Novosađani odlučili: "Bele beretke" čistiće grad od grafita

Nakon što su policajci na biciklima prozvani "bajkani", a odžačari "crni panteri", voditelji Radija 021 pozvali su Novosađane da predlože ime za novoformiranu anti-grafit jedinicu.

U duhu nedavne gradske odluke da se formira specijalna anti-grafiti jedinica koja će uklanjati grafite koji ruže grad i nose poruke mržnje, voditelji Radija 021 rešili su da zajedno sa Novosađanima ovako važnoj i specijalno obučenoj jedinici daju adekvatno ime.

Nakon što su policajci na biciklima prozvani "bajkani", komunalni policajci "komucajci", a odžačari "crni panteri", Cope i Marina su tražili ime i za novoformiranu jedinicu koje je trebalo da bude kratko i efikasno.

Pitali su slušaoce koji su njihovi predlozi i pobednika, koji je po njima predložio najoriginalnije ime, poslali na petodnevni put u Minhen na "Božićni market".

Novosađani su pokazali veliku sklonost ka "kumovanju" i svojim originalnim odgovorima otežali posao voditeljskom paru Radija 021, koji su, svesni važnosti odabira imena ove interesantne jedinice bili na muci da izaberu pobednika.

Predlozi su se nizali, a najveću kreativnost Novosađani su pokazali kada su u pitanju varijante sa početnim slovom, pogađajte, G.
"Grafikanti", "Grafizitori", "Graficaneri", "Grafoguli" ili "Gulografi", "Grafogard", "Grafojedi", "Grafiteri", "Grafoklineri", "Graficajci", "Grafoleri", "Grafitoubice", "Grafitbasteri", "Grafouterivači", "Grafopande", "Grafijacija", "Grafocid", "Grafogonioci"...

Međutim, neki od građana bi ipak voleli da se ova specijalna anti-grafiti jedinica zove drugačije. Stizali su predlozi poput "Krečigrafi", "Novrajteri", "NitroPolice", "Muralocajci", "Škrabalone", "Četkocajci", "NS Terminatori", "Šajbneri", "Lakbastersi", "Articajci", Čistozidusi", "Kvariigre", "Švrakoključ" ili "Zidoključ", "Žvrljobrisi", "Molercajci", "Muralveniši" ili "Varikinomuralisti", "Flomasteraši", "Likovnjaci", "Miligrafci", "Brisolozi", "Kiretazeri",  "Prekrečanti", "Gradsko belilo", "Beli đavoli", "Bele hijene" "Antipis","Poligrafi", "Antinatpisači"...

Bilo je i predloga sa nemačkog govornog područja: "Uberschmuzigefarbenmahleri", "Nicht schreiben" tj. "Nihtsrajberi", "ober maleri" ili "smuccige farben"; kao i onih sa neizostavnom političkom konotacijom: "Vučevićevi škrabobrisači", "Vučićevi anđeli".

Neki slušaoci potrudili su se čak i da naprave skraćenice od malo složenijih imena, pa je bilo predloga tipa "CLITORIS" - CLEaning TOwn & Remove Image Specialists, "GIA" - Grafiti Inteligence Agency, "ASJ" - Anti sprej jedinica, "M ZIG" - Moralni zaštitnici lica grada, "NS CHC" - NS Colors haters crew, "MZZG" - moralni zaštitnici zidova grada.

Međutim, slušaoci su smislili i neke malo duže potencijalne nazive kao što su "Leteći odred surovih valjaka", "Džabe ste švrljali jedinica", "Stop-žvrljkani", "Moćni grafendžeri" - čistači iz senke, "Milka Canić supervizori", "Uzaludnjaci" - pošto im je uzalud posao, "Grafitni šlemovi", "Parni valjci", "Moleri novog doba", "Ovaj zid stoji krivo", "Odred Čistilište",  "Nonožvrlj jedinica za brze intervencije", "Anti-grafit četkomani(jaci)", "Anti-grafitaciona sila", "Briši da te ne vidim", "Urbankice" - urbane tetkice, "Mister Properi", "Krečana team", "Gašeni kreč", "Ljubavni valjci" - jer uklanjaju poruke mržnje.

Polemika oko toga koje će ime pobediti proširila se redakcijom Radija 021 i na kraju je odlučeno da određeni broj imena, zbog svoje originalnosti, bude postavljen na anketi na ovom sajtu, kako bi još veći broj građana mogao da da svoj glas. Imena koja su bila u konkurenciji za nagradu i koja će se naći u anketi su: "Valjkani", "63-ća zidobranska", "GrafitNE jedinice", "Sharkani", "Spray busters", "Čistilište crew", "Jupol squad", "Zidohigijeničari", "Vitezovi okrugli četki".

Marina i Cope su za pobedničko izabrali ime "Bele beretke" jer nošenje ovakvog odevnog predmeta kao što je beretka i to u boji koju ne koristi ni jedna druga državna služba, omogućava da ih građani lako prepoznaju na ulici i samim tim budu prepoznati kao pripadnici specijalne anti-grafit jedinice grada Novog Sada.

Pobednicu, majku troje dece, Radio 021 nagradio je putovanjem na "Božićni market" u Minhen za dve osobe, u trajanju od pet dana. Na putovanje kreće već 10. decembra.

  • Fleš Smordon

    07.12.2014 13:48
    A ovaj...
    Kako bi bilo da pohvataju one koji su te grafite ispisali, pa onda oni skidaju ta sr.nja? Pa onda mogu da nastave sa ovim majstorima što unakaziše grad na najagresivniji način idiotskim plakatima za idiotske priredbe po splavovima i sličnim mestima. Pa onda ove majstore što lepe oglase za otkup kose po kantama za đubre. Pa onda ove patrijote što zovu na razne molebane, versko- patrijotska i ostala putovanja od Kosova do Atosa sa semafora i oluka po celom gradu. Pa onda...

    Ovako, od skidanja nema puno vajde. Majstori će to već noćas ponovo srediti. Trla baba lan.
  • 07.12.2014 00:22
    Da li se Jelić to sprema za društveno-koristan rad?
  • građanin

    07.12.2014 00:12
    kakogoddasezovu
    Kako god da se zovu, u nadi da će da nešto zaista i rade, ovo je jedna od retkih akcija lokalne vlasti koja mi se dopada. Brat bratu, ako će i da uposle neke koji su samo sedeli i češali se, neka bar zarade platu. Grad je postao ruglo debelo i ne samo zbog žvrljotina sa odvratnim porukama, nego i zbog žvrljotina koje ne znače ništa,a ružne su ko g*vno. Isto tako, Treća Srbija je uništila grad za vreme prošlih izbora pa bi ovi osim što samo skidaju mogli da podnose i prijave za oglašavanje na mestima na kojima se to ne sme raditi pa nek dokažu da "neće biti zaštićenih". Sve u svemu, nešto treba uraditi, prelep grad postaje horor.

    Ja bih voleo da u Novom Sadu vidim neki lep veliki mural, u Beogradu ih već ima preko 10, velikih i jako lepih. U Banja Luci je pre nekih mesec dana završen jedan od najlepših murala koje sam u životu video, preko cele zgrade koja je pre toga isto tako bila uništena od običnih škrabotina. Sad je turistička atrakcija. Treba samo malo sluha, pa se setiti da imamo u gradu umetničku školu i stotine kreativnih mladih ljudi u njoj, likovnu akademiju....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Radio 021 - 92,2 Mhz

Besne pesme večeras u Presluškivanju

Nakon što su zajedno sa vama proslavili Prvi maj, agenti Muzičko-obaveštajnog sektora Radija 021 za ovaj petak, 7. maj, pripremaju izdanje puno besa (opravdanog i neopravdanog).

Presluškivanje: Kad muziku ispunimo bojama

The Who, Neil Young, Black Stone Cherry, Bob Dylan, Soundgarden i mnogi drugi muzičari koristili su boje u svojim pesmama, a upravo to ih je svrstalo u novo Presluškivanje.

Presluškivanje: Proleće u muzici

Muzičari koji su u svojoj muzici uspeli da "uhvate" prolećno raspoloženje nalaze se u novih sat vremena muzičko-obaveštajne emisije na Radiju 021.