Pre tačno 100 godina Vojvodina postala crveno-bela

FK Vojvodina je pre 100 godina počela da koristi crveno-bele dresove.
Pre tačno 100 godina Vojvodina postala crveno-bela
Foto: Jelena Grlić
Na današnji dan, pre tačno 100 godina, na vanrednoj sednici Skupštine kluba održane 23. jula 1922. godine, tadašnji članovi najvišeg klupskog tela su doneli odluku da se crveno-beli dresovi prihvate kao zvanični dresovi FK Vojvodina.
Na taj način, članovi klupske Skupštine su želeli da izraze zahvalnost prema fudbalskom klubu Slavija iz Praga, od kojeg su, nakon završetka Prvog svetskog rata, novosadski studenti koji su studirali u Pragu na poklon dobili prvu pravu fudbalsku opremu koja je stigla u Novi Sad, pa je Vojvodina tako postala prvi klub u Srbiji koji je crveno-bele boje zvanično prihvatio kao svoje.
Istog dana, klub je dobio svoj zvanični grb, koji je bio nešto izmenjen u odnosu na grb FK Slavija. Tačnije, jedina razlika bila je u tome što zvezda na grbu Vojvodine nije bila crvena, kao na Slavijinom, već plava, kako bi, uz crveno-belu pozadinu, grb bio u bojama srpske zastave.
  • Djomla

    24.07.2022 14:07
    I kakva je proslava
    Šta će biti od programa za proslavu 100godina kluba.ipak je to veliki jubilej.
  • @deki detos

    23.07.2022 22:37
    Kakvi glasovi i baklje na krovovima, nemoj lagati, pomešao si sa svojim grobarima agentima u Bg-u. Mi smo najprogonjenija grupa, Klub nam je svesno marginalizovan a navijačka grupa nikad spremnija. U inat dušmanima i domaćim izdajnicima!!!
  • NovosadjanChe

    23.07.2022 18:30
    Belo crvena
    Što se mene tiče Vojvodina je pola bela pola crvena. Dakle, belo-crvena a ne crveno-bela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport