Bajaga u SNP prima nagradu "Strune od svetla": Merna jedinica kreativnosti

Momčilo Bajagić Bajaga dobitnik je nagrade "Strune od svetla", koja će mu biti uručena u Srpskom narodnom pozorištu, 26. juna, poslednjeg dana Sterijinog pozorja.
Bajaga u SNP prima nagradu "Strune od svetla": Merna jedinica kreativnosti
Foto: 021.rs
Nagradu dodeljuje Fondacija Saše Radonjića, novosadskog pisca, muzičara i izdavača, a u žiriju su, osim osnivača fondacija, bili Bogica Miajtović i Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja. Bajagi će, osim plakete, biti uručena i električna gitara iz kolekcije Saše Radonjića.
 
U obrazloženju žirija se navodi da su estetika i poetika stihovno-muzičkog stvaralaštva Momčila Bajagića sugestivna na način koji ne ostavlja ni promil prostora za bilo kakve nedoumice.
 
"Za njegovo umeće su karakteristične mikro poetske slike, koje su realizovane najčešće minimalistički, odnosno, na malom prostoru, ali virtuoznom tekstopisačkom i kantautorskom tehnikom. Najubedljivija ostvarenja Momčila Bajagića su antologijska, čak i bez bilo kakvog rokenrol konteksta, samo kao tekstualni materijal", navodi se.
 
Nagradu "Strune od svetla" do sada su dobili Zvonimir Đukić Đule, Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka, Miloš Zubac, dok je Slobodan Tišma dobio počasno priznanje, a Marko Aleksić iz grupe "Nemi pesnik" dobio je statuetu za nove autore.
  • dirigent

    25.06.2021 13:03
    @dijasporac, Bajaga je sjajan autor pesama, ali nije ni blizu vrhunskog gitariste. Na nivou je običnog početnika-gitariste, peva falš i ima skromne vokalne mogućnosti.
  • They live

    17.06.2021 23:05
    @dijasporac
    Pa jel kap ili slap?
  • Lepi Brka

    17.06.2021 20:54
    Avavav
    Od granula sam sav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura