Preminuo Veljko Aleksić, član prve Vošine šampionske generacije

Veljko Aleksić, nekadašnji fudbaler Vojvodine i član prve Vošine šampionske generacije, preminuo je u 85. godini života.
Preminuo Veljko Aleksić, član prve Vošine šampionske generacije
Foto: FK Vojvodina

Aleksić je dres Vojvodine nosio od 1958. do 1966. godine i upisao je 98 zvaničnih utakmica za "staru damu", te je učestvovao u osvajanju prve šampionske titule.

Rođen je 1939. godine u Sokolovu, da bi potom u Novom Sadu kao gimnazijalac postao i član podmlatka Vojvodine.
 
Nakon Vojvodine, nastupao je za Crvenu zvezdu, kao i holandski Den Hag, francuski Angulem i belgijski Ostende.
 
Po završetku karijere nastavio da je studira DIF, a potom je upisao i Višu trenersku školu, te je 1982. godine postao i prvi doktor fudbala u našoj zemlji.
"Kao doktor fudbala imao je 76 objavljenih stručnih radova, osam priručnika za fudbalske trenere i četiri univerzitetska udžbenika. Koliko je veliki bio Veljko Aleksić potvruđuje i podatak da je bio mentor kada su diplomirali velikani srpskog fudbala kao što su – Radomir Antić, Dragan Džajić, Nenad Bjeković, Velibor Vasović, Vladimir Petković i mnogi drugi", piše njegov prvi klub.
 
FK Vojvodina će u njegovu čast organizovati i komemoraciju, u sredu u 12 časova u prostorijama na stadionu "Karađorđe".
 
Njegovoj porodici, prijateljima, Gradu Novom Sadu i svima koji su ga poznavali, fudbalski klub Vojvodina izrazio je svoje iskreno i duboko saučešće.
 
Od Aleksića su se oprostili i Fudbalski klub Crvena zvezda i Fudbalski savez Srbije, navodeći da je reč o velikom čoveku i važnom imenu za srpski fudbal.

Ispraćaj i kremacija Veljka Aleksića biće obavljeni u sredu od 14 sati na Novom groblju u Beogradu.

  • d

    14.03.2024 07:09
    +
    Nikada ne treba zaboraviti ljude koji su učinili pozitivne stvari u svetu, bilo koja da je oblast

    Svako dobro

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.