Izložba Koraksovih karikatura "seli" se u Novi Sad u proširenom izdanju

Izložba "Paralelna stvarnost" na kojoj će biti prikazane karikature Predraga Koraksića Koraksa posle biće premeštena iz Beograda u Novi Sad, i to u proširenom izdanju.
Izložba Koraksovih karikatura "seli" se u Novi Sad u proširenom izdanju
Foto: Medija centar Beograd
Naime, izložba koja je u organizaciji Medija centra Beograd i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) biće otvorena u ponedeljak 21. juna u 19 časova upravo u prostorijama NDNV-a (SPENS).
 
Posle izložbe u Beogradu koja je trajala od 24. maja do 14. juna, a na kojoj je bilo prikazano 20 radova najpoznatijeg domaćeg karikaturiste, izložba u Novom Sadu će trajati od 21. juna do 5. jula i brojaće ukupno 22 rada.
 
Kako najavljuju organizatori, nakon uspešne izložbe u Beogradu, radovi karikaturiste čija karijera traje više od sedam decenija sele se u Novi Sad.
 
"Izložba 'Paralelna stvarnost' nastavlja putovanje kroz Srbiju, a ona najvećim delom predstavlja izbor radova koje je Corax uradio za Medija centar Beograd kao ilustracije tekstova kolumnista Medija centra iz Srbije,regiona i Evrope", najavljuju organizatori.
 
Oni dodaju i da će na samom svečanom otvaranju pored autora govoriti i Želimir Žilnik, Mikloš Biro i Duško Bogdanović.
 
Koraksova biografija
 
Predrag Koraksić Koraks je jedan od najpoznatijih srpskih karikaturista čija karijera traje više od 7 decenija. 
 
On je rođen u Čačku, 1933. godine, u učiteljskoj porodici, a od sedmog razreda gimnazije počinje da objavljuje karikature, prvo u listu Jež, a onda i u listu Rad.
 
Potom 1958. godine prelazi u Večernje novosti gde radi više od 30 godina, da bi 1993. godine prešao u nedeljnik Vreme gde je saradnik od prvoh broja. Nastavlja da sarađuje i posle odlaska u penziju, sve do kraja 2005. godine.
 
Tokom svoje karijere radio je za nekoliko nezavisnih listova: Demokratija danas, Ekononska politika, Borba i Naša borba.
 
Najpoznatiji je po svojim svakodnevnim karikaturama u listu Danas gde radi još od 1998. godine, a uz to je i saradnik portala Slobodna Evropa i Peščanik.
 
Od 2020. godine je i stalni saradnik portala Medija centar Beograd. U periodu od 2002. do 2004. godine radio je seriju animiranih karikatura za televiziju В92.
 
Tokom karijere svoje radove je objavljivao i u nekoliko svetskih listova, a u poslednje vreme najčešće u magazinu Courrier lnternational, koji je u vlasništvu lista Mond.
 
Imао је preko 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu (u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Norveškoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama).
 
On je tokom karijere dobio mnogo domaćih i internacionalnih nagrada i priznanja među kojima i 0orden Viteza časti kojim ga je odlikovala Vlada Republike Francuske 2004. godine.
Živi i radi u Beogradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura