Glumicama Bojani Milanović i Sonji Isailović Specijalna nagrada grada Kragujevca

Glumice Srpskog narodnog pozorišta Bojana Milanović i Sonja Isailović, osvojile su na Joakimfestu, međunarodnom pozorišnom festivalu koji se održava svake jeseni u Kragujevcu specijalnu nagradu za uloge Dženis Džoplin u predstavi "Ko je ubio Dženis Džoplin?".
Glumicama Bojani Milanović i Sonji Isailović Specijalna nagrada grada Kragujevca
Foto: SNP - V. Veličković
Žiri u sastavu Andrej Mažeri, pozorišni reditelj (Rumunija), Nikola Milojević, glumac (Srbija) i Ivanka Apostolova Baskar, vizualni dramaturg (Severna Makedonija), predsednica žirija, jednoglasno su doneli odluku.
 
"Bojana i Sonja ostvarile su besprekorna glumačka ostvarenja i ubedile nas srdačnom energijom, prisnom igrom i eksplozivnim pevanjem. One su u potpunosti, izuzetno plastično, oživele naslovni lik koji strada po poznatoj matrici‚ živi brzo umri mlad", naveo je žiri.
 
Joakimfest, koji je do 2019. nosio naziv Joakim Inter Fest, 2006. godine pokrenuo je pozorišni reditelj Dragan Jakovljević, tadašnji direktor Knjaževsko-srpskog teatra.
 
Početkom 2019. godine, izborom Slobodana Savića, uglednog pozorišnog kritičara iz Beograda, na mesto selektora i umetničkog direkora, izvršene su korenite promene u strukturi i koncepciji Joakimfesta.
 
Danas je to Festival savremenog, modernog, društveno, estetski i poetički referentnog pozorišta koji izborom predstava nastoji da bude vidljiv i prepoznatljiv ne samo za lokalnu zajednicu, nego u zemlji i širem regionu. Njegov koncept je evro-regionalni i temelji se na izboru predstava koje su u punom saglasju sa modernim izvođačkim pozorišnim praksama.
Joakimfest slavi i neguje estetski sofisticirano, društveno odgovorno, subverzivno i emancipatorsko pozorište koje se hvata u koštac s gorućim problemima i fenomenima vremena i sveta u kojem živimo.
 
Od osnivanja Festivala do danas, na Joakimfestu je izvedeno preko 140 predstava iz 25 zemalja sveta u kojima je učesvovalo više od 700 pozorišnih stvaralaca.
 
Međunarodni žiri dodeljuje dve nagrade na Festivlu Gran pri "Joakim Vujić" za najbolju predstavu u celini i Specijalnu nagradu grada Kragujevca. Festival je dobio ime po "ocu srpskog pozorišta" Joakimu Vujiću, upravniku prvog srpskog pozorišta osnovanog u Kragujevcu, tadašnjoj prestonici Srbije, 1835. godine. Domaćin i organizator Festivala je Knjaževsko-srpski teatar, a glavni pokrovitelj grad Kragujevac.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura