Petar Puača domaštao biografiju: Šest klubova demantovalo njegove navode

Petar Puača je bivši fudbaler koji već godinama u javnim nastupima preuveličava svoju biografiju.
Hvali se kako je više sezona igrao u najjačim ligama, protiv najboljih igrača sveta. Pominje, potom, svoje mandate u francuskoj Nici i španskoj Osasuni, priča kako je tokom tri sezone u Kremonezeu stekao veliku slavu u klubu, a naglašava i da je najskuplji igrač u istoriji švedskog kluba Helsingborg.
 
Međutim, FakeNews tragač je iz klubova Đenova, Peskara, Nica i Osasuna dobio potvrde da Puača nikada nije nastupao za njih. Iz Švedske su odgovorili da on ni u trenutku prelaska nije bio najskuplje plaćeni igrač kluba, dok u Kremonezeu naglašavaju da je tamo proveo samo jednu sezonu i odigrao osam utakmica.
Iz FakeNews tragača navode da su pozvali Puaču kako bi mu dali priliku za komentar ili objašnjenje. Umesto toga, kažu, usledile su psovke, uvrede i pretnje prijavom policiji i sudu.
 
Danas je Puača angažovan u uspešnoj školi fudbala koja nosi njegovo ime. Ta škola – kako se navodi – pruža "pripremu deteta za ulazak u sport i uči decu da postanu dobri, pošteni i odgovorni ljudi". Poslednjih godina se redovno pojavljuje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, ali i na pojedinim sportskim kanalima kao sportski analitičar.
Svoju prilično uspešnu seniorsku karijeru, prema podacima mnogih fudbalskih baza, počeo je krajem osamdesetih u Crvenoj zvezdi. Potom slede drugi klubovi koji su, uz minimalna odstupanja, navedeni istim redom u svim analiziranim bazama. Ali onda se dolazi do problema: Puača tvrdi da je nastupao za Đenovu, Peskaru, Nicu i Osasunu, kojih nema ni na jednoj listi. 
 
Menadžer komunikacija FK Đenova Dino Storace rekao je za FakeNews tragač da ne postoje tragovi Puačinog prisustva u ligurijskom klubu. Njegov kolega iz nekadašnjeg prvoligaša FK Peskare Masimo Mučiante potvrdio je da Petar Puača nikada nije igrao za taj klub. Da nije nastupao ni za FK Osasunu za Tragač je saopštio direktor Departmana za komunikacije ovog kluba Santiago Zuza Fernandez. Poslednji negativan odgovor na upit o saradnji sa Puačom stigao  je od medijskog tima FK Nica. 
 
"Švedski Ronaldo" i rekordni transfer
 
Petar Puača kaže kako je najveći transfer u svojoj karijeri napravio odlazeći u švedski Helsingborg za tri i po miliona maraka. To je, prema njegovim rečima, do dan-danas ostao najveći transfer u istoriji skandinavskog kluba. Često ističe da su ga navijači nazivali "Švedski Ronaldo". Na švedskom specijalizovanom portalu obožavalaca ovog kluba nailazi se na nešto drugačije epitete: jedan od navijača Helsingborga pisao je da Puaču pamti kao velikog, arogantnog napadača, koji je bio "potpuno nezainteresovan za zagrevanje i za učešće u bilo kakvoj timskoj igri". Dodaje da je Puača upisao šest nastupa, bez ijednog gola, te da je proveo 135 minuta u crvenom dresu.
 
FakeNews tragač se obratio Helsingborgu kako bi proverili navode o visini transfera. Midhat Kuduzović, menadžer komunikacija u tom klubu, nakon razgovora sa članom uprave iz perioda kada je Puača doveden u klub, 1997. godine, rekao je da "on sigurno može zaključiti da Petar Puača nije najskuplji igrač Helsingborga ni tada, a apsolutno ne ni sada". 
 
"Kaže da je on lično bio u Makedoniji i kupio Zorana Jovanovskog. Zoran je tad bio pod ugovorom i koštao je 2,5 miliona švedskih kruna. U slučaju sa Petrom kaže da nije bilo govora ni o čemu blizu te cifre", navodi Kuduzović i dodaje da je, prema grubim procenama, najskuplji transfer zabeležen u slučaju Norvežanina Tomasa Seruma, koji je za Helsingborg zaigrao 2011. godine i napustio ga godinu dana kasnije.
 
Boravak u Kremonezeu
 
Svoj navodno trogodišnji boravak u italijanskom Kremonezeu Puača opisuje kao period u kom je postao "legenda kluba" i dobio šansu da nastupa protiv Intera iz Milana, u kom je igrao njegov idol Ronaldo Nazario. Tu je, priča, ponovo bio obožavan. U jednom intervjuu opisuje svoju prisnost sa navijačima Kremonezea: "Što ne bih jednom mesešno dao 200–300 maraka da kupe baklje?"
 
Departman za medije FK Kremoneze demantovao je za FakeNews tragač da je Puača u klubu proveo tri sezone. Oni navode sezonu 1998/99. kao jedinu u kojoj je nastupao za Kremoneze, kada se tim takmičio u Seriji B. Detaljnije objašnjavaju da je nosio broj 29 i postigao dva gola u osam utakmica – u porazima od Napolija i Lukezea.
 
Prema rečima Petra Puače, utakmicu protiv Intera igrao je u Kupu Italije 29. novembra 1998. godine. Ipak, neće biti da je to istina. Inter je pomenutog datuma igrao ligašku utakmicu protiv FK Salernitana, dok je Kremoneze 1998. godine iz kupa ispao ranije i nije se sastao s Interom. Iz Kremonezea su demantovali i da je Puača u njihovom dresu nastupao protiv Intera u prijateljskoj utakmici 15. oktobra 1999. godine.
 
Foto-uspomene iz Đenove
 
Puače nema ni u jednoj bazi podataka o igračima Đenove, a iz ovog fudbalskog kluba demantovali su da je igrao za njih. Ipak, bivši fudbaler na interesantne načine pokušava da "podseti" javnost na svoje uspehe iz tog kluba. Na primer, jednu (skraćenu) fotografiju iz Helsingborga predstavio je kao uspomenu na Đenovu.
 
Drugi primer zahtevao je nešto složeniju analizu. Kombinacija foto i video forenzike, pretraga baza podataka i komunikacija sa autorima sajta "Atalanta Story" dovele su do zaključka da je u Puačnom opisu "slike iz Đenove" gotovo sve promašeno – i godina, i meč, i protivnik.
Ponosan na crveni karton kojeg nije bilo
 
Osim uspeha iz Italiji, Puača izdvaja i da je ponosan na crveni karton koji je dobio u 37. minutu pošto je, bez lopte, udario igrača albanske nacionalnosti iz FK Leće koji ga je navodno provocirao.
 
"Ja sam ponosan na taj crveni karton! Ja mrzim Albance, ja mrzim Šiptare!", rekao je na Pinku, u jutarnjem programu kod Jovane Jeremić. U fudbalskim bazama ne postoji podatak da je Puača bio akter ove utakmice, a iz FK Kremoneze potvrđuju da za vreme mandata u njihovom klubu Puača nikada nije dobio crveni karton.
 
Pokušaj kontakta – psovke i najava tužbe
 
Puača je pristao na razgovor o svojoj karijeri za Tragač, ali čim su mu saopštili mali deo zaključaka njihovog istraživanja dobili su odgovor: "Šta ja treba da se pravdam gde sam igrao?" 
 
Navode i da ih je opsovao i najavio da će ih prijaviti policiji.
  • Jedno

    04.04.2023 20:11
    Vidim da sve stručnjaci fudbalski koji nisu ni u svom ulazu mogli isplivati u prvi plan blate čoveka.
    Čovek je igrao četiri puta derbi sto neki nisu ni kao gledaoci doživeli.

  • choco

    03.04.2023 08:13
    a zasto niko ne spominje da je resio derbi River-Boka za titulu golom iz makazica sa 20 metara u 94' minutu na prepunoj Bombonjeri ???
  • bora

    03.04.2023 07:39
    djacko
    Garantujem da nikada nije igrao na djackom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport