Devedeset godina od rođenja legendarnog Toze Veselinovića: "Hvala vam lepo, al’ odoh ja nazad"

Na današnji dan, 22. oktobar, pre 90 godina, rođen je legendarni fudbaler Vojvodine Todor Toza Veselinović.
Toza je najbolji strelac u istoriji kluba, a po mišljenju mnogih i najbolji igrač koji je nosio crveno-beli dres. Novosađani ga pamte i vole zbog toga što se uvek ponosio svojom Salajkom. 
 
Veselinović je rođen u Novom Sadu, 22. oktobra, 1930. godine. Ponikao je u Voši, odnosno tadašnjoj Slogi, a za novosadski klub je na 196 prvenstvenih utakmica postigao 130 golova. Time je, barem za sada, nedostižan na večnoj listi najboljih strelaca kluba.
 
Toza je bio privržen Vojvodini, što se videlo i tokom odsluženja vojnog roka, 1952. godine, kada je nastupao za beogradski Partizan. Očekivalo se da će ostati u Beogradu, ali je Toza poručio: "Hvala vam lepo, al’ odoh ja nazad".
 
Po povratku Vošu Veselinović je briljirao. Četiri puta (1956, 1957, 1958. i 1961) bio je najbolji strelac Jugoslavije, šampionata koje se tada moglo svrstati među pet najjačih u Evropi. 
 

Todor (Toza ili Toškara) Veselinović rođen je 22.10. 1930. godine u Novom Sadu i danas slavi 86. rođendan. Jedan je od...

Posted by Opsajd on Субота, 22. октобар 2016.
 
Ostavio je Toza trag gde god je kročio. Za reprezetanciju Jugoslavije je postigao 28 golova na 37 utakmica. Igrao je za Sampdoriju, Vienu, Union Sen Žiloa, Klagenfurt i Proleter. 
 
Trenerska karijera je bila bogata. Od Klagenfurta, preko Independijentea, Kolubije, El Nacionala, Olimpijakosa, Levantea, Fenerbahčea, do Apolona, AEK-a, Gazijantenspora, Etnikosa... Kao selektor odveo je reprezentaciju Jugoslavije na Evropsko prvenstvo 1984. godine.
 
Naravno, kao trener nije zaobišao svoju Vojvodinu, koju je vodio od 1974. do 1977. I dalje je neprežaljena 1975. kada je titula već viđena u Novom Sadu, ali je u poslednjem kolu, po svemu sudeći, "pao dogovor" između Crvene zvezde i Hajduka iz Splita, pa je titula otišla u Hrvatsku.
 
Bili su tada fudbaleri Vojvodine vicešampioni države, a dve godine kasnije Toza Veselinović predvodio je klub u pohodu na Srednjoevropski kup. Tim je uoči poslednje utakmice u Pragu preuzeo Branko Stanković, a Vojvodina je savladala Spartu i u Novi Sad donela trofej.
 
Stariji navijači prepričavali su kako je, na jednoj utakmici Vojvodine, postizao gol svaki put nakon što ga je njegova ekipa primila, te je u jednom momentu prišao i rekao golmanu Vasiću: "Ne brini, ne možeš ih ti toliko primiti, koliko ih ja mogu dati", piše na sajtu Voše u tekstu posvećenom Tozi.
 
Toza Veselinović je preminuo 2017. godine u Atini, a sahranjen je u Novom Sadu. Na istočnoj tribini "Karađorđa" oslikan je mural u čast istinske legende kluba.
  • Mladen

    26.10.2020 18:54
    Promenimo ime stadiona
    Stadion "Vojvodine" treba da se zove po Todoru Veselinoviću.

    Karađorđe nije ovde ratovao i nema ama baš nikakve veze sa ovim prostorima. Njegovo ime iskorišćeno je u periodu previranja pre Prvog svetskog rata, da bi se kontriralo Mađarima koji su imali svoj fudbalski klub.

    Vratimo se nekim ljudskim vrednostima, a ne nacionalističkim budalaštinama. Toza je najbolji igrač u istoriji "Vojvodine" i sad kad više nije živ, stadion "Vojvodine" treba da nosi ime po svom velikanu.
  • Salajčan

    25.10.2020 10:20
    Toza je SALAJČAN!
  • Арсен Лупен

    24.10.2020 19:57
    @Бора
    Сасвим могуће.. зато и кажем да су ми подељене емоције. Свакако најбољи који је истрчао на наш стадион!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.