Niželigaška drama zbog korone: Mladost sa Satelita uz mnogo sreće šampion, jedan gol presudio

Fudbalski klub Mladost nastavila je sa nizanjem uspeha, a ovoga puta su "pogurani" i odlukom Fudbalskog saveza Srbije da se prekinu prvenstva u nižim rangovima.
Niželigaška drama zbog korone: Mladost sa Satelita uz mnogo sreće šampion, jedan gol presudio
Foto: 021.rs
Klub sa gotovo pedesetogodišnjom tradicijom doživeo je renesansu u poslednjih nekoliko godina kada je generalni sponzor postala kompanija koja se bavi trgovinom elektroopreme i elektromaterijala, pa je u imenu kluba istaknut i naziv preduzeća GAT.
 
U Vojvođansku ligu Jug Mladost je ušla kao novopridošli klub iz Novosadske lige, u kojoj su bili šampioni u sezoni 2018/19. Iako nov klub u prvenstvu, Mladost je od starta krenula da se nameće kao tim koji ima ozbiljne ambicije, što se i pokazalo stanjem na tabeli. 
 
Klub čiji se stadion nalazi na desnoj strani Bulevara Jovana Dučića polusezonu završio je na drugom mestu Vojvođanske lige Jug (VLJ), propustivši priliku da u poslednjem kolu pre odlaska na zimsku pauzu obezbedi epitet jesenjeg šampiona. 
 
Onda je došlo proleće, iste ambicije, ali neočekivane okolnosti. Odigrana su samo dva kola, a pokazaće se da su jedan gol i jedan remi bili odlučujući za šampionsku titulu Mladosti. 
 
Pred 17. kolo, koje je poslednje odigrano u VLJ, stanje na tabeli je bilo sledeće - prvo je bilo Podrinje koje je imalo 36 bodova, koliko je imala i Mladost, ali je tim iz Mačvanske Mitrovice imao bolju gol razliku. Prednost Podrinja očitavala se u tri gola razlike, a tačno toliko puta su tresli mrežu Mladosti u utakmici koju su ova dva kluba odigrala u jesenjem delu prvenstva. 
 
Podrinje i Mladost u stopu je pratio Borac iz Šajkaša koji je zaostajao samo dva boda, a tu je bila i Sloga iz Erdevika sa 33 bodova. Ukratko, vrh Vojvođanske lige Jug bio je prilično živahno mesto i sve je dolazilo u obzir.
 
Međutim, niko usred prvenstva nije mogao da predvidi u kom pravcu će se kretati situacija sa virusom korona. Ispostavilo se da će ići ka najgorem po sport, onom koji vodi ka suspendovanju svih sportskih takmičenja. 
 
Poslednje, sedamnaesto kolo klubovi u VLJ igrali su 15. marta, kada je već bilo jasno da će u Srbiji biti uvedeno vanredno stanje i da će takmičenje biti, ako ništa drugo, onda pauzirano. 
 
  
 
Ako je mogla da bira kada će prvenstvo biti zaustavljeno, 17. kolo bilo je jedan od najpogodnijih trenutaka za Mladost. Dok su timovi iz vrha - Podrinje, Borac, Sloga, Hajduk - morali međusobno da se bore, Mladost je putovala na gostovanje belegiškom Podunavcu - ekipi iz sredine tabele.
 
Meč u Belegišu bio je važan za Mladost i od samog starta krenuli su napadački. Prelomili su u 18. minutu, kada je nakon pasa u prazan prostor do lopte došao Marko Renić, pobegavši odbrani domaćina, a potom i savladavši Marića. 
 
U momentima dok je Mladost čuvala svoju prednost, pred praznim tribinama u Šajkašu igrala se utakmica za koju su igrači satelitskog kluba bili izuzetno zainteresovani. Borac je dočekivao Podrinje i tri boda su bila važna za obe ekipe - Borcu je pobeda obezbeđivala izbijanje na drugo mesto, dok je Podrinje nastojalo da očuva lidersku poziciju u šampionatu. 
 
Borac je imao više prilika, imali su i inicijativu, ali nisu uspevali da zatresu mrežu tima iz Mačvanske Mitrovice. Nije ubedljivo bilo ni Podrinje, ali je siguran na golu bio Nenad Ralić, koji je sačuvao mrežu svog tima. Na kraju, i Borac i Podrinje morali su da se zadovolje podelom bodova. 
 
To je dovelo do smene u samom vrhu tabele. Mladost je sa 39 osvojenih bodova izbila na prvo mesto, dok je Podrinje sa dva boda manje, ali i dalje boljom gol razlikom, palo na drugu poziciju na tabeli. Borac nije uspeo da nametne svoju igru i da dospe na drugo mesto Vojvođanske lige Jug.
 
A onda su stvari išle svojim tokom. Proglašena je globalna pandemija virusa korona, Srbija je bila u vanrednom stanju, na snazi je bila zabrana kretanja i brojne druge mere, a Fudbalski savez je 6. maja doneo odluku o nastavku Superlige i Prve lige Srbije, dok su takmičenja u nižim rangovima okončana zaključno sa 15. martom.
 
Tako su jedan gol postignut oko 15 časova u Belegišu, 15. marta, i jedna utakmica bez pogodaka u Šajkašu, kao i jedna epidemija zbog jednog virusa odlučili prvaka u Vojvođanskoj ligi Jug - četvrtom rangu domaćeg fudbala.
 
Mladost sa Satelita će slededeće sezone igrati u Srpskoj ligi Vojvodina - trećem rangu srpskog fudbala. Tamo će se takmičiti sa klubovima kao što su Bačka iz Subotice, Radnički iz Zrenjanina, Vršac, pančevački Dinamo, Bratstvo iz Prigrevice, Omladinac iz Novih Banovaca... Sa klubovima iz Vojvodine boriće se plasman u Prvu ligu Srbije.
  • Milos

    09.05.2020 11:56
    Podrinje je dobra ekipa nadigrali su mladost u svakom segmentu igre u Šajkašu se nisu pokazali mogli su da izgube ali i da pobede, naravno tu su i sudije. Svako ko ulaze i treba da igra veću ligu Mladost i Podrinje zaslužuju Srpsku ligu. U Fk Podrinje ulaze se sve privatno brodogradilste Vahali jaka firma iz Holandije ih je preuzela, plate su nestvarne za taj rang. Imaju uslove za prvu ligu a ne za srpsku od reflektora do svalcionica. Ali takva je država da ne mozes ništa pošteno. Podrinje nikad nije namestalo utakmice, zato što gazda ne da i umesto sudijama daje igračima na fer i pošten način da se udje..
  • Močvarko

    08.05.2020 12:23
    Gotovo pedesetogodišnjom tradicijom? Pre 35 godina tu bila močvara, ja u bare bacao kamanje. Nisam premetio nikakve fudbalere da pecaju ili jure žabe.
  • Mali Ponja

    08.05.2020 11:36
    Dozvola
    Treba odobriti Dozvolu za gradnju stadiona sa lokalima .
    Privatnom finansijeru predloziti Podelu locala I stanova koji BI presli u vlasnistvo finansijera I Kluba. Naravno da BI uzeto u bodovanje BILO ANGAZOVANJE na unepredjenju kluba
    Nove prostorije kluba lokali I stanovi BI olaksale upravljanje klubom a finansijer
    BI imao dobit na obostrano zadovoljstvo.
    Treba predloziti lokalnoj UPRAVI a i gradskim vlastima kao I ministarstvu sporta da odobri projekat I gradnju zainteresovanim finansijerima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.