Uskoro grade most do Ribarskog ostrva

Novi Sad će ove godine početi gradnju pešačko-biciklističkog mosta koji će povezati Sunčani kej i Ribarsko ostrvo, saznaje 021.rs.
Novi Sad će ove godine početi gradnju pešačko-biciklističkog mosta koji će povezati Sunčani kej i Ribarsko ostrvo, saznaje 021.rs.

U Zavodu za izgradnju grada su nam potvrdili da će u narednom periodu biti raspisana javna nabavka za izgradnju pešačko-biciklističkog mosta, nakon čega će se znati svi detalji ove investicije.

U ZIG-u su za 021.rs naveli da dok se ne završi ovaj postupak neće biti poznata vrednost investicije. S druge strane, u budžetu grada je navedeno da je za granju ovog mosta planirano oko 115 miliona.

Most će se graditi četiri godine nakon arhitektonskog konkursa.

Prema pobedničkom radu novi most koji će povezati Kej i Ribarac, biće izgrađen na sedam stubova na šipovima i konzolama.

Arhitektonsko rešenje predviđa da konstrukcija mosta bude u kombinaciji čelika i limova sa mogućnošću postavljanja solarnih panela duž ograde koji bi se koristili za zagrevanje hodne podloge zimi, kako ne bi dolazilo do smrzavanja.

- Most će biti širok od 5,5 do 7,5 metara na vidikovcu, središnjem delu i najvišoj tački prelaza, a dugačak 270 metara i minimalne visine od 9 metara što je propisano Dunavskom konvencijom o plovnom putu.

Ispod mesta će nesmetano prolaziti brodovi koji ulaze u brodogradilište, a takođe i brodovi Rečne flotile Vojske Srbije. Konstrukcija će biti u mogućnosti da izdrži prelazak manjih motornih vozila, ali samo u iznimnim situacijama, jer je to prvenstveno pešačko-biciklistički most.

Očekuje se da će most svojim atraktivnim izgledom postati jedno od obeležja Novog Sada i samim tim doprineti povećanju turističkih potencijala grada, a njegovom izgradnjom podstaći će se i razvoj popularnog Ribarca. (Žarko Bogosavljević - zarko@021.rs)

Komentari 109

  • miloš

    07.02.2015 12:02
    Ako neko već hoće nešto korisno da uradi za ribarac, neka za te pare očisti šodroš, spoji ga sa dunavcem i na tom mestu naprave običnu ćupriju, kako je nekad i bilo.Zato se ribarsko ostrvo i zvalo ostrvo, što ovi dođoški skorojevići ne znaju.Para bi ostalo da se srede biciklističke staze i putevi po ostrvu."Mornarica" bi se takođe mogla bez problema evakuisati i kad je visok vodostaj kad zagusti.
    Ideja koja je prikazana, ako bi se realizovala bila bi svojevrstan spomenik ljudskoj gluposti, bacaju se u najvećoj krizi pare da bi se šetačima i biciklistima skratia šetnja i vožnja za 1km.
  • stankela iz magacina

    07.02.2015 08:57
    ...
    Čist ugostiteljski lobi na delu! Na ribarcu ima nekoliko već elitnih ugostiteljskih objekata koji će sada postati mnogo dostupniji građanima. Pored toga, ona šumica će lepo da se isparceliše pa će tu da nikne nova ulica laze Telečkog. Kao što ugostitelji mogu da rade u Laze telečkog šta god hoće i pritom ništa ne plaćaju gradu nego podmazuju razne činovnike, isto tako će sad moći to i na ribarcu.
    Da se razumemo, to stvarno nije loše sa ekonomski prosperitet grada pod uslovom da se lova sliva u budžet i zapošljavaju stanovnici, ali ovo je projekat još jedne male interesne grupe pojedinaca čiji su građani već dugo vremena taoci.
    Mislite o tome....
  • branko ns

    05.02.2015 16:22
    mostic
    Dunav je mnogo sirok, ovde je lakse. Nicemu ne sluzi ali nema veze. Vazno je da se kaze da imamo novi most

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti