Inicijativa "Spasimo muziku": Žurke za privilegovane i otvaranje spomenika nisu problem, a koncerti jesu

Inicijativa "Spasimo muzika" zatražila je od državnog vrha da dozvoli organizaciju koncerata, kako bi mogli da rade i da prehrane porodice.
Inicijativa "Spasimo muziku": Žurke za privilegovane i otvaranje spomenika nisu problem, a koncerti jesu
Foto: Pixabay
Kako pišu u proglasu, godinu dana otkako su zabranjena sva okupljanja muzičkoj privredi je oduzeto pravo na rad, koncerti su proglašeni državnim neprijateljem broj jedan, dok su, nasuprot tome, restorani, kafići, skijališta i tržni centri u potpunosti puni.
 
"Virusi izgleda ne napadaju ako su u pitanju otvaranje spomenika, doček sportista ili žurke u privilegovanim klubovima, ali jedva čekaju rok ili pop koncert da udare. Pre će ipak biti da neko traži žrtvenog jarca kako bi svi ostali mogli da nastave nesmetano da rade?", stoji u saopštenju.
 
Napominju da je prošlo tačno godinu dana otkad je uvedena zabrana okupljanja, koncerti i manifestacije su postali zabranjena delatnost, bez plana kada bi mogli da budu vraćeni, bez da se uzima u obzir njihov doprinos društvu, mentalnom zdravlju i kulturi.
 
"Dosta je bilo licemerja, ili zatvorite sve ili pustite i nas da radimo!"
 
"Inicijativa za život domaće muzičke scene" izašla je sa predlogom da se u Srbiji uradi nešto slično što je urađeno u Velikoj Britaniji.
 
"Ako zaista prednjačimo po stopi vakcinacije u Evropi, treba da se ugledamo na ovu zemlju čiji premijer je ne samo na rečima, već i na delima pokazao puno razumevanje za britansku kreativnu scenu i najavio fazno otvaranje po kom će sredinom maja na ostrvu biti dozvoljeni događaji do 10.000 ljudi, a od 21. juna biti ukinute sve restrikcije za masovna okupljanja, uključujući i one o fizičkoj distanci. Međutim, medijski linč koji je ponovo pokrenut protiv koncerata nas je primorao da zatražimo jednak tretman za sve, da svi segmenti društva podele sa nama ono što proživljavamo već godinu dana. Jednak tretman znači ili da su svi zatvoreni (kafići, restorani, tržni centri, skijališta, teretane, frizerski saloni i svi drugi uslužni objekti, ili svi rade uz poštovanje mera koje su jednake za sve",  predlažu iz inicijative "Spasimo muziku".
 
Oni takođe apeluju na državu da adekvatno pomogne svima kojima je zabranjen rad u punim kapacitetima, po uzoru na druge evropske zemlje.
 
"Krajnje je vreme da država prestane da troši novac na privredne grane koje nisu ugrožene, i tako sačuva novac u budžetu koji je potreban za spas onih najugroženijih. Muzičari su uvek bili među prvima kada je u pitanju prikupljanje humanitarne pomoći za one kojima je najpotrebnija. Krajnje je vreme da i naša država, ali i društvo u celini, poput većine drugih, prepoznaju značaj domaće muzičke scene i ne dozvole njeno potpuno gašenje", zaključuju u saopštenju.
 
"Inicijativu za život domaće muzičke scene" pokrenula je grupa pojedinaca, dugogodišnjih radnika na domaćoj muzičkoj sceni, a koju je, kako navode, do sada podržala većina najvećih manifestacija i organizatora događaja u Srbiji, kao i drugih aktera srpske muzičke scene. 
  • Marija NS

    11.03.2021 16:00
    Podrška!
    Život je nekako stao. Svaki dan je isti. Bez kulturnih dešavanja hodamo kao ljudske olupine. Mentalno zdravlje je podjednako važno kao i fizičko zdravlje. Koncerti, pozorište, druženja itd. to je duševna hrana i izuzetno nam je potrebna.
  • somborac

    11.03.2021 15:28
    Spašavanjem muzike spašavaš porodice tehničara, muzičara, organizatora ...
  • mišel

    11.03.2021 15:25
    pre nego sto krene drvlje i kamenje, razmislite da mora postojati nacin da se pomire obe strane - ocuvanje javnog zdravlja i potreba ovih ljudi da rade i zaradjuju, a publike da se vrati normalnim aktivnostima...nadam se da ovde niko ne prica o opstenarodnim veseljima i krcatim halama, nego o kontrolisanim uslovima koji sigurno mogu da se ostvare - a valjda smo za ovih godinu dana ipak donekle pametniji na temu korone i znamo sta moze a sta ne... e sad, problem povlascenih je problem svih pora ovog drustva i na to ne treba gubiti energiju, moje misljenje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura