Nagrada "Predrag Peđa Tomanović" pripala Sonji Isailović i Bojani Milanović

Nagrada "Predrag Peđa Tomanović" pripala je glumicama Sonji Isailović i Bojani Milanović za ulogu Dženis Džoplin u predstavi "Ko je ubio Dženis Džoplin?".
Nagradu dodeljuje Zadužbina "Predrag Peđa Tomanović", svake godine 17. januara, na dan rođenja preminulog glumca.
 
Osnivači Zadužbine su roditelji Milena i Milorad Tomanović, a nagrada se dodeljuje za najbolju ulogu odigranu u Srpskom narodnom pozorištu u prethodnoj kalendarskoj godini.
 
Žiri, u sastavu Valentin Vencel (predsednik žirija) glumac i direktor Novosadskog pozorišta, Nataša Gvozdenović pozorišni kritičar i Predrag Štrbac pozorišni reditelj, odlučio je da nagrada ravnopravno pripadne dvema glumicama – Sonji Isailović i Bojani Milanović za ulogu Dženis Džoplin u predstavi po tekstu Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović, rađenoj u koprodukcija SNP i OPENS.
 
Obrazloženje žirija:
 
"Godina za nama, kada je pozorišna umetnost u pitanju, nije bila za dugo sećanje, pre svega zbog okolnosti u kojima su pozorišta radila. I pored toga, u Srpskom narodnom pozorištu izvedeno je šest premijera i ostvareno nekoliko vrhunskih uloga. Nažalost, mnoge predstave nisu često reprizirane i čekaju na normalizaciju okolnosti kako bi se pokazale pred publikom. Predstava koja je, uprkos svemu, uspela da pronađe put do publike, da pridobije i stručnu pozorišnu javnost i pojavi se na nekoliko festivala u 2020. godini, svakako je predstava Ko je ubio Dženis Džoplin?.
 
U ovoj predstavi nesumnjivo su glavni utisak dve sjajne glumice – Sonja Isailović i Bojana Milanović. Obe tumače glumački i pevački vrlo zahtevnu ulogu Dženis Džoplin, a snagom dara, neverovatnom energijom i veštinom interpretacije, donose izuzetan kvalitet i istinsko uživanje za publiku. Postupak rediteljke da dve glumice igraju naslovnu ulogu može se okarakterisati kao izvanredan i veoma kreativan, a Bojana i Sonja su svojim talentom i bogatstvom scenskog izraza, uspele da takav postupak učine spektakularnim."
 
Odlukom Akademije umetnosti u Novom Sadu, najbolji student Glume na srpskom jeziku koji je diplomirao prošle godine je Anica Petrović, u klasi profesora Nikite Milivojevića.
 
Nagrade "Predrag Peđa Tomanović" biće uručene danas, 16. januara, na sceni "Pera Dobrinović", posle izvođenja predstave "Ko je ubio Dženis Džoplin?".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura