Preminuo bivši direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta Dragan Srećkov

Nekadašnji direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta, dramski glumac Dragan Srećkov preminuo je u 72. godini, saopštilo je pozorište.
Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Pančevu, gde se još kao đak amaterski bavio glumom u Ateljeu mladih. 
 
Pošto je završio dvogodišnji Dramski studio pri SNP u Novom Sadu, angažovan je u Drami SNP od 1. septembra 1970. Samovoljno je napustio posao 21. septembra 1972. 
 
Od 1973. do 1980. je studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je diplomirao na Istoriji umetnosti (Muzeološki smer). Od 1981. do 1986. radio je u Kulturno-prosvetnoj zajednici Vojvodine kao sekretar Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, Zajednice domova kulture Vojvodine, Saveza amaterskih pozorišta Vojvodine i producent kulturno-umetničkih manifestacija pokrajinskog značaja. 
 
Od 1. decembra 1986. do 3. marta 1988. bio je direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu, a od 4. marta 1988. direktor Drame SNP do 15. avgusta 1989, kada se vratio ranijim poslovima u Kulturno-prosvetnoj zajednici Vojvodine, u okviru koje je osnovao i klub-galeriju "Most", pa je od 1995, kao privatni preduzetnik, vodio ugostiteljski objekat "Šeboj" u novosadskoj Zmaj-Jovinoj ulici. 
 
Od 1998. do 2001. bio je direktor Kulturnog centra u Novom Sadu. Od 2001. do 2004. je obavljao funkciju pomoćnika za kulturu u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i kulturu, a od 2004. do penzionisanja (2016) bio je načelnik Odeljenja – viši savetnik za umetničku produkciju i međunarodnu saradnju u istom sekretarijatu. 
 
Od 1968. do 1973. godine odigrao je oko dvadeset pozorišnih uloga u SNP i oko 10 uloga u radio-dramama Radio-Novog Sada. Glumio je i u četiri kratkometražna igrana filma i u četiri televizijske drame. Učestvovao je u radu žirija na pozorišnim i recitatorskim festivalima i smotrama i u radu više komisija i radnih grupa za unapređenje i razvoj kulture i umetnosti u Vojvodini. 
 
Učestvovao je kao član u radnim grupama Ministarstva za kulturu Srbije za izradu više zakona iz oblasti kulture, za definisanje nacionalnog programa profesionalnog razvoja u kulturi i medijima i za utvrđivanje predloga za dodelu posebnih priznanja umetnicima za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. 
 
Za ulogu Džordža u Našem gradu nagrađen je na Susretima vojvođanskih pozorišta u Vršcu 1971; u oktobru 1971. je dobio Nagradu punoletstva. Dobitnik je i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.
 
Uloge: Kiš (Veliki Mak), Polisni, Student (Adam i berberin), Valentin (Bogojavljenska noć), Prodavac (Seksirama), Gardista (Tri musketara), Flajšman (Simpozijum ili O ljubavi), Džordž (Naš grad), Gospodin Florijan (Flora gospodina Florijana), Cuksfirer (Kaplar i car), Denis (Pljačka), Aleksa (Laža i paralaža), Merkucio (Romeo i Julija), Luis (Pogled s mosta), Zbunjeni čovek (Nisam Ajfelova kula).
  • Vera Hrćan Ostojić

    28.01.2022 13:15
    Divan čovek!Divan glumac!
    Počivaj u miru divni čoveče.
    Zlatno doba u Pozorištu Mladih u vreme,kad nam je Dragan bio direktor.Glumci su ga obožavali. Kolekti duboko žali za njim.
    Iskreno saučešće porodici .
    Tuga...
  • Ena

    20.09.2021 13:33
    Dobar čovek. Nek u miru počiva...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura