Ko su vicešampioni sveta iz Novog Sada: Milutinov, Ristić... a Pešić?

Košarkaši Srbije vicešampioni su sveta. Ekipa Svetislava Pešića stigla je do finala uprkos svim sumnjama.
Tim Svetislava Pešića bio je unapred "otpisan" usled odluke nekoliko igrača, pre svega Nikole Jokića i Vase Micića, da ne igraju na Mundobasketu. 
 
Ekipi bez igrača koje je javnost videla kao ključne, malo ko je davao šanse. Ipak, košarkaši koji su odabrani za prvenstvo govorili su da, bez obzira na sve, oni predstavljaju Srbiju i da je to najbolji tim koji je mogao da dođe.

Među odabranima bila su i dvojica momaka rođenih u Novom Sadu, to su Nikola Milutinov i Dušan Ristić.

Nikola Milutinov pokazao se značajnim za selekciju Srbije na ovom šampionatu. Uostalom, centar koji nastupa za Olimpijakos izabran je u drugi najbolji tim Mundobasketa. Na Svetskom prvenstvu beležio je prosečno 12 poena po meču.
 
O njegovom značaju govori i to što je jedan od glavnih zadataka Nemaca u finalu bio da ne dozvole Milutinovu da dođe u priliku da postigne koš, što su veoma uspešno i učinili.
 
Milutinov je rođen 1994. godine u Novom Sadu. Seniorsku karijeru započeo je u Hemofarmu, potom je prešao u Partizan, na NBA draftu 2015. kao 26. pika birao ga je San Antonio. Karijeru je nastavio u Olimpijakosu, potom se prebacio u CSKA, da bi se ponovo vratio u Grčku.
 
 
Još jedan Novosađanin među košarkašima je i Dušan Ristić. Kao i Milutinov, 213 centimetara visok Novosađanin igra na poziciji centra.
 
Novosađanin rođen 1995. godine je na Mundobasketu beležio 5,4 poena po meču, dok je izraženiju ulogu imao u kvalifikacijama za svetski šampionat. 
 
Ristić je košarku počeo da trenira u novosadskom klubu KK Star, dok je seniorsku karijeru započeo u FMP-u, da bi potom debitovao za Crvenu zvezdu. Međutim, odlučio se da obrazovanje nastavi u Sjedinjenim Američkih Državama, gde je išao u srednju školu, a potom je pohađao i Univerzitet Arizona. 
 
 
Centar se potom vratio u Crvenu zvezdu, nakon čega su usledili angažmani u Astani, Breši, Avtodoru, Fuenlabradi, Galatasaraju i Kanarijasu. 
Ako se pitate otkud u naslovu teksta i selektor Svetislav Pešić, odgovor je jednostavan - po rođenju je Novosađanin. Ipak, po onome što oseća, Kari je stoprocentni Piroćanac. 
 
U svakom slučaj, Pešić je rođen u Novom Sadu 1949. godine. Tu se nije zadržao dugo, već je od svoje treće godine, pa sve do završetka srednje škole živeo u Pirotu. Usledila je uspešna karijera u Partizanu i Bosni sa kojom je osvojio i Kup evropskih šampiona.
 
Kao trener ostavio je još dublji trag u košarci na ovim prostorima. Započeo je karijeru u Bosni, potom su usledile mlađe selekcije Jugoslavije, a onda i osvajanje Evropskog prvenstva sa Nemačkom. 
 
Najveći uspeh ostaje titula svetskog prvaka koju je sa Jugoslavijom osvojio 2002. godine u Indijanapolisu. Sa Barselonom je nakon toga osvojio i Evroligu. 
  • @Anonimus

    11.09.2023 18:39
    Bio sam na nekoliko utakmica KK Vojvodine (uključujući gostovanje Partizana), nikad me niko nije pretresao... Kad su utakmice visokog rizika, takva je politika u celoj državi da ponekad bude pretresanja. U Beogradu u Pioniru kad sam bio, bilo je pretresanja... Tako da nije se to radilo samo u NS. Jedino se slažem da su huligani dobijali karte po specijalnim cenama, od dvojice sam na ulazu kupio kartu, oni zadovoljni što su zaradili par stotina dinara preprodajući dobijenu kartu.
  • @Anonimus

    11.09.2023 17:28
    Очигледно ниси био на утакмица. Па је нејасан циљ твог писања.
  • @@Anonimus

    11.09.2023 16:33
    Nije istina da u Novom Sadu nema košarkaške publike, istina je da nema respekta prema toj iskernoj i pravoj košarkaškoj publici. Iz vremena kada se u našem gradu igrala Aba liga je i ova" istina",odnosno navika kada su od strane organizatora utakmica, obični, normalni zaljubljenici u košarku kao sport, podvrgavanj ponižavajućim pretresima prilikom ulaska na utakmice,uz oduzimanje ličnih stvari, da bi onda " navijači" odnosno huligani organizovano, bez pregleda, pretresa i naravno karte, propuštani na tribine. Otuda nema ni publike na košarkaškim utakmicama u NS-u ali je bilo huligana i pirotehnike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport