Kosanovićev plan za Vošu: Razvoj mladih i stvaranje tima za evropsko tržište

Nakon nekoliko nedelja nagađanja, Milan Kosanović je i zvanično imenovan za sportskog direktora Vojvodine, a poznati stručnjak odmah je dostavio i plan razvoja novosadskog superligaša.
Kosanovićev plan za Vošu: Razvoj mladih i stvaranje tima za evropsko tržište
Foto: 021.rs
Osećanja zbog povratka Milana Kosanovića u Vojvodinu su pomešana - jedni se raduju što se stručnjak iza kojeg su dobri rezultati vratio u Novi Sad, dok drugi oštro poručuju kako to znači da će Voša biti "filijala Crvene zvezde", zamerajući mu što je radio u beogradskom klubu. 
 
Ipak, većina je saglasna u tome da bi trebalo da mu se pruži prilika, pogotovo imajući u vidu to da su pod njegovim patronatom stasali Sergej i Vanja Milinković Savić, Mijat Gaćinović, Srđan Babić, Radovan Pankov, koji su učestvovali u osvajanju prvog Vošinog Kupa Srbije, a kasnije su bili i omladinski prvaci sveta.
 
Kosanović se na početku svog petostranog plana razvoja, koji je više skica planiranog, nego detaljno objašnjenje ideja, vraća na 2014. godinu, u kojoj se, kako piše, može zapaziti model koji je "uz veliki sportski rezultat imao za uspeh i veliki broj uspešnih transfera mladih igrača" poniklih u Vošinom omladinskom pogonu. Bio je to miks tradicije (Pekarić, Alivodić, Puškarić, Žakula), te potencijala i energije mladosti (Ivanić, Radoja, Poletanović, Nastić, Milinković Savić, Gaćinović, Spremo, Babić).
 
"Imajući u vidu trenutnu situaciju i 'zalet' napravljen ostvarenim rezultatom, ponovnim osvajanjem Kupa, smatram da je dobar momenat za zaokret u filozofiji i ponovno vraćanje na model okrenut oslanjanju na sopstvene snage proizvedene u našoj školi, uz neizostavnu podršku određenog broja iskusnih i proverenih igrača koji će svojim kvalitetom i iskustvom pomoći razvoj mladih igrača kao i održavanje i postepeno podizanje nivoa sportskih rezultata. Verujem da je koncept tima od 12 iskusnih 'takmičara', osam mladih potencijala i dva-tri stranca na kritičnim pozicijama (centralni napadač, bočni igrači, vezni red), pravi koncept koji u perspektivi treba da donese Vojvodini rezultatsku i finansijsku stabilnost", navodi Kosanović u svom planu.
 
 
 Foto: FK Vojvodina
 
Već je započeto uspostavljanje analitičkog i razvojnog odeljenja Vojvodine, kao i skauting službe. Analitičko odeljenje radiće taktičku i video analizu takmičarskih kategorija od pionira do prvog tima, dok će se razvojno odeljenje fokusirati na dodatni rad sa "elitnom grupom" mladih fudbalera. 
 
Prvih šest meseci
 
Kosanović planira da u prvih šest meseci svog angažmana podmladi tim, ali i da se radi na "selektovanju igrača koji bi se uklopili u zahteve modernog fudbala i savremenog fudbalskog tržišta".
 
"Ako pogledamo podatak da je na utakmici kvalifikacija za UEFA Ligu Evrope protiv belgijskog Standarda prosek godina našeg tima bio 29,4 godine, i da je tog dana tim Vojvodine bio najstariji u tom takmičenju, jasno nam je da je to negativan podatak. Naš je glavni cilj da u bliskoj budućnosti promenimo taj negativni trend, i da razvojem mladih igrača iz sopstvenog pogona, kao i promenom kriterijuma selekcije, stvorimo tim koji će biti u skladu sa savremenim Evropskim trendovima i potrebama savremenog fudbalskog tržišta", navodi se u planu.
 
Velika pažnja biće posvećena razvoju potencijala iz Vošine omladinske škole, ali će se klub oslanjati i na skauting službu, koja će tražiti igrače na svim nivoima - Superliga, Prva liga, Omladinska liga Srbije, šampionati regiona, te praćenje internacionalnog tržišta.
 
"Selektovaćemo igrače koji mogu da odgovore modernom, brzom, dinamičnom i atraktivnom fudbalu, i koji u potencijalu mogu da budu konkurentni na tržistu vrhunskog evropskog nivoa. Ovde moramo napomenuti još jednu veoma važnu činjenicu a to je da se starosna granica na tržištu mladih igrača znatno pomerila, i da su iz našeg regiona trenutno konkurentni igrači rođeni 2001. godine i mlađi. Igrači stariji od 19 godina već se smatraju starim za neophodni proces adaptacije na zahteve vrhunskog nivoa, i samim tim njihova cena na tržištu je daleko niža kao i potražnja za igračima tog uzrasta", stoji u Kosanovićevom planu razvoja.
 
Ono što je problem jeste da velikom broju standardnih igrača ističe ugovor u toku letnjeg prelaznog roka, što može da bude smetnja održavanju željenog nivoa sportskih rezultata. 
 
 
 Foto: FK Vojvodina
 
Dugoročno gledano, Kosanović je izdvojio nekoliko tačaka, kao što su formiranje tima sposobnog za stabilno i konstantno takmičenje u evropskim klupskim takmičenjima, razvoj, afirmacija i proizvodnja mladih igrača konkurentnih na tržištu vrhunskog evropskog fudbala, spuštanje starosnog proseka tima, razvoj fudbalske akademije, poboljšanje uslova za rad na svim nivoima...
 
Kosanović namerava da u procese uključi i bivše Vošine fudbalere kao što su Siniša Mihajlović, Dušan Tadić, Sergej Milinković Savić, Milan Jovanović, Miloš Krasić, Gojko Kačar, Mijat Gaćinović.
 
Rešenje finansijskih problema - prodaja igrača
 
Predsednik Upravnog odbora FK Vojvodina Dragoljub Samardžić krajem prošle godine izjavio je da je cilj aktuelne uprave da klub "vrlo brzo ne duguje nikome ni dinar". Da bi se takva ideja ostvarila, neophodna je prodaja igrača. 
 
"To znači da moramo da uđemo u tržište sa igračima, da vidimo šta imamo od igrača, šta možemo da ponudimo tržištu, jer to rade svi klubovi. Svi klubovi danas žive od toga šta mogu da ponude fudbalskom tržištu. To nismo odavno radili. Moja tendencija i rad će biti usmereni ka tome, ne da mi sad nudimo i delimo igrače, ali da napravimo jedan kvalitet koji će da zainteresuje nekoga", poručio je tada Samardžić.
 
On je tom prilikom naveo i da su ostvarili odlične rezultate, ali da isto tako niko nije zainteresovan ni za jednog Vošinog igrača.
 
"Nudićemo tržištu samo igrača koji je nama finansijski boljitak, a novac nam je potreban, ili koji je tog trenutka zreo da ode. Svako prodaje, odnosno ustupa drugom klubu, igrača kad najviše vredi, jer to je cilj kluba - da ga napraviš i tada ideš u transfer, a ne kada je on u začetku ili kad je u zalasku", zaključio je on.
  • novosadista

    12.01.2021 04:26
    ZBOGOM PAMETI!
    Ovoliko gluposti na jednom mestu, davno nisam video... Ovako nesuvisli komentari su bili uža specijalnost, svojstvena, isključivo navijačima režimskih blizanaca. Ni Novi Sad nije više, ono što je nekad bio.
  • DERAN

    11.01.2021 21:33
    BUDI BOG S NAMA
    Zar Voša nije bila Zvezdina filijala još davnih dana.Sećam se Lerinca koji je otišao u Zvezdu,pa Pantelić,golman Kocić, itd...Ne znam što se sada neki čude...
  • Vosa

    11.01.2021 18:18
    Ns
    Hoce da napravi zvezdinu filijalu
    Pokazao se ko je i zasto mu davati sansu
    Da proda igraca a da Vosa nema ćara
    Nijedan iskren navijac te nece prihvatiti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.

Rekordna pobeda košarkaša Vojvodine

Košarkaši Vojvodine su u 29, pretposlednjem, kolu Košarkaške lige Srbije, nakon uverljive igre u tri četvrtine utakmice, savladali zemunsku Mladost sa 97:57.