Čitaoci 021 glasali: "Stadion Vojvodine", a ne "Karađorđe"

Anketa koju je sproveo 021.rs u proteklih nedelju dana pokazala je da čitaoci novosadskog informativnog portala smatraju da bi budući stadion Fudbalskog kluba Vojvodina trebalo da se zove "Stadion Vojvodine", a ne "Karađorđe".
Čitaoci 021 glasali: "Stadion Vojvodine", a ne "Karađorđe"
Foto: 021.rs
Portal 021.rs sproveo je anketu na svom sajtu od ponedeljka, 15. septembra, do nedelje, 22. septembra. U tom periodu nekoliko ponuđenih opcija prikupilo je gotovo 5.500 glasova.
 
Ubedljivo najviše glasova pripalo je predlogu da se budući stadion nazove "Stadion Vojvodine". Ovaj predlog dobio je 54,64 odsto glasova, odnosno 3.000 njih. 
 
Drugi po broju prikupljenih glasova jeste predlog da stadion sadrži sadašnje ime - "Karađorđe". Za ovaj predlog glasalo je 18,45 odsto učesnika ankete, odnosno njih 1.012.
 
Ostali predlozi bili su da budući stadion ponese ime nekog od velikana FK Vojvodina. Tako je čitaocima našeg portala bilo predloženo da stadion na kojem igra tim u crveno-belim dresovima bude nazvan po Todoru Tozi Veselinoviću, Vujadinu Boškovu, Petru Nikeziću, Iliji Panteliću i Kosti Hadžiju.
 
Nešto više od 800 glasova, odnosno 14,84 odsto, pripalo je predlog da se stadion nazove po legendarnom Vujketu, po čijem je imenu nazvan Sportski centar kluba u Veterniku. Stadion "Kosta Hadži" prikupio je 363 glasa, a Todor Veselinović 218. 
 
  
 
Upravo bi po Tozi Veselinoviću trebalo da se nazove budući stadion, ukoliko pitate veterane FK Vojvodina. Na skupštini ovog udruženja prošle nedelje podržan je predlog nekadašnjeg predsednika FK Vojvodina Dušana Aćimovića da budući stadion ponese ime Todora Toze Veselinovića. Ova inicijativa biće upućena na adresu Skupštine grada Novog Sada, a veterani su stava i da bi u novom objektu trebalo da se obezbedi prostor za muzej FK Vojvodina.
 
Pričao o stadionu Vojvodine nastala je još 1924. godine, deceniju od osnivanja kluba. Tadašnji predsednik kluba Daka Popović napravio je projekat stadiona, koji je imao samo svlačionice i zapadnu tribinu. Ugovor o preuređenju biciklističkog velodroma Vojvodina i Juda Makabi su potpisali sa gradskim vlastima u maju 1924, a na Vidovdan iste godine svečano je otvoren stadion. Nazvan je "Karađorđe" s obzirom na to da se te godine obeležavalo 120 godina od Prvog srpskog ustanka.
 
Po završetku Drugog svetskog rata klubu je oduzeto vlasništvo nad stadionom, a umesto na "Karađorđu" igralo se na "Gradskom stadionu". Ipak, za mnoge Novosađane Vojvodina je igrala jednostavno na - Stadionu Vojvodine, kako mnogi i dalje nazivaju stadion. Na inicijativu uprave kluba, gradske vlasti su 2007. godine podržale predlog da stadionu bude vraćen naziv "Karađorđe".
 
  
 
I dok se vodi rasprava o nazivu budućeg stadiona, za sada još uvek nema preciznog datuma kada će početi izgradnja. Odbornici u Skupštini grada prošle nedelje su usvojili odluku i izmeni i dopuni Plana generalne regulacije na lokalitetu stadiona "Karađorđe" sa neposrednim okruženjem.
 
Novi stadion neće imati atletsku stazu, s obzirom na to da se planira izgradnja Atletskog centra na Jugovićevu, pa će budući "Karađorđe" biti manjeg gabarita od postojećeg i biće namenjen isključivo fudbalu. Ipak, kapacitet mesta će se povećati, pa će ih biti od 16.800 do 19.000. Više o tome čitajte OVDE.
  • mhm

    28.09.2019 13:17
    @ALUMNI
    Bolje na bahovom nego na cecinom koncertu
  • mhm

    28.09.2019 13:15
    @Nemanja
    Ja ovde vidim u komentarima samo nimbus ludilo
  • Nemanja

    27.09.2019 16:34
    Autonomaško ludilo!
    Za mene je van pameti menjati volju osnivača kluba koji su u teškim vremenima osnovali klub sa izraženom ljubavlju prema Srbiji to govore i boje na grbu. Menjati ime stadionu je isto kao i poništiti volju i zavet osnivača kluba. Karadjordje je bilo i biće ime našeg gradskog stadiona!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport