Stadion Vojvodine "Karađorđe" danas proslavlja 96 godina postojanja

Na današnji dan 1924. godine, svečano je otvoren stadion FK Vojvodina, "Karađorđe".
Stadion Vojvodine "Karađorđe" danas proslavlja 96 godina postojanja
Foto: 021.rs
Stadion “Karađorđe” sagrađen je 1924. godine i od tada na njemu svoje utakmice igraju fudbaleri Vojvodine. 
 
Kapacitet stadiona je 14.458 sedećih mesta, a natkrivena sedišta nalaze se na zapadnoj tribini. 
 
Stadion se nalazi u ulici Dimitrija Tucovića, na istom mestu na kojem je i sagrađen.
 
Priča o stadionu "Karađorđe" nastala je u Novom Sadu još daleke 1924. godine, svega 10 godina nakon osnivanja FK Vojvodina i samo šest godina nakon što je završen Prvi svetski rat.
 
Osetivši potrebu da FK Vojvodina dobije sopstveno mesto za odigravanje utakmica, tadašnji predsednik kluba, inženjer David Popović, poznatiji kao Daka, napravio je projekat izgradnje stadiona, koji je podrazumevao samo svlačionice i zapadnu tribinu.
 
Uzimajući u obzir veliku finansijsku krizu u kojoj se društvo nalazilo tih godina, kao i činjenicu da je Vojvodina bila vrlo mlad klub, koji još nije navršio ni prvu deceniju svog postojanja, David Popović morao je da smisli način kako da prikupi sredstva za izgradnju stadiona.
 
Osim toga što je dao ličnu donaciju u građevinskom materijalu u vrednosti od tadašnjih 24.000 dinara, predsednik Vojvodine postigao je dogovor sa FK Juda Makabi iz Novog Sada o zajedničkom učešću u izgradnji stadiona. U tom vremenu, Vojvodina je u Novom Sadu bila klub koji je okupljao pretežno srpsku, dok je Juda Makabi, koji odavno više ni ne postoji, bio popularan među novosadskom jevrejskom zajednicom.
 
Pomoć izgradnji stadiona dali su navijači i simpatizeri oba kluba, a određena sredstva prikupljena su i zahvaljujući prihodima od gostovanja američkih operetskih grupa "Luizijana" i "Plava ptica".
 
Vojvodina i Juda Makabi su dobili dozvolu gradskih vlasti da preurede stari biciklistički velodrom, koji je postojao još od 1888, pa su 7. maja 1924. godine potpisali ugovor o izgradnji stadiona, da bi konačno, 28. juna iste godine, na istom mestu na kojem se nalazi i danas, stadion bio svečano otvoren. 
 
S obzirom na to da se otvaranje dogodilo na Vidovdan i da se te godine obeležavalo 120 godina od Prvog srpskog ustanka, odlučeno je da stadion dobije ime "Karađorđe", u čast sećanja na vođu Prvog srpskog ustanka, događaja koji je označio početak borbe za stvaranje moderne srpske države.
 
Stadion "Karađorđe" danas ima četiri tribine i kapacitet od 14.458 sedećih mesta (zapad 4.302, istok 2.772, sever 3.994, jug 3.480), a na zapadnoj tribini stadiona nalazi se svečana loža (kapacitet 149 mesta), galerija "66" (kapacitet 67 mesta) i galerija "89" (kapacitet 88 mesta), kao i novinarska loža koja može da primi ukupno 48 predstavnika medija.
 
Detaljniju istoriju razvoja stadiona saznajte OVDE.
  • Ivan

    30.06.2020 03:29
    @Cika Sima
    Tu hoce da naprave jos jednu Bosansku Dodikaru, da pripoje Novi Sad Bosni.
  • Uros

    30.06.2020 03:27
    @једнорог
    Mislim da bi bilo bolje ime " Krava Muzara od 1945 godine" Pogledaj na cega lici Vojvodina? Unistena totalno, poceli su komunisti a nastavili ovi naslednici komunista da je unistavaju... Grozota na cega lici, iskreno znas li ti kako bi Vojvodina izgledala da je ostala deo Austrije?
  • RIZBO

    29.06.2020 09:23
    NOVOSAĐANI
    Jevrejima nije smetao al se zato sada nalaze mnogi koji hoće da menjanju istoriju, da ne kažem da je bace u Dunav!

    Da ne bude zamena teza, hoćemo Novi Karađorđe na istom mestu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Vojvodina pobedila i u Užicu

Košarkaši Slobode iz Užica su se spremali da pobedom nad Vojvodinom, liderom Košarkaške lige Srbije, produže sjajan niz od devet pobeda u poslednjih deset utakmica.