"Žurnal o Želimiru Žilniku" premijerno prikazan u Sarajevu

Dugometražni film "ŽŽŽ" ("Žurnal o Želimiru Žilniku") Janka Baljaka premijerno je prikazan na 27. Sarajevskom filmskom festivalu.
"Žurnal o Želimiru Žilniku" premijerno prikazan u Sarajevu
Foto: 021.rs
Film o jednom od najznačajnijih reditelja na jugoslovenskom prostoru svetsku premijeru je imao u zvaničnoj selekciji "Takmičarskog programa - dokumentarni film" Sarajevskog festivala.
 
Premijeri je prisustvovao Baljak, deo ekipe, kao i sam Žilnik.
 
Film "ŽŽŽ", nastao je u produkciji novosadskog ARBOSA, uz podršku Filmskog centra Srbije, sniman je više od tri godine kao road-movie dokumentarac kroz više od pola veka dugu filmografiju Želimira Žilnika, ali i kao putovanje kroz istoriju Jugoslavije. 
 
U filmu Janka Baljaka kroz priču o Žilniku i njegovom stvaralaštvu takođe se prati i pronalazak davno cenzurisanog i zabranjenog filma "Sloboda ili strip" koji je pre 50 godina cenzura zaplenila, a koji je nedavno slučajno pronađen.
 
Režiju i scenario ovog dokumentarnog ostvarenja potpisuje Janko Baljak, direktor fotografije je Jovan Milinov, montažerka Aleksandra Milovanović, kompozitor je Peđa Vranešević, dizajnerke zvuka su Jana Baljak i Natalija Strahinić, a supervizorka zvuka Janja Lončar. Producent filma je dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniša Bokan, u ime filsmke kuće Arbos. 
 
Film traje 90 minuta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura