Koliko mogu košarkaši Voše - tim ima kvalitet, ali bez prave podrške je teško

Mada su košarkaši Spartaka vodili od prve do poslednje sekunde, povremeno i sa 23 razlike, utakmica sa Vojvodinom bila je uzbudljiva, u finišu i trilerski napeta.
Koliko mogu košarkaši Voše - tim ima kvalitet, ali bez prave podrške je teško
Foto: 021.rs

Ukratko, gosti iz Subotice su iznenadili odličnim skokom pod oba koša, što je najjači adut upravo domaćina. Zbunjeni "crveno- beli" nisu mogli da realizuju igru preko centara i zaigrali su na šut sa distance. Nije ih služio, tokom prvog poluvremenu od 16 pokušaja za trojku, samo je jedan uspeo.

Za pamćenje
 
Posebno je zakazao najbolji igrač Vojvodine Beslać sa samo dva poena u prvih 20 minuta igre. Sa druge strane, ohrabrenim "plavim golubovima" sve je polazilo za rukom. Lucidni Filip Barna je briljirao, isticali su i graditelj Ilkić, centar Bojić, zapravo svi košarkaši u plavim dresovima i na poluvreme su otišli sa 20 poena razlike.
 
No, od sredine treće četvrtine, Vojvodina počinje sa snažnim presingom. Nedeljkov i Pešaković su počeli da pune koš gostiju (i trojkama), centri Gaćeša i Šajin su našli način da nadskaču snažne rivale, krenulo je i Beslaća. Razlika se topila, minut i 15 sekundi pre kraja svedena je na tri poena. 
Da su u tom trenutku domaći košarkaši bili malo spretniji dogodio bi se preokret kakav novosadska publika ne pamti. Ovako, konačni rezultat je 90:86 ta goste, dva boda odoše na sever Bačke, a Subotičani i dalje ostadoše u trci za plasman u ABA 2 ligu. Odlučujuća će biti utakmica u kojoj su domaćini Metalcu, glavnom takmacu. Šanse Novosađana za viši rang sada su samo teorijske.
 
Odlična utakmica na SPENS-u je i poučna. Kako za trenere i igrače, tako i za uprave, možda ponajviše za "sportske oce" oba grada i za sportsku javnost.
 
Posle 15 godina
 
Dva tima, Vojvodina i Spartak su različito pristupila ovogodišnjem nadmetanju u Košarkaškoj ligi Srbije. Subotičani, povratnici u ovaj rang, jednogodišnju pauzu iskoristili su da stabilizuju klub. Proširili su rad sa mlađim selekcijama, dok su seniorski tim ojačali većim brojem afirmisanih igrača. Ne kriju da, za ovaj takmičarski rang, imaju sasvim pristojan budžet. Svakim danom su sve bliži cilju, plasmanu u ABA 2 ligu, što bi trebalo da bude samo etapa pred nadmetanje u najjačem regionalnom društvu.
 
Ambicija Novosađana je takođe ABA 1 liga. Posle gotovo petnaestogodišnjeg tavorenja, već tri, četiri sezone stalno su u vrhu KLS. Posle kraćeg nećkanja, Grad Novi Sad je poprilično podržao klub. Međutim, Novosađani nikako da nađu glavnog sponzora, a budžet je skroman. Ranije vođstvo je ostavilo dug. Mada je nova uprava uspela da smanji obaveze, dug opterećuje rad u klubu. Iako se pred tekuću sezonu, pola prošlogodišnje ekipe razišlo, sastavljen je veoma solidan tim, kombinacija iskustva i mladosti. U trenerskom štabu su mladi stručnjaci sa više nego solidnim dosadašnjim rezultatima.
 
Završni korak
 
Novosađani igraju skoro pa na nivou kakav se viđa na utakmicama ABA 2 i ABA 1 lige. Ali nikako da učine onaj završni korak i da se plasiraju u društvo najboljih u regionu. Nije teško uočiti šta je, svakako ne jedini, jak razlog koji limitira rad KK Vojvodina. Za ovaj rang takmičenja neobično skroman budžet.
 
Odavno su prošla vremena kada se igralo za slavu i sitne benefite. Sport je u celom svetu sa profesionalnim obavezama, takve bi trebalo da budu i nadoknade igračima i trenerima za vanredne napore i visoka dostignuća. Nema tima koji se oslanja samo na igrače ponikle u juniorma, često nije dovoljno ni imati oslonac samo u užem okruženju. Za jedan košarkaški tim neophodno je (najmanje) 12 visokokvalitetnih igrača, među kojima se jedni ističu šutevima, drugi skokovima, treći vodeći igru, četvrti dobrom odbranom... 
 
Sklopiti tim od tuce dobrih i međusobno različitih košarkaša nije lako i često se ne može bez igrača poniklih u drugim regijama. Na globusu nema sportskog kluba koji ne angažuje igrača iz druge sredine ako mu je potreban. Migracija je korisna kako za klub, tako i za same igrače. Ali, angažman vrhunskog igrača košta. Često i ne previše.
Nema sporta bez sponzora
 
I tu je nevolja KK Vojvodina. Sa nasleđenim dugom teško se može angažovati igrač ili dva čije bi prisustvo u već veoma solidnoj ekipi gotovo jemčilo plasman prvo i ABA 2, potom i u ABA 1 ligu. Uprava kluba pokušava da sanira dug i sakupi nešto novca pred prelazni rok u julu. Obaveze su već primetno umanjene, ali, očigledno, da ne može sama. Potrebna je pomoć, najviše u pronalasku kompanije za glavog sponzora, što imaju svi klubovi rivali. Poznato je da nema vrhunskog sporta bez navijača, medija i sponzora.
 
Vojvodina je dostigla visok takmičarski nivo, posle kraćeg vremena, pojačan je rad i sa mlađim selekcijama. Očekuje se da u naredne dve-tri sezone iz podmlatka za seniorski tim stasaju bar tri ili četiri igrača. Bez pomoći šire zajednice, klub teško da može više. 
 
Pravi je trenutak da se novosadskim košarkašima pomogne kako bi sledeće sezone preko ABA 2 izborili nastup u ABA 1 ligi. Efekat podrške uvek je najveći ako se pomoć pruži u pravom trenutku, dok su još na okupu igrači i treneri. Ako se previše čeka, mnogi će, ljudski je to, perspektivu potražiti u drugoj sredini. A tada će novosadski klub morati ponovo da krene, praktično, iz početka. 
  • NS man

    20.03.2023 10:21
    'mladje kategorije'
    Istina je sledeca.Idealno mesto za unistavanje mladih i perpsektivnih igraca.Jednog mladog momka koji je dosao iz inostranstva da bi igrao u svom rodnom gradu i koji je bio top prospect svetskih razmera su oterali bahatost,pohlepa i neznanje trenera i i ljudi iz uprave. Nema oporavka dokle god se politika ne odvoji od naseg kluba.I nije fora da se dovode neostvareni igraci iz drugih sredina.Fora je da igraju nasi momci iz NS i okoline kako bi se publika vratila na tribine a time i sponzori.Na kraju angazujte nekog ko se razume u ovaj sport i mentalitet ovog grada.
  • Slaninar

    13.03.2023 17:45
    Konacno jedan zaista objektivan tekst, osim sto nije recena najbitnija stvar, a to je da je rak ovog kluba kome se vracaju “dugovi” a koji nam je svima u Novom Sadu opstepoznat.Sa obecanjem stabilizacije, Vosa nas je ipak iznenadila sa izvodjenjem magije i vratila nas Novosadjane na Spens, sto je zasluga igraca ali najvise mladog trenera Isakova za kog se prica da je novi Obradovic, a koji nije doveo nijednog stranca u klub, za cega od mene ima naklon do poda. Podrska za sve u klubu, pravi navijaci Vose sve prepoznaju i uz vas su, samo napred i polako, nadam se da cete uskoro dobiti podrsku kakvu zasluzujete!
  • Manjača

    13.03.2023 17:38
    Rebraca
    Pa zar proslavljeni košarkaš i ušpešni privatnik Rebrača nije našao glavnog sponzora , zar nije svojim imenom doveo par zvučnih imena da nastupaju za KK Vojvodinu.........
    Pa on nije uspeo da vodi ni naplatu parkinga u Somboru

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport