FOTO: Predstavljena knjiga "Nervozne godine" Duška Bogdanovića

Nova knjiga novosadskog novinara i pisca Duška Bogdanovića predstavljena je danas u dvorištu knjižare "Prometej".
FOTO: Predstavljena knjiga "Nervozne godine" Duška Bogdanovića
Foto: 021.rs
Knjiga je sastavljena iz kolumni koje je Duško Bogdanović pisao u periodu od 2019. do 2021. godine, ali govori i o događajima koji su obeležili devedesete godine.
 
Osim kolumni objavljenih u proteklom periodu uglavnom u dnevnom listu Danas, knjiga obuhvata i period od proteklih 30 godina, sa događajima sa početka 90-ih, autorovog rada na Televiziji Novi Sad i na Trećem kanalu, te, između ostalog, otuda i naslov knjige "Nervozne godine".
 
Urednik izdavačke kuće "Prometej" Zoran Kolundžija kaže da je ova knjiga ujedno i proslava 25 godina uspešne saradnje Bogdanovića i "Prometeja", te da je ta saradnja veoma značajna za tu izdavačku kuću.
 
"Imali smo raznih promocija i događaja, ali ova knjiga je posebna jer govori i o tom 30-godišnjem periodu naših života", navodi Kolundžija.
 
 
Autor "Nervoznih godina" Duško Bogdanović kaže da je privilegija što ovim povodom okuplja sebi drage ljude, te da je knjiga pre svega lepa, kako zbog sadržaja među koricama, tako i zbog samog dizajna.
 
"Znači mi to što je Dragoljub Draža Petrović napisao uvod i što su Petar Peca Popović, Siniša Kovačević, Radovan Popović opisali moj rad, te su njihova viđenja onoga što ja radim takođe u ovoj knjizi. Naslov knjige 'Nervozne godine' je ujedno i naslov jedne moje kolumne, ali su mi za to bili inspiracija i Bajagini stihovi 'godine prolaze nervoznim korakom'", kaže Bogdanović.
 
On dodaje i da, iako u knjizi to ne piše, ona je zapravo posvećena snimatelju, direktoru fotografije i njegovom saradniku na mnogobrojnim dokumentarnim serijama Dušku Ninkovu, sa kojim je sarađivao i dok je još postojao "Treći kanal".
 
Vladimir Pavlov kaže da su te "Nervozne godine" stvarno bile nervozne, te i da je Duško Bogdanović igrao veoma važnu ulogu u njegovom profesionalnom životu.
 
"Period naše saradnje iz doba Trećeg kanala i sunovrata profesionalizma te televizije je veoma značajan. Ta ekipa, da je opstala i ostala u zanatu, verovatno bi bila među vodećim novinarima, a oni su bili primorani da ga napuste i poneki čak odu u inostranstvo. Bilo je veliko zadovoljstvo raditi u timu sa Duškom Bogdanovićem u tom periodu borbe za demokratiju. Ne znam da li su ove godine nervoznije od onih ili nisu", priča Vladimir Pavlov.
 
On dodaje i da su njega kao diplomiranog fizičara učili da je nešto najbrže što postoji u prirodi svetlost, a da se "kod Duce može naučiti da se brzinom svetlosti širi i mrak".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura