Ajaks - Johan Krojf i totalni fudbal

Rival Vojvodine u drugom kolu kvalifikacije za Ligu Evrope biće čuveni Ajaks.
Prvo što se pomisli kada se pomene Ajaks jesu Johan Krojf i totalni fudbal. 
 
A onda možete po slobodnoj volji da nabrajate: Klarens Sedorf, Frank Rajkard, Marko van Basten, Pit Kajzer, Denis Berkgamp, Edvin van der Sar...
Neko će navesti i Edgara Davidsa, Luisa Suareza, Zlatana Ibrahimovića... ili Dušana Tadića koji je tokom boravka u Amsterdamu bio kapiten tima.
 
Ajaks je rekorder u svojoj zemlji sa čak 36 titula i 20 trofeja u Kupu Holandije, dok je čak četiri puta bio i prvak Evrope – 1971, 1972, 1973. i 1995. godine. Najslavniji je period iz sedamdesetih - bila je to era Johana Krojfa i totalnog fudbala. 
Na sve ove trofeje, treba dodati i devet pehara u Superkupu Holandije, i još po jedan Kup pobednika kupova i Kup UEFA i dva trofeja u UEFA Super kupu. 
 
Dušan Tadić će verovatno ostati upamćen u klubu kao jedno od boljih pojačanja, s obzirom na to da je upravo vrhunac u svojoj karijeri doživeo u Ajaksu. Tadić je sa Ajaksom tri puta bio šampion Holandije, osvojio je dva kupa i jedan Superkup, a predvodio je tim do polufinala Lige šampiona 2019. godine.
 
Što se tiče trenutnog sastava Ajaksa, na klupi je novi trener, tridesetpetgodišnji Italijan Frančesko Farioli, koji je stigao nakon izuzetnih rezultata na klupi francuske Nice. Prema procenama specijalizovanog fudbalskog portala Transfermarkta, Ajaks je procenjen na čak 242,55 miliona evra, što je čak 12 puta više u odnosu na procenu vrednosti tima Vojvodine – 20 miliona.
Najvredniji igrač je napadač Brajan Brobi, koji vredi 35 miliona evra, a ujedno je i najbolji strelac ekipe u protekloj sezoni sa 22 gola u svim takmičenjima. Član Ajaksa je i nekadašnji kapiten Liverpula Džordan Henderson, dok su među ostalim zvezdama ekipe i Stiven Bergvajn, Josip Šutalo i Borna Sosa, kao i mlada nada Jorel Hato, štoper koji je procenjen na čak 30 miliona evra.
 
Prvi meč na "Johan Krojf areni" na programu je 25. jula, a dok će Voša biti domaćin 1. avgusta.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Jedan vek "Karađorđa"

Na današnji dan, 28. juna, pre tačno sto godina, otvoren je stadion Fudbalskog kluba Vojvodina, današnji Karađorđe.