Bacačica koplja Marija Vučenović posle ličnog rekorda ide po olimpijsku vizu

Jedna od naših najboljih atletičarki Marija Vučenović na Evropskom bacačkom kupu u Splitu bacila je lični rekord i osvojila peto mesto.
Njen rezultat na prošlonedeljnom takmičenju iznosio je 62,25 metara, a tim hicem osvojila je peto mesto u Evropi i na taj način popravila svoj lični rekord za gotovo dva metra.
 
Iako još uvek nije obezbedila učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju, kako kaže njen trener Feđa Kamasi, ovaj rezultat je fantastičan, ali je Mariji potrebna konstantnost na predstojećim takmičenjima kako bi došla do učešča na Olimpijadi.
 
"Olimpijske norme rapidno su povišene u poslednjih nekoliko godina, za A normu za Olimpijadu potreban je rezultat od 64 metra koji je na najvećim svetskim takmičenjima dovoljan za prvih pet ili šest mesta, a vrlo često i za samu medalju. Organizatori Olimpijade na taj način žele da budu sigurni da neće biti više od 32 bacačice. Sreća je što je Marija uspela da baci ovakav rezultat, jer joj je on obezbedio 'kartu' za neka naredna takmičenja i mitinge sa kojih se rezultati bolje boduju", navodi Kamasi za 021.rs.
 
On dodaje i je pravi pokazatelj koliko je Marijin rezultat veliki i značajan upravo to što bi takav hitac bio dovoljan i za medalju na Evropskom prvenstvu.
 
S obzirom na to da je ovo bilo prvo ovosezonsko takmičenje za Vučenović, ona za 021.rs kaže da je prezadovoljna, kako rezultatom, tako i time što joj je isti obezbedio učešća na velikim mitinzima.
 
"Nismo imali baš dosta prilike da treniramo bacanje ove sezone, zatvorili su Sajam gde inače bacamo, a kada smo otišli na pripreme, vreme nas nije služilo i morali smo mnogo da improvizujemo. Samim tim je ovaj rezultat još značajniji", priča Marija Vučenović.
 
Ona od sebe očekuje da baci A normu za Olimpijadu koja iznosi 64 metra, a u tome mogu da joj pomognu takmičenja koja predstoje. 
 
Prelazak u Novi Sad i saradnja sa Kamasijem donela uspeh
 
Marija Vučenović odrasla je u Sremskoj Mitrovici, a bacanje koplja počela je da trenira sa 11 godina. Od početka je trenirala na seniorskom koplju koje je teško 600 grama, a dobri rezultati u juniorskoj konkurenciji krunisani su medaljom na Svetskom prvenstvu za juniore.
 
Taj rezultat je Mariji doneo poziv sa Univerziteta na Floridi u SAD gde je želela da ode kako bi imala više prilike da trenira, ali i da se edukuje. 
 
"Uslovi u Americi su takvi da je sportistima omogućeno i treniranje, ali i edukacija istovremeno. Da sam išla na fakultet u Srbiji, ne bi bilo to to. Tamo sam završila engleski jezik i literaturu, a uporedo sam studirala i sociologiju, ostala su mi još dva predmeta", priča Vučenović koja se takmičila za koledž tim Florida Gejtorse od 2013. do 2017. godine, kada je odlučila da se vrati u Sremsku Mitrovicu i potpuno se posveti atletici.
 
 
Marija je i dalje članica Atletskog kluba Srem, u kojem je i počela da trenira, ali je posle rada sa njenim dugogodišnjim trenerom, kako sama kaže, došlo do zasićenja, pa je otpočela saradnju sa Feđom Kamasijem. Ova saradnja i drugačiji pristup novosadskog trenera između ostalih su zaslužni za prošlonedeljni rezultat.
 
"Prošle godine sam prešla kod Feđe Kamasija i prezadovoljna sam kako zbog rezultata, tako i zbog atmosfere koja vlada na treninzima i same saradnje. Ubacili smo malo više teretane i to je dovelo do rezultata. Pazim više na ishranu i mislim da moje godine tek dolaze i imam osećaj da ću tek da pružam svoje najbolje", navodi Marija.
 
Vučenović se preselila u Novi Sad, kako bi bila bliža treneru i imala bolje uslove za treniranje.
 
Ona naglašava i da je sa Kamasijem saradnja opuštenija, te i da je s obzirom na njegovu usklađenost sa modernim pristupom treninzima njemu bilo potrebno malo vremena da uoči nedostatke i prostor za napredak.
 
"Radimo na skočnosti i snazi, tako da bi taj rad trebalo da dovede do još boljih rezultata. Najviši ciljevi su nam bili vezani za narednu godinu, ali ovaj rezultat sada menja stvari, tako da ćemo pokušati da iskoristimo ovo za plasman na Olimpijadu. Što se tiče psihičke spreme, čini mi se da sam bolja nego što sam bila, tako da od narednih mitinga očekujem dobre rezultate i daću sve od sebe da ostvarim plasman na Olimpijadu", zaključuje Vučenović.
 
Naredno takmičenje Mariju očekuje već ove subote u Španiji, a ukoliko u narednim nedeljama bude konstantno ostvarivala dobre rezultate ili ukoliko se jedan hitac "odlepi" preko 64 metra, Vučenović će debitovati na Olimpijskim igrama u Tokiju.
 
Sjajan rezultat juniorke Adriane Vilagoš
 
Na Evropskom bacačkom kupu osim ličnog rekorda i visokog plasmana Marije Vučenović, sjajan uspeh postigla je i juniorka Adriana Vilagoš.
 
Ova juniorka iz Malog Iđoša osvojila je zlatnu medalju na ovom takmičenju u bacanju koplja u konkurenciji mlađih seniorki. Ova buduća nada "kraljice sportova" poslednjih godina sve više privlači pažnju javnosti i zbog činjenice da se ona vodi i kao svetska rekorderka u bacanju koplja u svojoj uzrasnoj kategoriji. Iako još uvek juniorka, zbog otkazivanja svih juniorskih takmičenja usled pandemije Vilagoš je odlučila da se takmiči u konkurenciji mlađih seniorki, a njeno koplje je letelo čak 60,22 metara.
 
Foto: Printescreen (Youtube/Atlex)
 
Kamasi kaže kako je Vilagoš jedna od najtalentovanijih atletičarki na svetu i da je postignuti rezultat neverovatan.
 
"Ovaj rezultat je izuzetan, pobedila je na takmičenju gde su joj konkurencija bile devojke četiri, pet godina starije od nje. Izuzetno je talentovana, jedna od najtalentovanijih atletičarki sveta u ovom trenutku i može slobodno da se kaže da ukoliko bude nastavila sa takvim rezultatima ima šanse da ponovi sve one uspehe u atletici koje je postigla Ivana Španović, pa čak i da bude bolja", ističe trener Atletskog kluba Vojvodina Feđa Kamasi.
 
Osim što potvrđuje da je vidljiv neverovatan potencijal kod mlađe koleginice, Vučenović kaže da joj je drago što će u budućnosti imati jaču konkurenciju na domaćim takmičenjima, te će joj to pomoći da se razvija i napreduje.
 
Osim Vučenović i Vilagoš na bacačkom kupu učestvovali su i Asmir Kolašinac, koji je bio peti u bacanju kugle rezultatom 20,13 metara i Dragana Tomašević koja je bacila disk do najboljeg sezonskog rezultata 60,19 metara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.

Rekordna pobeda košarkaša Vojvodine

Košarkaši Vojvodine su u 29, pretposlednjem, kolu Košarkaške lige Srbije, nakon uverljive igre u tri četvrtine utakmice, savladali zemunsku Mladost sa 97:57.