Upravnica Galerije Matice srpske najbolji muzejski stručnjak godine

Titulu najboljeg muzejskog stručnjaka godine ponela je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.
Nagrada za izuzetan doprinos razvoju muzejske delatnosti u Srbiji je dodeljena na svečanoj skupštini Nacionalnog komiteta ICOM Srbija održanoj 18. maja u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.
 
Ovom prilikom Palkovljević Bugarski je istakla da "kanidovanjem za nagradu želela sam da razbijem predsrasudu da se direktori ne bave
stručnim poslovima u muzejima i da istovremeno ukažem na raznolikost i diverzitet aktivnosti u savremenom muzeju".
 
Takođe, ocenila je da je iako teška, "prethodna godina bila izazovna za sve, jer je otvorila mogućnost za posvećivanje različitim oblicima muzejske delatnosti – od međunarodnih izložbi, preko revizije muzejskog fonda, učešća na međunarodnim konferencijama do izrade Zakona o muzejskoj delatnosti". 
 
Pored dr Tijane Palkovljević Bugarski, među nominovanim iz Galerije Matice srpske bili su i Danilo Vuksanović, viši konzervator-restaurator u kategoriji Muzejski stručnjak godine, kao i publikacija Čišćenje slika i drugih polihromnih površina, dr Daniele Korolije Crkvenjakov i dr Slobodana Gadžurića u kategoriji Publikacija godine.
 
Među 46 prijavljenih kandidata u četiri kategorije – Muzej (7), Muzejski stručnjak (5), Projekat (24) i Publikacija godine (9), Komisija za dodeljivanje nagrada je nominovala i usmerila pažnju na 20 najkvalitetnijih i najinovativnijih pojedinca i muzejskih praksi. 
 
S obzirom na to da svrha dodele nagrada nije bila samo izabrati najbolje, već i usmeriti pažnju na ljude i događaje koji su obeležili prethodnu godinu, kao i otvoriti mogućnosti za bolje upoznavanje muzejske scene u Srbiji, tokom aprila usledila je promocija nominovanih na društvenim mrežama i na sajtu ICOM-a.
  • 2019. Covid godina

    20.05.2021 09:16
    samo su lekari za nagradu
    Uglavnom sve bilo zatvoreno zbog pandemije, a oni se od dosade setili da dele nagrade...
  • Marta

    19.05.2021 20:08
    Konacno!
    Konacno je neko zasluzeno dobio nagradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura