INTERVJU Slobodan Boškan: Voša - Sidnej - Voša i borba za titulu i Ligu šampiona u godini jubileja

Jedan od naših najtrofejnijih odbojkaša Slobodan Boškan pre nešto više od mesec dana postao je šef stručnog štaba Odbojkaškog kluba Vojvodina, a povezanost sa Vošom, kako kaže u intervjuu za 021.rs, pratila ga je tokom čitavog života.
INTERVJU Slobodan Boškan: Voša - Sidnej - Voša i borba za titulu i Ligu šampiona u godini jubileja
Foto: 021.rs
Kada se pomene ime Slobodana Boškana, nemoguće je ne setiti se Sidneja i Olimpijskih igara 2000. godine. U državi koja se u tom trenutku zvala SR Jugoslavija, a koja je u godinama koje su prethodile neretko menjala granice i imena pod okriljem ratova koji su je rascepkali, sankcija i bombardovanja koje je usledilo, nije bilo mnogo razloga za radost. Odbojkaška reprezentacija je tog, takođe turbulentnog, oktobra 2000. godine osvojila jedinu zlatnu medalju za našu državu na pomenutim Olimpijskim igrama pobedivši reprezentaciju Rusije sa 3:0. Tim predvođen Vanjom i Nikolom Grbićem, Đulom Mešterom, Vasom Mijićem i tada mladim Ivanom Miljkovićem osim olimpijskog zlata doneo je još mnogo radosti navijačima u narednim godinama.
 
Deo ove reprezentacije bio je i Slobodan Boškan koji je ponikao u OK Vojvodina, a koji je u narednim godinama sa nacionalnim timom osvojio brojne medalje. Među najistaknutijim dostignućima su zlatna medalja sa Evropskog prvenstva 2001, kao i još dve bronzane medalje iz 2005. i 2007, te treće mesto na svetu iz 2003. 
 
Boškan je tokom igračke karijere u dva navrata nastupao za aktuelnog šampiona Srbije, dok je ostatak vremena proveo u inostranstvu gde je nastupao za Olimpijakos, Trentino, Iraklis, Tur, Halkbank, a igračku karijeru završio je u Budvanskoj rivijeri. Nedavno posle završetka trenerske karijere Boškan otpočinje i onu trenersku u Dunav voleju, odakle je otišao u Budvansku rivijeru, posle čega je preuzeo i selekciju Crne Gore. On je jednu sezonu vodio i šampiona Grčke Olimpijakos, a poslednje četiri godine obavljao je ulogu sportskog direktora Vojvodine. 
 
Posle iznenađujućeg poraza od Radničkog iz Kragujevca u polufinalu Kupa Srbije, te kako sam Boškan kaže i "forme koja nije obećavala" pred nastavak finalnog i najvažnijeg dela sezone, Upravni odbor kluba odlučio je da smeni dosadašnjeg trenera Sinišu Gavrančića, te da za poziciju šefa stručnog štaba predloži upravo Boškana. 
 
Iako ga je priča oko trenerskog posla pratila od samog dolaska u Vošu, Boškan kaže da nije od početka bio za tu ideju, ali shvativši da je potreban klubu odlučio je da ponudu i prihvati.
 
"Kada sam poslednje godine radio kao trener u Olimpijakosu, doneo sam odluku da zaustavim svoju trenersku karijeru i da se vratim u Novi Sad. Po povratku dobio sam predlog od Upravnog odbora,na čelu sa gospodinom Zbiljićem, da budem Sportski direktor OK Vojvodina, a ideja je bila i da sa te funkcije prenosim iskustvo na rad u svim uzrasnim kategorijama. Što se tiče trenerskog posla to je neka priča koja me je pratila od samog dolaska u Vojvodinu. Ja u principu nisam bio za to jer jednostavno nisam hteo da se bavim na taj način trenerskim poslom. Onda sam dobio ponudu od uprave i videvši da sam potreban odlučio sam i da je prihvatim", govori Boškan.
 
Po samom preuzimanju ekipe on je odmah debitovao pobedom protiv Radničkog, dok je u naredne dve utakmice ekipa pod njegovim vođstvom zabeležila pobede u četvrtfinalnim duelima plej-ofa šampionata protiv Crvene Zvezde. Vojvodina je u petak na SPENS-u ostvarila pobedu 3-0 u prvom meču polufinala plej-ofa protiv Radničkog, rivala koji je svakako pokazao da može da se suprotstavi novosadskom timu.
 
Za finale će se boriti u nedelju, sa početkom u 16 časova. 
 
"Mi na početku svake godine jasno stavimo do znanja da je naš cilj osvajanje sva tri trofeja, šampionata Srbije, Kupa i Superkupa. To što se desila eliminacija iz Kupa nije nešto što za nas predstavlja takav udarac da ne možemo da se povratimo, naravno da možemo, život ide dalje. Aktuelne promene koje su se desile u OK Vojvodina nisu posledica same eliminacije iz Kupa, već načina na koji smo eliminisani. Ekipa mora da izvuče svoj maksimum, pogotovo kada je reč o ovako važnim utakmicama. Ne bih želeo previše da komentarišem same stručne stvari koje su dovele do takvog rezultata, i uopšte uvele ekipu Vojvodine u neki malo drugačiji ritam. Poraz u Kupu je bila samo poslednja kap koja je prevagnula da uprava proceni da ekipa nije u nekom ritmu za sve važne stvari koje nam predstoje. Radnički će sigurno u predstojećem duelu imati mnogo manje pritiska jer oni nemaju šta puno da izgube, dok se od nas očekuje da dobijemo utakmicu, a to nije laka stvar uraditi. Igrači su svesni tog pritiska i žive sa tim, ja mislim da ih on dodatno motiviše. Radnički svakako smatram odličnom ekipom, pored Vojvodine verovatno i najkvalitetnijom u ligi."
 
 
Tokom svog trogodišnjeg mandata na mestu sportskog direktora Boškan je ponovo pokrenuo školicu odbojke, odnosno akademiju za one najmlađe. Vojvodina istu nije imala u nekom periodu, a kako sam kaže, uspeo je da je vrati u klub, jer smatra da je postojanje svih uzrasnih kategorija uslov za postizanje uspeha na klupskom nivou u godinama koje prethode. 
 
"Kada sam ranije bio u Vojvodini, bio sam u svrsi igrača, a iz te uloge jednostavno nije moguće upoznati funkcionisanje kluba na isti način. Imaš svoje obaveze, treninge, utakmice i tako dalje i jednostavno to je ono što te zanima. Kada sam postao sportski direktor imao sam priliku i da čitav klub sagledam iz jedne druge perspektive, upoznao sam se sa nekim administrativnim stvarima. Sve ljude u klubu jesam poznavao i pre, kao igrač, ali sad tokom obavljanja funkcije sportskog direktora kroz rad smo se još bolje upoznali i moram da kažem da je saradnja stvarno odlična kako sa igračima tako i sa upravnim odborom, to nama mnogo znači. Sport je kategorija gde dosta zavisi i od Grada i od države, i mi kroz ta sredstva možemo da obezbedimo i funkcionisanje kluba. Na bolji način sam posle tri godine na mestu direktora upoznao klub i video kako stvari funkcionišu, došlo je do određenih promenjivih rezultata i tada sam razgovarao sa upravom, da ja preuzmem i izguram sezonu. To je bio moj način da se uključim u Odbojkaški klub Vojvodina.", priča trener Vojvodine.
 
On je od svoje prve odbojkaške korake napravio upravo u Voši, kroz čije je sve uzrasne kategorije i prošao, otišao u inostranstvo, a posle se u dva navrata vraćao, kao igrač, a sada i kao trener.
 
"Gledano iz mog ugla Vojvodina i ja smo neraskidivo povezani, kako emotivno tako i profesionalno. Očigledno je da su nam sudbine isprepletene. Vojvodina za mene predstavlja važnu stvar u životu i moj odnos prema klubu će uvek biti posvećen i iskren. Trudiću se na sve moguće načine da pomognem klubu koliko god je to u mojoj moći", poručuje naš sagovornik.
 
OK Vojvodina ove godine slavi 75 godina postojanja, te će naš najtrofejniji klub u poslednjih 30 godina svakako biti istrajan u nameri da proslavu jubileja uveliča i osvajanjem nove titule šampiona Srbije. S obzirom na rezultate koje je kroz istoriju, ali i u poslednjih nekoliko godina klub postizao, logično je i da su očekivanja navijača izrazito visoka. Boškan kaže da je jubilej izuzetno bitan, ali i da igrači koji dolaze u Vošu moraju da budu svesni pritisaka koje igranje u ovakvom klubu sa sobom nosi.
 
"Jubilej je jako bitan, nije lako održati uspešnost toliko dugo, a pritom održavati takav kontinuitet osvajanja trofeja, kako u seniorskim, tako i u mlađim kategorijama. Sigurno da postoji pritisak, igrači to osećaju ali su toga i svesni kada dolaze u Vojvodinu. Taj pritisak se ogleda i u izjavama, u medijama i navijačima, to je neka vrsta pozitivnog pritiska i teško je dokazati i osvojiti nešto kada se od nas već očekuje da to i uradimo".
 
 
Već više od godinu dana, kako u odbojci tako i u svim ostalim sportovima prisustvo navijača nije dozvoljeno. Boškan ističe da nije lako igrati pred publikom jer je ona pre svega sastavni deo svakog sporta.
 
"Hteli ili ne svi smo morali da se prilagodimo na to, a mislim da smo u tome umnogome uspeli, naravno koliko je to bilo moguće. Moram da kažem da nije lako jer publika čini sastavni deo našeg posla. Kad igrate kod kuće ili na strani publika daje to nešto dodatno. Kako pred domaćim navijačima, tako vam publika i na gostovanju može dati taj neki dodatni podsticaj. U početku je bilo teško motivisati igrače, ali sada smo već prihvatili to kao realnost, oni su svi vrlo posvećeni svome poslu i iz tog ugla im nije teško da se motivišu", navodi Boškan.
 
Trener Vojvodine ističe i da će najviše pažnje pokloniti radu na odbrani ekipe, jer je ona "temelj" kolektivne igre.
 
"Odbrana je svakako nešto na čemu želim i mislim da treba posebno poraditi. Gledano iz mog ugla shvatanja i onoga što sam ja prošao kao igrač i kao trener odbrana je veoma važna. Ona je kvalitet i ključ kolektivne igre ekipe, kroz nju podižete svest svakog igrača koja je njegova uloga u funkcionisanja tima. Tu najviše mislim na igranje u bloku i igranje u polju. Ako pojedinci u jednom timu nisu dovoljno usklađeni ne može ni ekipa da igra dobru odbranu. Na odbranu gledam kao na temelj, a svi drugi elementi dolaze kao nadogradnja i oni su takođe veoma bitni."
 
Boškan dodaje i da je postojanje lidera na terenu nešto što je takođe od velikog značaja za ekipu. Kako kaže, lider je bitan jer na taj način trener može da dopre do ekipe između samih poena. Kada dođe utakmica treneru nije dozvoljeno da pređe liniju i ograničava se njegov uticaj na razvoj situacije na terenu, te zbog toga strateg Voše ističe bitnost preuzimanja odgovornosti na terenu.
 
Vojvodina je nekoliko godina za redom ostvarivala respektabilne rezultate i u evropskim takmičenjima, najčešće igrajući CEV kup (drugo evropsko takmičenje po snazi), iz kojeg je pred kraj prošle godine eliminisana od Dinama iz Moskve, kasnijeg osvajača takmičenja. Nastupi OK Vojvodina u međunarodnim takmičenjima uticali su na povećanje koeficijenta koji šampioni naše lige imaju kada je reč o međunarodnim takmičenjima. Po sistemu takmičenja, u Ligi šampiona 18 mesta je rezervisano za ekipe koje dolaze iz određenih liga. Iz određenih zemalja po tri, negde dve ili jedna ekipa. Postoje dva mesta za koje se ekipe bore putem kvalifikacija.
 
Boškan u intervjuu za 021.rs najavljuje da je, zbog prikupljenih bodova, dosta izvesno da će šampion Srbije naredne sezone igrati Ligu šampiona direktno, bez kvalifikacija. 
 
"Po svemu sudeći trebalo bi da bude tako, a to je jako lepa vest, ali nije još zvanično potvrđena. Mi se nadamo da ćemo osvajanjem titule igrati u grupnoj fazi Lige šampiona, a u sklopu toga ćemo naravno pokušati i da nadogradimo ekipu kako bismo bili kompetitivni u jednom takvom takmičenju, ne samo za igranje, već i za prolazak same grupne faze takmičenja. To je naravno nešto što nas čeka tek kada se završi ovaj plej-of", najavljuje Boškan.
 
Tokom prenosa finalnog duela iz Sidneja 2000. godine, a u momentima kada je postalo jasno da naša reprezentacija suvereno grabi ka o olimpijskom zlatu, čuveni sportski komentator Duško Korać rekao je da mu se "čini da će Novi Sad najviše slaviti ovo zlato". Duško se zapitao i "šta to ima u Odbojkaškom klubu Vojvodina da je gotovo 80 odsto igrača svih šampionskih timova naše reprezentacije ili poniklo, ili u određenom momentu karijere prošlo kroz Vošu?".
 
Situacija nije mnogo drugačija ni danas, Vojvodina opet dominira i poslednje četiri godine osvaja šampionat Srbije, dok takođe daje veliki broj igrača u reprezentaciju. Boškan, na kojeg je između ostalih Korać mislio rekavši to, kaže da mu je izuzetno drago i velika čast što je bio deo jedne takve generacije, a za pomenuti uspeh i uspon Vojvodine "okrivljuje" Rajka Kijaca.
 
 
"Iz ovog ugla vidim da nije bilo toliko važno da igraš, već samo da budeš deo te generacije. Bio sam svedok jednog sjajnog vremena, veliki deo tih trofeja sam i osvojio sa svojim saigračima. Naporno smo radili, bio je jedan zaista uspešan period, jedna dobro uklopljena ekipa sa jakim karakterima pobednika, svako je tu ponaosob bio pobednik i voleo da pobeđuje, kada to sve spojite u jednu ekipu dobijete sve rezultate koje smo mi uspeli da postignemo.U Vojvodini je recimo '87 ili '88 godine napravljen sistem koji je u budućnosti bio samo nadograđivan. Čitavu tu izgradnju infrastrukture pokrenuo je čuveni Rajko Kijac koji je bio vizionar, on je na mesto trenera doveo Doroš Lešeka koji je uspostavio jedan sistem, a tadašnji pomoćnik trenera Lešeka je bio Zoran Gajić koji je posle nekoliko godina preuzeo prvi tim, pa postao selektor. Klub je tih godina brzo rastao i dobijao svoju nadogradnju."
 
On dodaje i da ima mnogo igrača koji su ponikli u Vojvodini, ali takođe puno njih je došlo u Vošu poput Nikole i Vanje Grbića, Vladimira Bateza, Đule Meštera, te su se oni zadržavali po dve, tri godine i odlazili dalje. Bivši reprezentativac smatra i da je svako od njih na određeni način dobio u Vojvodini neku vrstu igračke nadogradnje, te je klub svojim sistemom rada od tih igrača izvlačio maksimum koji su oni znali da iskoriste i da odu dalje kao bolji igrači. Novi sad i ritam grada, tvrdi naš sagovornik, prijali su gotovo svim igračima, te je i to jedan od razloga zbog kojeg su se  i zadržavali. 
 
Uspeha koje je postigao Boškan se rado seti, ali i oni ga inspirišu da nastavi da pobeđuje, doduše, ovaj put van granica terena i bez štitnika za kolena. 
 
"To stoji negde u hodnicima istorije i drago mi je da se toga prisetim, ali ono što ja od sebe očekujem jeste da pišem neke nove stranice svoje profesionalne karijere", zaključuje Slobodan Boškan za 021.rs.
  • Slanina zapad

    28.03.2021 16:17
    Pored sjajne generacije i gospodina Rajka Kijca, treba uvek pomenuti i gospodu Vislavskog i Otića koji su utkali sebe u sva dostignuća našeg omiljenog kluba.
  • Yu

    28.03.2021 15:25
    Reprezentacija
    Boškan je bio dobar igrač ali mnogo bolji igrači na poziciji primača su bili Vujović i Vanja koji su igrali prvu postavu. Boškan je bio super rezerva ovim legendama i ništa više. Bar je igrao i osvojio zlato na OI,a Batez je igrao samo na slavlju
  • kijac

    28.03.2021 14:32
    Ovo su naslovi koji zasluzuju paznju, ne ovi dosadni politicari i ostali. Pare u odbojku predsedniče, ne u nacionalni stadion koji će zjapeti prazan u 90% utakmica, dok ovi momci i devojke nemaju dovoljno da prehrane svoje porodice, a bave se sportom na vrhunskom nivou.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport