Tvrđava 021 - novi dom za buduće šampione

Stoni tenis sve je popularniji među osobama sa invaliditetom u Novom Sadu, a značajno mesto u ovom sportu za veoma kratko vreme zauzeo je Stonoteniski klub osoba sa invaliditetom Tvrđava 021.
Tvrđava 021 - novi dom za buduće šampione
Foto: 021.rs
Iako postoji samo dve godine, Tvrđava 021 u svojim redovima ima osvajače medalja na evropskim šampionatima. Najmlađi novosadski klub prošle godine bio je i najuspešniji na pojedinačnom prvenstvu Srbije, osvojivši šest medelja - tri zlata, srebro i dve bronze.
 
Tvrđava 021 nastala je iz ideje da uključi što veći broj mladih osoba sa invaliditetom koje će se baviti sportom. To je bila ideja osnivača i glavnog trenera kluba Ilije Đurašinovića - proslavljenog paraolimpijca koji se već pola veka bavi stonim tenisom. Trenutno u sali Spensa namenjenoj za stoni tenis trenira oko 20 mladih sportista u dva termina, svakog dana u nedelji. U opremi Tvrđave 021 treniraju deca do devet godina, ali i evropski viceprvaci.
 
"Naš prioritet je rad sa mladim osobama sa invaliditetom, da uključimo što mlađe osobe, da im damo šansu da se bave sportom. Radimo na tome da uključimo i zdrave osobe koje se bave stonim tenisom, koji igraju ligu Srbije, a imamo četiri trenera, koji treniraju različite kategorije. Za dve godine smo uspeli rad da podignemo na jako visok nivo kvaliteta, a želja nam da uključimo što više dece da se oprobaju u stonom tenisu", kaže Đurašinović za 021.rs.
 
  
 
On ukazuje na to da je cilj otpočetka bila inkluzija osoba sa invaliditetom, te da je to razlog zbog kojeg one treniraju i igraju sa osobama koje nemaju invaliditet. Sve to doprinosi tome da se mladi sa invaliditetom fizički i psihički osnažuju, izlaze iz kruga ljudi kojima su uglavnom okruženi i upoznaju nove.
 
"Sve je to važno jer se mladi igraju, uključuju se u društvo. I svako ko želi može da proba da se bavi stonim tenisom. To je prilika da poprave svoje fizičko stanje, da jačaju svoju snagu i da se više kreću. Uz to, dosta se putuje i imate mnogo lepih iskustava. Samo prošle godine smo tri puta išli na pripreme u Kanjižu, a tri puta smo bili i na pripremama u Češkoj i u Poljskoj. Postoji niz dobrih stvari koje mogu da se dogode, od ostvarivanja rezultata na državnom, a potom i na međunarodnom nivou. Kada ste prvak države dobijate stipendiju, a ukoliko osvojite međunarodno takmičenje, ona se povećava", poručuje iskusni trener.
 
  
 
Đurašinović u poslednje dve godine organizuje i međunarodni stonoteniski turnir za osobe sa invaliditetom u Kanjiži, na kojem je u 2019. godini učestvovalo više od 50 takmičara iz 12 zemalja sveta. Iako je dobar deo posla izneo sam, sada se nada da će organizaciju ovakvog događaj prepoznati Pokrajina, te da će kao generalni pokrovitelj pomoći organizaciju turnira i u 2020. godini.
 
Klinci koji bi trenirali u Tvrđavi 021 imali bi i na koga da se ugledaju i od koga da uče. U ovom klubu treniraju i Ana Prvulović, vicešampionka Evrope i Boris Stoiljković, osvajač bronze u ekipnom takmičenju na Evropskom šampionatu. 
 
  
 
Ana Prvulović kaže za 021.rs da joj je bavljenje stonim tenisom donelo dobro zdravlje i to je najvažnija stvar zbog koje voli ovaj sport.
 
"Sportom treba da se bavimo upravo radi dobrog zdravlja. Ali, kada govorimo o tome šta mi je doneo stoni tenis, doneo mi je najlepši događaj u životu - srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu. Naravno, bilo je tuge i suza, ali se to zanemari kada stavite sve na papir i premerite. Ono što mogu da izdvojim jeste i to što mi je stoni tenis doneo život u Novom Sadu, koji je, po mom mišljenju, najpristupačniji za život i funkcionisanje osoba u kolicima. Preporučila bih mladima i bez i sa invaliditetom da se bave sportom, jer je on važan zbog zdravlja, zbog uključivanja u društvo, zbog poznanstava i putovanja. To je prava stvar", zaključuje vicešampionka Evrope i stonoteniserka Tvrđave 021.
 
  
  • Nn

    10.01.2020 14:20
    Bravo vredni ljudi! Svaka cast na volji i veri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport