Vošine legende Ilija Pantelić i Toza Veselinović dobijaju ulice na Sajlovu

Legende Fudbalskog kluba Vojvodina Ilija Pantelić i Todor Toza Veselinović trebalo bi da dobiju ulice na Sajlovu.
Istorijski arhiv Grada Novog Sada predložio je da se ulica Sajlovo 23 nazove po golmanu šampionske generacije FK Vojvodine iz 1966. i reprezentativcu Jugoslavije Iliji Panteliću, dok bi Sajlovo 18 u budućnosti trebalo da nosi ime Todora Toze Veselinovića, jednog od najboljih jugoslovenskih strelaca svih vremena.
 
Odbornici Skupštine grada na jednoj od narednih sednica trebalo bi da donesu konačnu odluku o imenima ulica.
 
Toza Veselinović 
 
Toza Veselinović je najbolji strelac Vojvodine, a po mnogima i najbolji igrač u istoriji ovog kluba. Na 196 utakmica postigao je 130 golova.
 
Rođen je u Novom Sadu 22. oktobra 1930. godine. Bio je Vojvodinaš i bio je privržen klubu iz grada u kojem je rođen. Čak i kada se očekivalo da će nakon odsluženja vojnog roka (1952), tokom kojeg je nastupao za Partizan, ostati u beogradskom klubu, Veselinović je odbio takvu ponudu i vratio se u Vojvodinu.
 
Tri godine uzastopno, 1956, 1957. i 1958. bio je najbolji strelac lige SFRJ, a to je ponovio i 1961. godine. Za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije igrao je 37 utakmica i postigao je 28 golova. 
 
Kao trener ostvario je zapažene rezultate, predvodio je velikane kao što su Fenerbahče, Olimpijakos, AEK, Independijente. Kao selektor odveo je reprezentaciju Jugoslavije na Evropsko prvenstvo 1984. godine. 
 
Bio je, naravno, i trener Voše od 1974. do 1977. godine. Ta generacija već je bila viđena kao šampion države, sve do poslednjeg kola i utakmice između Crvene zvezde i Hajduka u Beogradu, kada su Splićani čudnim golovima preokrenuli rezultat i došli do titule. Toza je predvodio tim i sve do finala Srednjoevropskog kupa.
 
Preminuo je 2017. godine u Atini, a sahranjen je u Novom Sadu.
 
Ilija Pantelić
 
Pantelić je bio golman prve šampionske generacije Vojvodine 1966. godine i predstavlja jednog od najboljih golmana u istoriji domaćeg fudbala. 
 
Rođen je 1942. godine u Kozici, a za Vojvodinu je nastupao od 1961. do 1969. godine. U tom periodu je odigrao 176 utakmica za crveno-bele, postigavši šest golova. 
 
Bio je šampion Jugoslavije sa Vojvodinom 1966, a ostaće upamćeno to da je bio prvi golman na ovim prostorima koji je postigao het-trik na meču protiv Trešnjevke iz Zagreba 1963. Zanimljivo je i da je u osmini finala Kupa šampiona 1966. godine postigao gol iz igre protiv Atletiko Madrida, nakon što mu je golman odbranio udarac sa bele tačke.
 
Za reprezentaciju je branio 18 puta i bio je deo generacije koja je 1968. postala vicešampion Evrope. "Panter", kako ga je nazivala jugoslovenska sportska javnost, karijeru je nastavio u Parizu, Olimpiku, Bastiji, Pari sen Žermenu.
 
Po završetku igračke karijere posvetio se radu u Vošinoj omladinskoj školi, koja danas nosi ime upravo po Iliji Panteliću. 
 
Preminuo je 2014. godine, kada je Vojvodina obeležavala vek postojanja, doživevši da klub po prvi put u svojoj istoriji osvoji trofej Kupa Srbije.
  • Salajčan

    04.02.2020 23:34
    Sramota
    Nemam ništa ni protiv koga, niti podcenjujem druge delove grada, ali ovo je strašno SRAMOTA za SALAJKU, a i za grad da ovakvi velikani nemaju mesta (ulice) u svom kraju. Toza na kome god je kontinentu bio svugde se dičio i hvalio njegovu Salajku, sad nemože da dobije ulicu na Salajki. Tuga i sramota. Ljudi probudite se (mesna zajednica, grad, klub, veterani i svi ostali,)
  • НС ДУНАВ

    04.02.2020 21:14
    на Сајлову
    Ееее мој Нови Саде ушта си се ти претворио,Тошкара на Сајлову,мора да се у гробу преврће,добро да нисте предложили Ветерник,а не би ме ни чудило да је тако.
    Један клуб на свету волЕм јаааааа......
    Поздрав из Канаде .
  • Salajčan

    04.02.2020 15:01
    ?
    Šta na sve ovo kažu iz njihovog kluba i uprava a i veterani, a dali ima nekog u MZ Salajka(u savetu) . da zna ko je bio Toza i Panta. Sramote jedne

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Voša osvojila bod u Kragujevcu

Fudbaleri Vojvodine remizirali su u gostima sa ekipom Radničkog 1923 rezultatom 0:0 u 36. kolu Mocart Bet Superlige Srbije.

Voša izgubila od Čukaričkog

Fudbaleri Vojvodine izgubili su na svom terenu od ekipe Čukaričkog rezultatom 2:3 u 34. kolu Mocart Bet Superlige Srbije.