U Novom Sadu počelo Prvenstvo Evrope za mlade u šahu

Prvenstvo Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu, 20. po redu, počelo je danas u Hotelu "Park" i traje do 30. decembra.

"Činjenica da na Prvenstvu učestvuje 500 takmičara uzrasta od 8 do 18 godina i to iz 29 evropskih zemalja govori o tome koliko je šah omiljen među mladima i koliko njegova popularnost raste sa novim generacijama", rekao je pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta.

On je dodao da je posebno zadovoljstvo to što nam je pripalo da budemo domaćini ovog prvenstva.
 
"Šahisti su osobe sa izrazitim umnim sposobnostima. Predviđanje, planiranje, brzo učenje i zaključivanje, taktičko i strateško razmišljanje od neprocenjivog su značaja za razvoj ličnosti i postizanje rezultata kako u sportu, tako i u životu", kazao je Basta.
On je najavio da će, upravo i zbog tih značajnih osobina i uticaja ove igre na mlade, od nemerljivog značaja za razvoj ličnosti, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu sledeće godine uvrstiti šah u sportove od posebnog značaja za Vojvodinu. 
 
Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić naveo je da imamo tradiciju kao šahovska zemlja, a ovo prvenstvo je brojem takmičara prevazišlo sva očekivanja.
 
"Očekujemo od naših takmičara uspehe i medalje - i ekipno, i pojedinačno. Ovo je prilika za susret sa vršnjacima, da ukrste koplja i vide gde se trenutno nalaze", istakao je Lazić.
 
Predsednik Šahovskog saveza Vojvodine Zoran Stanimirović naveo je da se ove godine u Evropi nijedno dečije šahovsko prvenstvo nije igralo uživo za tablama, već uglavnom onlajn, te da je Novi Sad pravi presedan.
 
"Za naše igrače ovo će biti posebno iskustvo. Deca će imati jake partije i protivnike tako da će time poboljšati igru, steći više nivoe znanja i osvajati medalje", rekao je Stanimirović.

Teme

ŠAH
  • Dusan Dzigurski

    28.12.2021 08:29
    Sah
    Ovo je bas lepo, sah je sjajan, ovo takmicenje treba iskoristiti za promociju saha u Srbiji.
  • Marija

    28.12.2021 00:27
    Prelepo
    Barem neku lepu vest da procitam za svoj grad.
    Zivela pamet!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.