Elektronska izložba Biblioteke Matice srpske o Francisku Goji

Povodom 275 godina od rođenja Franciska Goje (1746−1828), velikog španskog slikara, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.
Postavka, koju čini izbor reprodukcija Gojinih dela, kao i izbor literature o njemu, može se pogledati od 26. jula do 22. avgusta u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu www.bms.rs. 
 
Autorka izložbe je Silvija Čamber, a urednik Selimir Radulović.
 
Francisko Hose de Goja i Lusijentes rođen je 30. marta 1746. u Fuendetodosu, u Španiji, a umro je 16. aprila 1828. u Bordou, u Francuskoj. Smatra se najvažnijim španskim umetnikom kraja 18. i početka 19. veka, a tokom svoje dugogodišnje karijere bio je komentator i hroničar svoje ere. 
 
Izuzetno uspešan tokom svog života, Goja se često naziva i poslednjim među starim majstorima i prvim među modernim. 
 
Bio je takođe sjajan portretista. Njegovo delo je ogledalo vremena u kojem je živeo.
 
Među najpoznatijim Gojinim delima su Obučena maja i Naga maja, 2. maj 1808. i 3. maj 1808, serije gravira Kaprisi i Užasi rata...

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura