Najveće traume iz detinjstva Novosađana: Kad te baba poljubi u usta

U prirodi svakog od nas je da pamti lepe stvari, a zaboravlja one ružne.

Međutim, većina starih trauma iz detinjstva sada nam, nakon toliko godina, deluju čak i smešno.

Voditeljski par Radija 021, Marina i Cope, u svom prvom ovogodišnjem razgovoru sa Novosađanima, želeli su da saznaju koja su to ružna sećanja i traume iz detinjstva koje pamtite i dan danas i koje su na vas ostavile poseban utisak.

- Imao sam 10 godina. Nisam odoleo, uzeo vinčesterku u muzeju i repetirao. Čuvar me za uvo izbacio pred celim razredom.

- Vrtić i sve vezano za njega, a prvenstveno metalne šolje i skorelo mleko.

- Kad dobiješ paketić, a mama kaže "Podeli sa bratom i ostavi da imate i za Božić".

- Bili smo kod tetke u Apatinu. Ja sam bio toliko mali da je petao skočio na mene i lako me oborio na sred dvorišta. Jeste da ga je teča odmah odradio za supicu, ali ja i dan danas kada čujem onog Balaševićevog petla odmah menjam radio stanicu.

- Dolazak kući iz škole, a znaš da ti je neko od roditelja bio na razgovoru kod razrednog.

- Somotske pantalone koje postanu zelene kada padneš i umrljaš ih travom.

- Mesni narezak u kombinaciji sa sladunjavom zemičkom i to sve u produženom boravku. Ni danas ne jedem ni jedno od ta dva.

- Vakcinacija u školi...."Nemoj se derati dobićeš vakcinu u jezik!".

- Kada napravim neko s...e mama je govorila: "Idi sačekaj me u kupatilu", a kada dođe zna se...

- Gimnazijski dani, baba (otac) berber, šišanje: "Malo sam više s ove strane ček' da izjednačim, uuu sad' sam o'de više sad ću poravniti... Pa tako više puta dok od moje željene frizure ne ostane grubo pokošena livada. Baba me još uvek frizira u svojoj 85-oj, a sina mi i brije.

- "Ako pevaš za vreme ručka, žena će ti imati ludog muža".

- Propustila sam da operem sudove i odnesem đubre. Dolazim kući sa drugaricama, a na sred moje sobe kanta sa đubretom, a prljavi sudovi na kauču. Jao blama!

- Upasana perjana jakna u trenerici.

- Pošalju te da ubereš prut, a sa istim dobiješ batina.

- Putujemo na more kolima, iza nas tetka i teča, a ja skinem gaće i pokažem im guzu. To je bilo pre 40 godina i još se prepričava!

Pojedinim Novosađanima trauma iz detinjstva je hrana. Tako je Cope među prvima na svom Fejsbuk profilu otkrio tajnu da je njegova trauma iz detinjstva slatki kupus. Zatim su se nizali đuveč, boranija na kašiku, škembe, pilav odnosno pirinač, kiseli kupus, bećar paprikaš, grčka sarma, džigerica, kavurma, pihtije, beli sos sa mirođijom, ali i stare dobre koštice u kolačima sa višnjama ili alpska salama u sendviču na klizalištu na Sajmištu.

Dok je jednom Novosađaninu najtraumatičnije sećanje kada ga baba poljubi u usta, drugom je kada ga je deda ošišao na ćelavo iako je godinama puštao kosu. Ali tu lista trauma ne prestaje:

- Lift u zgradi moje babe koja je živela na 12. spratu. Od kada je proradio, štucka, zapinje, a drvena kabina je proizvodila sve moguće škripave zvuke i par nemogućih... Bio sam ubeđen da će pre ili kasnije propasti pod kabine ili sve komplet i to sa tog 12. sprata.

- Izlet sa školom, mama mi spakovala šerpicu pohovane piletine i kesicu vanilica. Sva deca imaju sendviče i keks. Mene blam da izvadim svoju hranu, ostala sam gladna, sve sam vratila kući i još dobila šamarčinu što nisam jela.

- Vukojež. Stvorenje koje me je uvek čekalo na kraju hodnika, u mraku, ispred ulaznih vrata, jer nisam mogao da dohvatim prekidač za svetlo. A tuda se išlo i u WC...

- Kad za rođendan dobijem pare, a mama i tata mi kažu: "Daj te pare da stoje kod nas da ti ih mi čuvamo".

- Sendvič za ekskurziju u kom je obavezno kuvano jaje, pa kad izvadiš iz kesice i razmotaš onu alu foliju, ceo bus se onesvesti od smrada, jer skoro svi iste sendviče imamo.

- Kada kupujemo zimsku jaknu pa keva kaže: "Bolje da ti uzmemo veći broj, ipak ćeš ispod džemper nositi pa da ti bude komotno". A to što izgledam kao kreten...nema veze...

- Odmakni se od televizora, pokvarićeš oči. A ja onda istripujem kako mi oči vise na federima iz šupljina.

- Jednom su tatini drugari pecaroši pravili veselicu na Kamenjaru, nas decu posadili za poseban sto, a ispred mene stavili tanjir sa najviše riblje čorbe. Gledam ja ribu u njoj, gleda ona mene. Od tada se riba i ja ne gledamo nikako...

- Prepodne sam u kući, imao sam 8 ili 9 godina. Iz straha sam palio svetla po sobama i ponavljao: "Volim karanfile, volim karanfile, volim karanfile..."

  • dina

    18.01.2015 14:03
    iz
    meni je bilo najgore kazne prutem.
    moram sama ubrati prut,a mama mi kaze ako bude prut loš da će me kablom tuci.
    uvijek sam vrbu birala
  • mlada vojvođanka...

    13.01.2015 21:12
    joooooooood...
    crveni jod kad oderem kolena, laktove, bilo šta...nisam znala šta mi je gore! da idem kući i drečim kad mi mama priđe s jodom i gužvicom vate ili da drečim napolju da mi se svi smeju...??? joooooood i sada mrzim mada znam da se mora a i betadin,kako mu danas tepaju, ne štipa...ali grč u stomaku je ostao za vjeki vjekov!
  • Codex Alimentarius

    10.01.2015 23:44
    Ta smrdljiva hrana iz detinjstva je bila zakon u odnosu na bezukusno GMO djubre koje danas zovemo "hranom".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Radio 021 - 92,2 Mhz

Besne pesme večeras u Presluškivanju

Nakon što su zajedno sa vama proslavili Prvi maj, agenti Muzičko-obaveštajnog sektora Radija 021 za ovaj petak, 7. maj, pripremaju izdanje puno besa (opravdanog i neopravdanog).

Presluškivanje: Kad muziku ispunimo bojama

The Who, Neil Young, Black Stone Cherry, Bob Dylan, Soundgarden i mnogi drugi muzičari koristili su boje u svojim pesmama, a upravo to ih je svrstalo u novo Presluškivanje.

Presluškivanje: Proleće u muzici

Muzičari koji su u svojoj muzici uspeli da "uhvate" prolećno raspoloženje nalaze se u novih sat vremena muzičko-obaveštajne emisije na Radiju 021.