Upis dece na obaveznu predškolsku nastavu traje do 18. aprila

Gradska uprava za obrazovanje pozvala je roditelje i staratelje dece rođene u periodu od 1. marta 2010. do 28. februara 2011. godine da decu upišu na pripremni predškolski program.

Ovaj poziv se ne odnosi na roditelje čija su deca već upisana u "Radosno detinjstvo" ili neku drugu predškolsku ustanovu, gde će od 1. septembra ove godine pohađati program pripreme za školu, u skladu sa zakonom.

Konkurs za upis dece otvoren je do 18. aprila. Upis predškolaca zbog preseljenja roditelja u Novi Sad ili nekih drugih opravdanih razloga moguć je sve do 1. septembra.

Pripremni predškolski program traje četiri sata dnevno, najmanje devet meseci, a njegovo pohađanje u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" je besplatno. Ta ustanova dužna je da upiše svako dete na pohađanje obaveznog programa pripreme pred polazak u školu, ukoliko joj se roditelj obrati.

Roditelj ima pravo da izabere predškolsku ustanovu u koju upisuje dete na pripremni program, bez obzira ko je osnivač ustanove, uz uslov da je verifikovana od nadležnog organa. Ukoliko izabere privatni vrtić, za pohađanje ovog programa plaća cenu koju određuje to obdanište.

Iz Gradske uprave podsećaju i da ukoliko namerno ili bez opravdanog razloga roditelj ne upiše dete ili ako dete neopravdano izostaje u toku trajanja programa, roditelj čini prekršaj za koji je po zakonu predviđena kazna.

Autor: 021.rs

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Servisne informacije