Počelo Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu u Novom Sadu, oboren rekord po broju takmičara

Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu počelo je juče na Petrovaradinskoj tvrđavi, trkom Team Relay Final (XCR).
Time je Srbija postala prva zemlja u regionu koja je dobila priliku da organizuje takvo sportsko takmičenje. 
 
Prvenstvo je okupilo više od 500 predstavnika u planinskom biciklizmu iz 35 evropskih zemalja, a Srbija će imati 23 takmičara, među kojima su i učesnici Olimpijskih igara u Riju.
 
Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta kazao je da je ovo izuzetno važan dan za srpski sport, jer je prvi put u istoriji Srbija dobila priliku da organizuje jedno ovako veliko takmičenje. 
 
"Novi Sad je i ovog puta pokazao da može da stane rame uz rame sa svetskim metropolama. Tvrđava izgleda zaista fantastično, uslovi za trke su veoma dobri, i nadam se da će se u narednim danima biciklisti dobro takmičiti i da će najbolji pobediti", rekao je Basta i dodao da je ova sportska manifestacija organizovana zajedničkim snagama Grada, Pokrajine i Republike.  
 
Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili predsednik Evropske biciklističke unije Enrike dela Kaza, predsednik Biciklističkog saveza Srbije Radomir Pavlović, direktor takmičenja Nemanja Vajs i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin, koji je zvanično otvorio Prvenstvo.
 
Cvjetićanin je kazao da je prisustvo 503 učesnika, iz cele Evrope, kao i velikog broja domaćih i inostranih medija prilika da se Novi Sad predstavi u najboljem svetlu i postavi na mapu evropskog biciklizma.
 
Predsednik Evropske biciklističke unije Enrike dela Kaza istakao je da je u Novom Sadu oboren rekord po broju učesnika, na takmičenju koje se organizuje već 21 godinu.
 
"Novi Sad je spreman da ugosti reprezentacije iz 35 zemalja i da tehnički na visokom nivou organizuje trke, a sve to na jednoj od najlepših i najznačajnijih lokacija u Evropi. Radujem se predstojećim trkama i ovom prilikom želim da zahvalim svima koji su doprineli realizaciji Prvenstva", rekao je Dela Kaza.
 
Takmičenje traje do nedelje, 15. avgusta. Ono što ga čini jedinstvenim jeste staza na Petrovaradinskoj tvrđavi, koja delom ide po bedemu i vodi kroz podzemne tunele, a takmičari prolaze tik uz posetioce, pa će za mnoge to biti novo iskustvo u vožnji. 
 
Evropsko prvenstvo organizuju Biciklistički savez Srbije, Biciklistički klub "Novi Sad" i Vojvođanska asocijacija biciklističkih klubova.
  • Vojvosadjan

    13.08.2021 13:19
    @komšija
    Da zaista je neverovatno gde sve i kojom brzinom prolaze, baš jedan od tih je mogao juče dete da mi ubije vozeći kao manijak po neobeleženoj bajs stazi na keju bez ikakvih "znakova" da je bilo kakva trka u toku. Da me žena nije smirila mislim da bih ga bacio u Dunav sa sve bajsom.
  • Jaja

    13.08.2021 12:55
    Divno, bas se vozim kolima ovih dana ovim nasim divnim gradom i razmisljam kako nam nije dovoljno hazardera po ulicama... samo sam 2 puta po turi voznje morao da zakocim da ne udarim nekog bahatog biciklistu.

    Hvala gradskoj vlasti, koja je to isto primetila, i uvezla biciklisti, makar i kratkotrajno
  • Mile rent-a mozak

    13.08.2021 12:25
    Ajde nek je sa srećom, pa sledeće godine da bude na kuli u Beogradu na vodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.