekada do razlaza između njega i nas, jer mi smo živeli rokenrol, a njemu to nije u potpunosti prijalo. Mi smo uglavnom bili u oblacima, a on je držao kanape na zemlji i trudio se da ta priča opstane. Zaista smo mnogo izgubili njegovim odlaskom. Veća je uvek bio pozitivan lik, ali je u toj pozitivnoj priči uvek davao ozbiljna rešenja. Poznato je da mi rokeri imamo problema sa autoritetom, ali pametan čovek ume da nas prevari da uradimo dobru stvar. Takav je Veća bio. Takve ljude slučajno upoznate i mi smo stvarno imali sreću da ga poznajemo i da zajedno sviramo", priseća se Banjac svog prijatelja. 
 
 
Sa Amajlijom je učestvovao u snimanju pet albuma - "Samo ti", "Zašto si tako blesava i luda", "Vruće i hladno", "Čista zabava i čist rock'n'roll", "Nikad više kao pre". Neki od hitova sa tih albuma su "Dobar drug", "Požuri druže", "To je bio dan", "Veruj u ljubav", "Vruće i hladno", "Ume biti gadno", "Dala si mi"...
 
Amajlija je osamdesetih godina prošlog veka u dva navrata svirala kao predgrupa Bajagi i instruktorima na njihovim jugoslovenskim turnejama. Veća je sarađivao sa poznatim jugoslovenskim sastavom i tako što im je pružao tehničku podršku.
 
Iz tog perioda je i njegova potreba da se muzikom ne bavi isključivo držeći instrument u rukama, već da brine i o tehničkoj strani izvođenja, pa je od 1994. godine radio i u Studiju "Berar". 
 
 
Veća je, između ostalog, jedan od osnivača benda Rakila, u kojem je nastupao zajedno sa Petrom Jelićem, Nešom Kojićem i Čabom Kišom. 
 
Prijatelji iz sastava Amajlija će ga ispratiti pesmom "Sve što želim", koju je pisao i komponovao upravo Veća.
 
Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.
  • maximus

    08.07.2020 05:59
    RIP
  • Nebojša

    06.07.2020 19:46
    Naš Veća
    Bio si parametar za dobrotu
    Počivaj u miru dobri moj Većo
  • Arpad

    06.07.2020 17:32
    Šok
    Počiva i miru,
    profesionalcu i prijatelju veliki.
    Izgubila je i muzika i tehnika koja je prati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura