PDP konferencija se seli u onlajn prostor i dovodi zvučna imena iz sveta dizajna

Dvanaesto izdanje PDP konferencije biće organizovano od 16. do 18. oktobra, u drugačijem formatu u odnosu na prethodna izdanja.
PDP konferencija se seli u onlajn prostor i dovodi zvučna imena iz sveta dizajna
Foto: PDP konferencija
PDP (Print, Design, Photography) organizacija donela je odluku, u skladu sa trenutnom situacijom u vezi sa pandemijom, da predavanja, koja obično okupljaju najveći broj posetioca, budu onlajn i budu dostupna publici širom sveta. Izložbe će biti postavljene na otvorenom i u prostorima u kojima je moguće sprovoditi propisane mere zaštite od korona virusa. 
 
Ove godine svoje učešće imaće veliki broj umetnika, neki od njih su Sanja Stojkov, Svitlana Levchenko, kao i Braća Burazeri i Constantin Demner, Aleksandar Todorović, Marina Milovanović, Mane Radmanović, Snežana Petković, Wolgfang Fiel, kao i Tijana Radić.
 
Radovi svetske umetnice Svitlane Levchenko izlagani su širom sveta, uključujući i gradove poput Berlina, Los Anđelasa, Rima, Pariza, Beča, kao i mnogih drugih. Ona se već duži niz godina bavi se fotografijom i radi kao kustos u Ukrajini. Kao vizuelna umetnica  u svom radu se oslanja na različite medijume, uključujući i umetničke instalacije u prostoru i performans. 
 
Umetnica iz Sombora Sanja Stojkov u svom radu spojila je svoje dve najveće ljubavi – grafički dizajn i tetoviranje. Za vrlo kratko vreme njeni radovi na koži, ali i mnogim drugim materijalima, postali su prepoznatljivi široj publici. 
 
Poznati dvojac Braća Burazeri - Nikola i Nenad Radojčić talentovana su braća koji se dugi niz godina bave grafičkim dizajnom. Aktivni su još od 90-ih kao umetnici koji crtaju grafite i kao članovi BG Illegal ekipe. 
 
"Digitalni nomad", kako sebe naziva Constantin Demner, osnivač je jednog od najinspirativnijih studija u Beču – Studia Elastik. Svoj put u umetnosti započeo je studiranjem na dvogodišnjem kursu grafičkog dizajna u Austriji, da bi kasnije završio i Londonski koledž za štampanje. Talentovani umetnik navodi da ga je skejtbord kultura inspirisala da uđe u svet dizajna. Constantin ujedno i radi kao predavač na Odseku za digitalnu umetnost na Univerzitetu primenjene umetnosti u Beču.
 
Aleksandar Todorović, jedan od najpoznatijih balkanskih grafičkih dizajnera, prepoznatljiv je po svojim radovima kroz koje istražuje kulturne strukture i način na koji one utiču na njegov multinacionalni identitet, kao i na druge narode koje prihvata.
 
Nagrađivana više puta za svoje ilustracije i crteže Marina Milovanović može se pohvaliti Nevenovom nagradom za ilustracije Izokrenute priče Branka Ćopića, kao i Počasnom diplomom Zlatnog pera Beograda za seriju ilustracija Priče o Crvenokosi. Ova talentovana umetnica živi i radi u Novom Sadu.
 
Mane Radmanović nosilac je priznanja Grifon za kontinuirani autorski doprinos u grafičkom dizajnu u oblasti nezavisne kulture i savremene umetnosti. Već godinama je prepoznatljiv po svojoj orijentaciji ka eksperimentalnom pristupu u grafičkom dizajnu, kao i po edukaciji koju pruža kroz razne radionice i predavanja. Često ističe da se kroz eksperimentisanje najviše može naučiti. 
 
Studentkinja završne godine Odseka za fotografiju na Akademiji umetnosti  u Novom Sadu Snežana Petković za vrlo kratko vreme uspela je da zauzme značajno mesto u umetnosti svojim vizuelnim i tekstualnim istraživanjima u domenu polja intimnosti prostora, gde uvek polazeći od ličnih iskustava pokušava da razume i učini naizgled nevidljive obrasce iz svoje okoline transparentnim.
 
Svestrana ličnost kao što je Wolgfang Fiel radi već godinama kao arhitekta, umetnik, dizajner, kustos, istraživač, vaspitač, ali i pisac. On je ujedno i osnivač iCPInstitute za kulturnu politiku sa sedištem u Beču, kao i kolaborativnog umetničkog kolektiva tat ort. 
 
Poklonik minimalizma, stripova i epske fantastike Tijana Radić uspela je uz pomoć svog talenta i širokih interesovanja da već dugi niz godina živi i radi u Londonu. U jednoj od Britanskih najbrže rastućih kozmetičkih kompanija dizajnira pakovanja i ambalaže za preko 150 proizvoda. 
 
Više informacija o predavačima, kao i o samoj konferenciji, možete pronaći na sajtu, Instagram i Fejsbuk profilima. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura