"Moj Šekspir" zatvorio Šekspir festival

U autentičnom ambijentu pod vedrim nebom, kao u vreme najvećeg dramskog stvaraoca, sinoć je, uz ovacije publike, završen sedmi Šekspir festival.
"Moj Šekspir" zatvorio Šekspir festival
Foto: Jelena Ivanović
Festival, održan u vili "Stanković" u Čortanovcima, zatvorio je "Moj Šekspir", projekat Nikite Milivojevića u kojem su proslavljeni glumci: Svetozar Cvetković, Svetlana Bojković, Zijah Sokolović, Vojislav Brajović, Milica Mihajlović, Nebojša Dugalić, Jelena Đulvezan i prevodilac Šekspirovih dela Zoran Paunović, najvećeg dramskog pisca smestili u sadašnjost, predstavljajući ga kroz dogodovštine iza scene i iskustva stečena nastupima u Šekspirovim pozorišnim delima.
 
Tokom pet festivalskih dana, publika je uživala u spoju muzike i komedije. Festival je otvoren koncertom "Betoven i Šekspir" u izvođenju Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije. Muzika je bila osnov i inspiracija i za kreiranje predstave "Kako vam drago" - romantične komedije koja je nastala kao plod saradnje Narodnog pozorišta u Nišu, Kruševačkog pozorišta i Internacionalnog Nišville Jazz festivala, prema konceptu Nikite Milivojevića. Publika je imala priliku da uživa i u nastupu Šabačkog pozorišta kroz komediju "Dva viteza" iz Verone rediteljke Mije Knežević, kao i u čuvenoj drami Toma Stoparda o dvojici sporednih likova iz Šekspirovog Hamleta "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi" Srpskog narodnog pozorišta, u režiji Igora Pavlovića.
 
"Naša namera i motiv da vratimo osmeh publici su se ispostavili tačnim. Jedna od stvari po kojoj ću pamtiti ovaj festival je ta da smo svih ovih pet večeri mogli da vidimo puno radosti u gledalištu i na sceni, što je bilo naročito lepo. Mogu da kažem da je festival bio i bolji nego što smo očekivali, imajući na umu promenjen koncept usled aktuelnih okolnosti. Ono što takođe smatram važnim je da se ispostavilo da se u našim manjim pozoristima i sredinama poput Šapca, Kruševca, Zrenjanina, igra Šekspir. A to je vrlo ohrabrujuć znak", izjavio je Nikita Milivojević, osnivač i direktor festivala. 
 
Šekspir festival prošle godine je Evropska mreža festivala i zvanično uvrstila u listu najznačajnijih na Starom kontinentu. 
 
Iako održan u drugačijim okolnostima koje su donele novi programski koncept, bez inostranih gostiju, u novom terminu i sa manjim brojem mesta za gledaoce, 7. Šekspir festival je pokazao koliko se publika uželela pozorišne scene. Ulaznice su bile rasprodate već prvog dana najave festivala.
  • Vlasdimir

    17.09.2020 23:27
    Šekspir
    Proveo sam tri poučne i zabavne pozorišne večeri u divnom ambijentu.
    Pokojnom doktoru Stankoviću koji je prvi vlasnik vile u kojoj se održava festival - večna slava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura