Šetnja ulicama Amsterdama sa Slađanom Velendečić večeras u Radio kafeu

Svojevrsna šetnja kroz Amsterdam održaće se danas, 20. februara, u Radio kafeu, u Miletićevoj 45.
Šetnja ulicama Amsterdama sa Slađanom Velendečić večeras u Radio kafeu
Foto: Pixabay (Ilustracija)
U pitanju je još jedno druženje u okviru ciklusa "Putologija", a kroz ulice Amsterdama posetioce Radio kafea će voditi Slađana Velendečić.
 
O Veneciji severa Velendečić je zapisala:
 
"Holanđani kažu: 'Ono što je zabranjeno u Amsterdamu ne može biti dozvoljeno nigde na svetu, a obrnuto je sasvim normalno.' Sa ovom rečenicom u mislima i veoma oskudnim znanjem o Veneciji severa krenula sam prvi put u pohod na ovaj grad. 
 
Glave pune predrasuda, koje bi se mogle svesti na tri reči seks-droga-rokenrol, sa rančićem na leđima, rame uz rame sa svojom srodnom dušom, neizvesnim smeštajem, usred novembra koji nije baš najsrećniji mesec za putovanje na sever (ali su zato avionske karte poprilično jeftine), stigla sam vozom iz Ajndhovena na amsterdamsku železničku stanicu, izašla na ulicu i ostala zapanjena...
 
One tri reči iz glave nikako se nisu uklapale u prvi pogled na grad - na kanale, mostove i nizove kuća nalik onima iz crtaća... Odmah sam znala da je ovaj grad poseban, da će ovo putovanje biti posebno, ali nisam očekivala da će biti toliko posebno i da ću dugo posle toga (sve dok nisam prestala da rangiram gradove po lepoti, omiljenosti...) govoriti da je moj najomiljeniji grad na svetu Amsterdam, pa onda pet praznih mesta i tek onda može da se upiše sledeći najomiljeniji. 
 
O ovom gradu bi se moglo govoriti danima, o njegovoj istoriji, arhitekturi, privredi, zabavi, kulturi... U novembru, kad kiša nije topla, a vetar ne miluje nego šiba, u gradu koji je sve samo nije jeftin, na svakom ćošku otkrićete muzej u kojem se možete ugrejati i Amsterdamu obezbediti još jedan like."
 
Putologija će početi u 19 časova, a ulaz je slobodan.
  • Komšinica

    21.02.2020 14:38
    Veče za uživanje
    Slađani svaka čast. Nakon Lisabona i Amsterdama očekujem sledeću lepu priču. Suvišno je komentarisati,koliko je bilo lepo,broj zainteresovanih sve govori
  • xxx

    20.02.2020 11:41
    bio prosle godine, samo dva dana, na zalost. prelep je, sarmantan, raznolik, lale, ukiseljene haringe, kofi sopovi, kanali, bicikla, ljudi, muzeji, parkovi... druga planeta za nas sa balkana. odseli smo u delu grada koji se zove Ijburg, delu grada koji je pre desetak godina izgradjen nanosenjem nasipa u more, sa kompletnom infrastrukturom, institucijama, i naravno, stazama za biciklo... poslednju noc pred hotelom sreo dvoje mladih koji su stali biciklom da traze gutljaj vode iz flasice koju sam nosio, ispostavilo se da je devojka nasa poreklom, a tamo odrasla. Vozaci tramvaja vam se jave kad ulazite u tramvaj, svi su ljubazni, opusteni, imaju vremena da zastanu ako ih nesto upitate i pomognu... kakva druga planeta, druga galaksija... preporuka za rucak/veceru: https://meram.nl/ malo je van centra, ali taman da se izadje iz turisticke zone. Preporucujem kebab :) nadam se da cu se bar jos jednom vratiti, ovaj put na duze...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Radio kafe

"Andrašologija" danas u Radio kafeu

Andraš Urban, reditelj koji je naglavačke preokrenuo savremeno pozorište u Srbiji i uspeo da svoj osećaj sveta patentira kao naš pozorišni mejnstrim, gostovaće danas, 9. marta, u Radio kafeu u okviru ciklusa razgovora "Govorim, dakle postojim".