FOTO: Oslikan mural u čast legendarnog Petra Nikezića na zgradi u kojoj je živeo

Mural u čast legende Fudbalskog kluba Vojvodina, Petra Nikezića, oslikan je za vikend na fasadi zgrade u Ulici Narodnog fronta, u kojoj je živeo.
O Nikeziću se može ispričati mnogo toga, a može se sve svesti i na nekoliko reči - bio je najbolji igrač generacije koja je 1977. godine osvojila Srednjoevropski kup. 
 
Kažu da ime ne birate, a nadimak zaslužite. Nikezić je definitivno zaslužio nadimak Pera Bombarder, jer stariji navijači Voše pamte njegove projektile desnom nogom, te se i danas ubraja među najbolje izvođače slobodnih udaraca koji su nosili crveno-beli dres. Iako je imao urođeno jak udarac, usavršio ga je kod Bebule Miloševića, jer je posle svakog treninga ostajao još sat i po vremena na terenu, šutirajući barem 200 slobodnjaka iz raznih pozicija.
 
Nikezić je rođen u Zmajevu, ali je odrastao u Novom Sadu, u Ulici Dimitrija Tucovića, odmah pored Vošinog stadiona. Kao klinac koji je voleo loptu, jedini pravi put su bile mlađe selekcije Vojvodine, u kojima je stasao. 
 

Фудбалску каријеру је почео још као пионир 1961. године у новосадској Војводини. Играо је на позицији нападача. Био је...

Posted by Клуб пријатеља ФК Војводине-Klub prijatelja FK Vojvodine on Субота, 24. октобар 2020.
 
Već sa 17 godina prelazi u prvi tim i nešto kasnije postaje najmlađi kapiten u dotadašnjoj istoriji kluba. Za Vošu je nastupao u dva navrata, od 1967. do 1978. i od 1979. do 1980. Odigrao je 289 prvenstvenih utakmica i postigao 100 golova, po čemu je u obe kategorije na drugom mestu večne klupske liste.
 
Osim za novosadski klub, igrao je i za Tulsu u SAD, austrijski Linc, te Osijek i Šibenik. Nakon igračke karijere posvetio se radu u omladinskoj školi Vojvodine.
 
 
 Petar Nikezić na ramenima navijača, 1971. godina
 
Nikezić je preminuo 19. jula 2014. godine, u Novom Sadu.
 
Oslikavanje murala u čast legendarnih fudbalera Vojvodine je akcija koju sprovodi Klub prijatelja FK Vojvodina. Pre Nikezića, mural je oslikan i u čast Vase Rutonjskog, takođe na fasadi zgrade u kojoj je živeo. Više o tome čitajte na OVOM LINKU.
  • NIA

    27.10.2020 09:14
    Zasto nije oslikan na zgradi u kojoj je odrastao, igrao se i zavoleo fudbal. U zgradi preko puta stadiona Vojvodine. Ulica Dimitrija Tucovica 6. Imalo bi lepsu i vecu tezinu. Tamo je sve pocelo.
  • debeli

    27.10.2020 08:15
    ulica
    živeo je sa roditeljima i sestrom u narodnog fronta br 16
  • Lala

    26.10.2020 16:23
    Zar nije živeo u Sekspirovoj?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.

Rekordna pobeda košarkaša Vojvodine

Košarkaši Vojvodine su u 29, pretposlednjem, kolu Košarkaške lige Srbije, nakon uverljive igre u tri četvrtine utakmice, savladali zemunsku Mladost sa 97:57.