Preminuo novosadski strip autor Svetozar Obradović, iza njega ostaju "Lun, kralj ponoći", "Billy the Pljuc", "Tarzan", "Cat Claw"

Jedan od najuticajnijih jugoslovenskih scenarista stripova Svetozar Toza Obradović preminuo je u Novom Sadu.
Preminuo novosadski strip autor Svetozar Obradović, iza njega ostaju "Lun, kralj ponoći", "Billy the Pljuc", "Tarzan", "Cat Claw"
Foto: Screenshot
Obradović je autor priča za serijale "Kobra", "Poručnik Tara", "Veliki Blek", "Tarzan", "Lun, kralj ponoći" i drugih i knjige "Novosadski strip". Strip scenarijem počeo je profesionalno da se bavi u 25. godini, radom na serijalu "Poručnik Tara" sa crtačem Branislavom Kercem.
 
Svetozar Obradović Toza rođen je 12. novembra 1950. godine u Novom Sadu. Za strip se zainteresovao rano, a ljubav prema njemu se razvila zahvaljujući njegovom ujaku Svetozaru Ružiću. Ipak njegovo sudbonosno opredeljenje za strip dogodilo se kada je upoznao Baneta Kerca. Usledilo je neumorno crtanje stripova po sveskama, naročito leti u hladovini jednog velikog drveta koje se nalazilo ispred Banetove kuće.
 
Ono pravo ipak se dogodilo petnaestak godina kasnije. Tada su se Bane i Toza sreli u gradu posle dugogodišljeg neviđanja zbog obaveza školovanja. Posle dužeg razgovora zaključili su da Bane bolje crta, a Toza bolje piše scenarija. Istog trenutka je pao dogovor o sradanji. Prvi zajednički pokušaj doneo je odmah i uspeh. Serijal stripova "Poručnik Tara" prihvaćen je u Dnevniku u odeljenju za izdavačku delatnost. Tačnije, tadašnji urednik, Sreten Drašković im je dao zeleno svetlo i tako je ovaj strip sa tematikom iz NOB-a, rađen u vestern stilu, ugledao svetlo dana u časopisu "Zlatni kliker", a nešto kasnije i u "Strip zabavniku". To se dogodilo 1975. godine, da bi se četiri godine kasnije preselio na stranice "Stripoteke". Ovaj strip je objavljen i u dečjem časopisu "Jó pajtás" na mađarskom jeziku i "Maslačku" iz Osijeka.
 
U trideset dve godine rada Obradović je stvorio mnoge junake stripa kao što su: "Poručnik Tara", "Kobra", "Ket klou", "Bili the Pljuc", "Izvidnik Rod", "Nindža", "Lun kralj ponoći", po romanima Frederika Eštona, kao i mnogobrojne pojedinačne storije u koje spada i tridesetak vesterna. Takođe je radio i na licencnim izdanjima: "Tarzan", "Bufalo Bil" i "Veliki Blek". Za ovaj poslednji strip uradio je više od 50 epizoda od kojih je svaka imala 60 tabli.
 
Na prostoru bivše Jugoslavije sarađivao je sa svim značajnijim izdavačkim kućama iz svih republika. Godine 1997. bio je urednik dečjeg časopisa "Školjka" koji je izlazio na srpskom jeziku u Prištini.
 
Radovi su mu objavljivani i u inostranstvu i to u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Norveškoi Švedskoj, Holandiji i SAD. Više od tri decenije sarađivao je sa više od trideset naših i nekolicinom crtača iz drugih zemalja.
 
Kraće vreme bavio se i pedagoškim radom, odnosno 2000. godine je na "Novosadskom otvorenom univerzitetu" držao "Školu stripa", a naredne tri rukovodio "Strip radionicom".
 
U poslednje vreme bavio se novinarstvom. Njegovi feljtoni i reportaže objavljeni su u mnogobrojnim listovima i časopisima.
 
Knjigu "Novosadski strip" objavio je 2007. godine.
 
  • Podbarac Original

    17.08.2020 16:20
    @boba
    Moje najiskrenije saucesce i za Peru Aladzica,nisam znao da nas je i on napustio,nigde nisam nista procitao niti mi je iko javio.Pera je bio pravi mangup,uvek je stitio nas klince,dobar i pravedan,bio je i ranjen u okolini Vukovara za vreme ovih nesretnih ratova..Pera i Bane Kerac su stanovali u istom ulazu a Toza je dolazio skoro svakodnevno,bila je to jedna sjajana ekipa,jos jednom,cast je bila poznavati ih.
  • /

    15.08.2020 14:59
    /
    @Sloba 53
    a danas imamo trkulju i bekvalcevu.
    bas sunovrat morala umetnika /i publike/ u nsu
  • Sloba 53

    15.08.2020 13:06
    Nekada smo imali Tozu , Baneta Kerca , Randelja u Dnevniku , genijalce , a sada bitange jašu našom Vojvodinom i Srbijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura