Novosadski pisac Filip Grujić dobitnik Mihizove nagrade

Novosadski dramski pisac Filip Grujić dobitnik je Nagrade za dramsko stvaralaštvo "Borislav Mihajlović Mihiz" za 2020. godinu.
Novosadski pisac Filip Grujić dobitnik Mihizove nagrade
Foto: Mila Pejić
Odluku da Grujiću bude dodeljena Mihizova nagrada doneo je žiri koji su činile pozorišne kritičarke Darinka Nikolić i Ivona Janjić, te teatrolog Svetislav Jovanov, koji je bio predsednik žirija. Njemu će nagrada biti dodeljena 17. oktobra, u Irigu, na dan rođenja Borislava Mihajlovića Mihiza.
 
U ostvarenju se navodi da dosadašnja ostvarenja Filipa Grujića, osim što afirmišu intrigantan i maštovit dramski rukopis, nedvosmisleno ukazuju da se u savremenoj srpskoj dramaturgiji akcenat pomera sa forme i postupka, na sadržinu i značenje.
 
"Način na koji Filip Grujić u svojim komadima dramski suvereno oblikuje unutrašnju stvarnost likova i spoljašnju nestvarnost empirije jeste slojevit, premda naoko elegantno 'lak' do neobaveznosti", navodi žiri.
 
Takva strategija u punom sjaju dolazi do izražaja u drami "Ne pre 4:30 niti posle 5:00" (čija najavljena praizvedba u Ateljeu 212 nosi naslov "Pred svitanje". U njoj, uzimajući za povod isečak iz svakodnevice (relativno mladog) junaka, koji dolazi da, posle deset godina "gastarbajterstva", poseti porodicu (majku i mlađeg brata), autor autentično oblikuje stvarnost upravo time što, s jedne strane, raslojava govor, a s druge, unutar okvira linearnog vremena znalački ukršta slojeve i (lične) perspektive. 
 
"Da su Grujićevi junaci na planu forme odrazi beketovskih 'likova-ruina', ali da na planu sadržaja (ponajviše dijaloga), podsećaju na čehovljevske 'izgubljene slučajeve', pokazuje se i u komadu 'Vilica Ebena Byersa': kroz priču pobliže označenu izrazom 'istorijska priča – priručnik za čitanje' autor uverljivo daje sliku civilizacije koju podjednako truju njena eksploatatorska priroda (oličena u lažnom leku 'radithoru'), ali i samoubilačka ispraznost individua koje je naseljavaju. Rečju, dosadašnje drame Filipa Grujića nagoveštavaju ne samu ubedljiv opus rasnog dramatičara, već i na način primeren 21. stoleću slede putanju 'mihizovskog' bunta", zaključuje se u obrazloženju.
 
Intervju sa Filipom Grujićem, koji je nedavno dao za 021.rs, možete da pročitate na OVOM LINKU.
 
Filip Grujić (1995), rođen u Novom Sadu, diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, klasa 2014/2018. Autor je romana "Bludni dani kuratog Džonija", u izdanju Samizdat B92. Grujić je takođe i autor drama "Tamo gde pevaju" (ušla u najuži izbor na konkursu Sterijinog pozorja 2018. i bila javno čitana u Šapcu), "Ovde je lepo - sečem drvo, jedem pasulj" (premijera bila u martu 2018, u Narodnom pozorištu u Beogradu, u režiji Milje Mazarak), "Kako ja ovo sinu da objasnim?" (premijera bila 14. decembra 2018. u Pozorištu mladih Novi Sad, u režiji Vojkana Arsića).
 
Bio je dramaturg i adaptirao je "Šeherezadu" za potrebe istoimene predstave, u režiji Slobodana Beštića, na sceni Kosmodrom (Dorćolsko narodno pozorište).
 
Osim pozorišne, Grujić je prisutan i u filmskoj umetnosti. Scenarista je kratkog igranog filma "Glad", u režiji Tamare Todorović, koji je učestvovao na brojnim međunarodnim festivalima (Tel Aviv, Solun, Herceg Novi, Izola, Sofija, Bukurešt...), i dobio nagradu za najbolji scenario na festivalu SEECS u Bukureštu, kao i nagradu publike u Mostaru.
  • jaky

    09.10.2020 19:51
    FG
    Fantastičan i talentovan mlad čovek! SVAKA ČAST NJEMU I RODITELJIMA!
  • BRAVO FILIPE!

    09.10.2020 14:45
    BRAVO FILIPE!
    BRAVO FILIPE! Ponos majke, oca, brata, prijatelja i grada Novog Sada!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura