UEFA sumnja da je utakmica Rad - Vojvodina bila nameštena, upleten i Proleter

Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) sumnja da je čak šest mečeva, među kojima su utakmice Vojvodine i Proletera, namešteno u poslednjih mesec dana.

Fudbalski savez Srbije potvrdio je da je dobio dopis iz UEFA u kojem se ukazuje na sumnju da su nameštene dve utakmice Superlige odigrane u martu. Međutim, list Danas iz izvora bliskih evropskoj kući fudbala saznaje da se sumnja da je namešteno čak šest mečeva u poslednjih mesec dana. 

Kako piše Danas, sumnja se da su kroz poklanjanje bodova nameštene Rad - Vojvodina (2:0), Mladost - Zlatibor (0:2) i Rad - Radnik (2:0).
 
Utakmice u čiju se regularnost sumnja zbog velike količine novca uplaćenog u azijskim kladionicama na njihov ishod i broj golova su: Mačva - Proleter (3:1), Novi Pazar - Proleter (5:0), Mladost - Radnički Niš (4:1).
 
Rad - Vojvodina: Šta je pričao Lalatović posle meča?
 
Vojvodina je na utakmicu protiv Rada, koji se bori za opstanak u Superligi, otišla kao favorit, s obzirom na poziciju na tabeli i na plasman u polufinale Kupa Srbije. Prvo poluvreme utakmice u Beogradu odigrano je bez golova, iako su gosti pripretili iz nekoliko prilika.
 
Na startu drugog poluvremena dosuđen je jedanaesterac za domaćina, koji je golom krunisao Kaluđerović. Isti igrač postavio je konačan rezultat na 2:0, nakon centaršuta po desnoj strani.
 
Na konferenciji nakon meča šef stručnog štaba Vojvodine Nenad Lalatović bio je vidno nezadovoljan, poručivši da su drugo poluvreme "odigrali onako kako su mogli". Nije želeo da komentariše sudijsku odluku u vezi sa penalom. Kako je rekao, jedini spas za srpski fudbal je Nemanja Vidić.
 
"Da se ja pitam, da bi bio mir u Srbiji i u srpskom fudbalu, postavite takvog čoveka i disciplina će da postoji. Ali, da li to nekom tako odgovara da to bude ili ne, ne znam... Sa Nemanjom Vidićem ni mi treneri se ne bismo ovako nervirali, kidali naše zdravlje, i mi imamo kod kuće porodicu, decu. Radu želim iz sve snage da ostane u ligi, a srpski fudbal nek se zamisli, jer da bismo mi treneri proživeli malo duže, da me infarkt ne udari, ja bih samo postavio Nemanju Vidića da bih duže živeo, ništa više", poručio je Lalatović nakon utakmice sa Radom.
 
On se na utakmicu protiv Rada osvrnuo i u petak, kada je Vojvodina saznala da će u polufinalu Kupa Srbije igrati protiv Partizana. Kako je rekao, igračima smeta kada čitaju kritike zbog jednog slabijeg poluvremena protiv Rada, a niko ne govori da je Vojvodina u tom duelu bila bez Topića, Čovića, Bojića, Vukadinovića, koji su dali polovinu golova ove sezone. 
 
"S druge strane, želite šansu mlađim igračima i kada im se ta prilika pruži, opet kritikuju. Niko ne kaže kako je ovo bio pravi trenutak da postepeno šansu dobiju mladi momci poput Zukića, Kabića, Novevskog, Devetka", poručio je Lalatović.
 
Tom prilikom je kritikovao upravu jer nije razgovarala sa igračima o produženju ugovora, a očekuje od njih da budu maksimalno motivisani i da rizikuju povrede. Najavio je i svoj odlazak iz kluba na leto, poručivši upravi da nađe trenera sa kojim će "piti kaficu i sastavljati tim". 
 
Da se utakmice u srpskom fudbalu nameštaju potvrđuje i nedavna presuda koju je doneo Viši sud u Novom Sadu, kojom je sudija Srđan Obradović osuđen na kaznu zatvora, jer je zloupotrebom službenog položaja uticao na ishod meča Spartak - Radnički iz 2018. godine.
 
Novim sumnjama u nameštanje mečeva baviće se Svetislav Bata Đurović, nekadašnji policajac i načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala. Zadatak mu je da zajedno sa članovima Disciplinske komisije FSS utvrdi da li je bilo nameštanja utakmica.
  • Нс бој

    12.04.2021 18:37
    Сви намештају највише ови што годинама освајају лажне намештене титуле.Ово је ко кад од свих криминалаца и контроверзних бизнисмена власт ухапси Сандру Африку и пита је одакле ти лова,а 90% богаташа је нелегално стекло капитал.
  • Pavle

    12.04.2021 16:19
    "Sport znači sporedno"
    "Namešta" se, "nameštena" je, svaka utakmica svakog sporta. Najbolji je wrestling jer to bar ne kriju. Očekivati moral od kockarnica bilo bi naivno.
    S druge strane, već sam iskazivao svoj stav - ako neko hoće da izgubi, valjda je to njegovo pravo. Motivi se ne mogu dokazati. Dok ne prorade aparati za očitavanje dešavanja u mozgu.
    Na primer, slučajno se oklizne golman, primi go, i ode na robiju? Nedopustivo.
  • Zoran

    12.04.2021 15:29
    Prvo je zvezda namestila titulu,a sad se namesta ko ce da ispadne iz lige,i tako savake godine isto

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.

Rekordna pobeda košarkaša Vojvodine

Košarkaši Vojvodine su u 29, pretposlednjem, kolu Košarkaške lige Srbije, nakon uverljive igre u tri četvrtine utakmice, savladali zemunsku Mladost sa 97:57.