Odlazak baletskog igrača i pedagoga Živojina Žike Novkova

Baletski igrač, koreograf i pedagog u penziji Živojin Žika Novkov, preminuo je u petak, 3. jula, u 82. godini života.
Odlazak baletskog igrača i pedagoga Živojina Žike Novkova
Foto: Srpsko narodno pozorište
Balet počinje da uči u Baletskom studiju Milene Popović, a zatim pohađa Državnu pozorišnu školu – Baletski odsek u Novom Sadu.
 
Član baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta postaje 1958. godine, dok vanredno završava srednju Baletsku školu. U Srpskom narodnom pozorištu je 1973. godine stekao status epizodnog soliste.
 
Igrao je uloge Licitara u "Licitarskom srcu", Jaga u "Otelu", Barona u "Gospođicama sa krovova", Alena u "Vragolanki", Vrača u "Petru Panu", "Rokija u "Priči sa zapadne strane"... Radio je koreografije za "Žar pticu", "Altum Silencijum", "Ožalošćenju porodicu"...
 
Sa osećajem za pokret i jakim scenskim izrazom, odigrao je mnogo uloga koje karakterišu groteska i dramski izraz. Godine 1981. odlazi na specijalizaciju za koreografa na Ruski institut za pozorišne umetnosti GITIS u Moskvi.
 
Iz Srpskog narodnog pozorišta odlazi u penziju 1978. godine i do 1992. godine nastavlja rad kao pedagog i koreograf Baletske škole u Peruđi (Italija), baletskog ansambla Pozorišta u Pečuju (Mađarska) i Univerziteta u Alabami (Birmingem, SAD). 
 
Nakon toga radio je kao pedagog i koreograf u Srpskom narodnom pozorištu i Baletskoj školi u Novom Sadu.
 
Sahrana će se održati u ponedeljak, 6. jula, u 13 časova na Uspenskom groblju u Novom Sadu.
  • toni

    06.07.2020 12:37
    baletan
    Pocivaj u miru profesore

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura