RK Vojvodina: Stop SEHA sudijskim krađama, takmičenje sve besmislenije

Rukometni klub Vojvodina reagovao je otvorenim pismom zbog, kako navode, dirigovanog suđenja sa kojim se suočavaju u regionalnoj SEHA ligi, ali i zbog toga što ovo takmičenje postaje sve besmislenije.
RK Vojvodina: Stop SEHA sudijskim krađama, takmičenje sve besmislenije
Foto: 021.rs
Upravni odbor kluba obratio se čelnicima SEHA lige i predsedniku Rukometnog saveza Srbije, a razlog je "loš i neprimeren odnos SEHA lige prema RK Vojvodina, a takav odnos ima reperkusije na mnoge interese kluba". 
 
Podsećaju da ne postoji klub iz Srbije koji je duže od Vojvodine učesnik SEHA šampionata i da im je prehodnih godina spočitavano da imaju mali budžet, nedovoljan kvalitet, uzak roster za jedno tako prestižno takmičenje. U novosadskom timu napominju da ne postoji liga koja određuje ko kakav tim mora da ima, iako su u najvećem delu saglasni sa navedenim stavkama.
 
"RK Vojvodina je u sezoni 2018/19. sa stručnim štabom postavio tim koji može da igra skoro sa svim učesnicima SEHA lige ravnopravno. I do čega dolazimo? Do toga da je sada i to problem i da sada ta činjenica nekome ne odgovara", poručuju u klubu, postavljajući pitanje "kome ne odgovara ovakva Vojvodina?"
 
U novosadskom timu navode četiri sporne utakmice: Steaua - Vojvodina; Izviđač - Vojvodina; Vojvodina - Železničar i Zagreb - Vojvodina. Za suđenje na ovim utakmicama UO RK Vojvodina kaže da je "blago rečeno problematično" i ukazuju na "vrlo loš odnos prema stručnom štabu".
 
"Analizom utakmice Vojvodina - Železničar videćete da je sudijski par u poslednja tri minuta prekrojio rezultat, i čak je karton pokazao pogrešnom igraču upravo u trenutku kada su direktno uticali na rezultat. Sankcija? Nikakva. Ali smo mi bodove izgubili, i tada ćutali, ali sada više nećemo da ćutimo", dodaju u RKV.
 
  
 
Za suđenje na utakmici Zagreb - Vojvodina kažu da je "organizovana krađa", te da je i "priučenom rukometnom radniku jasno da je tendenciozno suđenje celim tokom utakmice zapravo krađa". 
 
"Ko je tačno organizator a ko izvršilac krađe, sami istražite i zaključite, tek nama su bodovi u Zagrebu ukradeni. Posebno pitanje koje vam postavljamo jeste, ima li to Zagreb neki poseban status? Misli li to sudijska organizacija, ili neko iz SEHA lige, da nikome ne sme da padne na pamet da pobedi Zagreb, jer je sedište SEHA lige u Zagrebu? Sudijska krađa nam pokazuje neke čudne aspiracije i projekcije u tom pogledu koje mi nikada nećemo prihvatiti, pa sve i da RK Vojvodina više nikada ne igra SEHA ligu", poručuju "crveno-beli".
 
U Vojvodini poručuju i da je SEHA liga sve besmislenija. Kako navode, do sada nije postojao toliki broj obesmišljenih utakmica gde klubovi, koji nastupaju i u Ligi šampiona, šalju druge, treće ili kombinovane postave na utakmice u gostima, čime utiču na regularnost i rezultate takmičenja. Upozoravaju i na to da je SEHA liga u svojoj osnovi imala značaj za ceo region, zbog kvaliteta rukometa, medijske pažnje, stvaranja novih igrača, ali da anomalije na koje ukazuje Vojvodina loše utiču na sam imidž prvenstva, što bi moglo da dovede u pitanje i sam opstanak šampionata.
 
"SEHA liga ima sve manji značaj, a opstanak nije doveden u pitanje time da li će ili neće igrati klubovi iz Srbije, već je doveden u pitanje zato što klubovi poput Vojvodine više ne pronalaze interes igranja lige u kojoj uprava lige arbitrira sastav i roster. Time se klubovi već u startu dele na one za 'final four' i ostale, sudije kradu bodove onima koji nisu za F4, a bogati timovi kreiraju tabelu dirigujući gde će i kada sa trećom postavom gubiti bodove u gostima. Gde je tu sport, rukomet, takmičenje, liga, neizvesnost? Nema toga", stoji u saopštenju.
 
  
 
Uprava ističe da se status kluba ne može određivati u odnosu na njegov budžet, iako predstavnici takmičenja svojim delima pokazuju upravo suprotno, te da spram budžeta sleduje i suđenje i uticaj kluba. Zbog takve situacije, u RKV smatraju da bi najbolje bilo da SEHA liga i Rukometni savez Srbije na kraju sezone otvore pitanje da li je srpskom rukometu potrebna "ovakva budžet regionalna liga".
 
"U tome ćete imati svesrdnu podršku RK Vojvodina u vidu široke diskusije sa svim klubovima iz Superlige Srbije o tome treba li klubovima iz Srbije ovakva SEHA liga. Ako SEHA liga treba samo Rukometnom savezu Srbije ili srpskim sudijama radi taksi, onda neka zajednički, uz pomoć SEHA lige, oforme jedan super srpski klub, na primer RK 'Tošin bunar', koji će biti po meri i volji SEHA lige, pa neka nastave sa njim da igraju privatnu 'SEHA Budžet ligu'. Naša nije svakako. Odavno", zaključuju u RK Vojvodina.
 
Narednu utakmicu u SEHA šampionatu Vojvodina igra u četvrtak, 20. decembra, protiv rumunskog prvaka Steaue. Voša je od ovog kluba poražena na početku prvenstva, pogotkom u poslednjoj sekundi meča, a upravo suđenje na toj utakmici uprava RK Vojvodina smatra spornim. Više o ovom duelu čitajte OVDE.
  • Jaja

    19.12.2018 14:25
    Nazalost nije to slucaj samo sa SEHOm... ranije sam se opustao uz sport na tvu a sada ga vise ne gledam jer nema poente, unapred se znaju pobednici..

  • Zika slika

    19.12.2018 12:48
    Smelo !
    Sad ce vas ili ostaviti na miru ili odvaliti od provalne kradje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport