Otvoreno "Brankovo kolo" u Karlovcima, svečana povelja Matiji Bećkoviću

U Sremskim Karlovcima su svečano otvoreni 49. Brankovo kolo i "Prolećni Brankovi dana 2020", a Matiji Bećkoviću je uručena "Velika povelja Brankovog kola" za "doprinos lepoti i razvoju poezije, za stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara i dela Branka Radičevića".
Otvoreno "Brankovo kolo" u Karlovcima, svečana povelja Matiji Bećkoviću
Foto: Brankovo kolo
Uručujući nagradu laureatu, predsednik Brankovog kola Nenad Grujičić je istakao da je Bećković graditelj Brankovog kola kroz sve ove decenije i da sa drugim pesnicima i umetnicima predstavlja elementarnu snagu Brankovog kola.
 
Bećković je istakao da je Branko Radičević bio prvi pesnik za koga je čuo i koji je izgledao onako kako je on, kao dečak, pesnika zamišljao.
 
"Branko je bio i prvi pesnik koji je Karlovačku gimnaziju i grad u kojem je pohađao školu opevao i uzdigao, tako da je Gimnazija postala simbol Sremskih Karlovaca, poput Karlovačke bogoslovije. Bio je i prvi pesniik koji se zavetovao da neće pisati dok ne poseti Kosovo. Prvi je opevao Crnu Goru, prvi u stih stavio Njegoša, i to za njegovog života, a da ni Njegoš ni savremenici nisu imali prigovora", rekao je Bećković.
 
Obrazloženje žirija pročitala je dramska umetnica Danica Petrović, koja je tokom programa nadahnuto kazivala i dve Brankove pesme "Devojka na studencu" i "Ukor", saopštili su organizatori mnifestacije. Nastupili su i mladi bogoslovi, đaci Karlovačke bogoslovije "Sveti Arsenije Sremac", kao i pesnici-đaci Karlovačke gimnazije.
 
Matija Bećković je prvi pesnik koji dobija ovo prestižno priznanje.
 
Dosadašnji laureati su dramski umetnici Miša Janketić, Vesna Čipčić i Vico Dardić, operska pevačica Vera Kovač Vitkai, psihijatar i književnik Vladeta Jerotić, kantautorka Ljiljana Petrović, raniji predsednik Brankovog kola, Bogdan Vinokić, režiser Milan Pletel i drugi.
 
U novim okolnostima, Brankovo kolo se od 4. do 14. septembra održava sa dve sjedinjene manifestacije: "49. Brankovo kolo" i "Prolećne Brankove dane 2020", a programi će biti realizovani u terminu matinea, od 10 časova na otvorenim prostorima, u bašti Muzeja i Brankovog kola i na Stražilovu.
  • Дејан

    06.09.2020 10:59
    Читаоци
    Да ли је ико од ових који негативно коментаришу Бећковића прочитао нешто од Радичевића бар, ако већ није од Бећковића.
    Да јесте, и да је којим случајем Радичевић наш савременик, пљували би и њега.
    Јер управо је Бећковић један од оних који наставља Радичевићеву мисао.
    Честитам Матији Бећковићу на награди.
  • /

    06.09.2020 10:03
    /
    toliko.
    bas su pre neki dan opet proglasili da ce se truditi oko istorije i turizma u karlovcima.

    koliko njih je doslo da vide beckovica?

    sizifreni srbi.
  • Omer

    06.09.2020 09:23
    Paša
    Neki već na aparatima. Dragi moji, Jugslavije više nema. Stepić je svoj posao pošteno odradio. Zalud vam optuživati Srbe za Srbovanje i 2020. :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura