"Travnička hronika" odnela dve nagrade sa "Pozorišnog proleća" u Šapcu

Ove godine su na festivalu "Pozorišno proleće" održane četiri predstave u selekciji Zorana Karajića, a žiri je za najbolju predstavu u celini odabrao "Travničku hroniku" prema istoimenom romanu Ive Andrića, nastalu u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Sombora, u režiji Nikite Milivojevića.
"Travnička hronika" odnela dve nagrade sa "Pozorišnog proleća" u Šapcu
Foto: A. Ramadanović
Kako je žiri oblazložio, "to je nagrada za celovit scenski utisak permanentnog košmara koji se ponavlja na prostorima koji proizvode mnogo više istorije nego što mogu da podnesu, i u kojem su glumački ansambl, maske, muzika, scenski pokret zaokružilu sliku mračne stvarnosti".
 
Nagrada "Ljubiša Jovanović" za najbolju mušku ulogu pripala je Marku Markoviću u predstavi "Travnička hronika".
 
Festival "Pozorišno proleće" postoji od 2016. godine u saradnji Grada Šapca i Šabačkog pozorišta, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Glavni program festivala čine najreprezentativnije produkcije institucionalnih pozorišta iz cele zemlje, a kriterijum za selekciju je visok umetnički nivo, u svakom od segmenata pozorišnog čina.
 
Ostale nagrade festivala:
 
– Nagrada za najbolju režiju – Jugu Đorđeviću za predstavu "Nečista krv", u izvođenju Vranjskog pozorišta "Bora Stanković".
– Emina Elor nagrađena je za najbolju žensku ulogu u predstavi "Upotreba čoveka", po romanu Aleksandra Tišme, i izvođenju Novog tvrđava teatra, Grad teatra Budva, East centra Sarajevo i Novosadskog pozorišta.
– Ženski ansambl u predstavi "Nečista krv".
– Tijana Grumić nagrađena je za dramatizaciju predstave "Nečista krv".
– Andreja Radovanović za scenografiju predstave "Nečista krv".
– Nagrada "Zalog za budućnost" pripala je Ivanu Markoviću, u predstavi "Lepa Brena prodžekt" Bitef teatra i Flajing Džiundžer iz Beograda i Šlahthaus Teatra Bern.
 
Na završnoj večeri festivala, u čast pobednika, odigrana je predstava "Dva viteza iz Verone" u izvođenju ansambla Šabačkog pozorišta.
 
Ove godine obeležava se 180 godina pozorišnog života u Šapcu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura