Preko 135 miliona za projekte iz kulture

Ukupno 189 novosadskih udruženja, društava i pojedinaca dobilo je sredstva za projekte u oblasti kulture za 2015. godinu, u ukupnom iznosu preko 135 miliona dinara.
Ukupno 189 novosadskih udruženja, društava i pojedinaca dobilo je sredstva od Grada za projekte u oblasti kulture za 2015. godinu, u ukupnom iznosu preko 135 miliona dinara.

Kao meru podizanja kulturne politike u Novom Sadu, 28 podnosioca dobilo je iznose preko milion dinara za realizaciju svojih projekata, dok su ostali dobili od 50.000 dinara do milion.

Postupak javnog konkursa sprovela je komisija u sastavu: savetnica gradonačelnika za oblast kulture Tijana Delić, Dalibor Rožić iz Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada Petar Đurđev, režiser sa Akademije umetnosti Silard Antal, istoričar Đorđe Srbulović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, direktorka KIC "Mladost" iz Futoga Aleksandra Rajak, direktor gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" Radivoj Stojković, kao i direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić i profesorka književnosti iz Gradske biblioteke Ljiljana Maširević.

Prema rečima predsednice Komisije Tijane Delić, traženi iznos daleko je prevazišao budžet predviđen konkursom, pa su odabrani isključivo projekti koji će najbolje doprineti razvoju kulture u Novom Sadu.

"Uprava za kulturu je sprovela kompletan konkurs do aprila. To je možda prvi put da se taj rok poštuje u poslednjih nekoliko godina. Ovo u praksi znači da je Novi Sad pokazao da je zapravo grad kulture i da se prema svojim kulturnim vrednostima, što većina ustanova svakako jesu, odnosi na način na koji oni to zaslužuju", rekla je Delićeva. Ona je dodala da je ovaj konkurs samo deo podrške kulturnim dešavanjima u gradu i da će do kraja godine biti još kulturnih podsticaja.

Najveće i, prema mišljenju čelnika, najznačajnije podsticaje dobili su Exit, Zmajeve dečije igre, Nomus, Tamburica fest, Festival uličnih svirača, Matica srpska, Srpsko narodno pozorište, Studentski kulturni centar, Udruženje građana "Klasik rok", udruženje mladih "Novo kulturno Naselje" i još neki.

Obrad Škrbić, ispred udruženja "Klasik rok", koje svake godine organizuje "NS koncert godine" kaže da je tokom poslednjih nekoliko godina napravljen pomak u podršci kulturnim dešavanjima na raznim nivoima, te je i rokenrol scena dobila status koji zaslužuje.

"Prvi put se dešava da smo u ovom materijalnom obimu podržani, a to pokazuje poštovanje prema nama i našem radu na očuvanju rokenrol scene u Novom Sadu i na mapi Evrope. Konačno ćemo u sklopu manifestacije moći da podržimo i brojne novosadske bendove, koji su mladi i neafirmisani na sceni", rekao je Škrbić i dodao da će manifestacija ove godine trajati duže od jednog dana.

Zdravko Vulin je ispred SKC-a rekao da su postavljeni dobri kriterijumi za odabir projekata, te da su oni najpre univerzalni i fer.

"Treba insistirati na ambijentu i kriterijumima da bi samo najbolji ušli u izbor za sprovođenje kulturne politike grada. Mi ćemo se potruditi da napravimo dobar ambijent za mlade, a to ćemo svakako činiti preko 'Ritma Evrope' i festivala 'To be punk'. Želimo i aktivinije da se uključimo u izbor Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine", naveo je Vulin.

Inače, na konkurs se prijavilo ukupno 370 kandidata sa 573 projekata. Kompletni spisak odobrenih projekata sa novčanim iznosima dostupan je od danas na sajtu grada. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • 08.04.2015 14:13
    anonimus
    26. DRAGAN VUKOTIĆ PR AGENCIJA ZA MARKETING I ORGANIZACIJU
    PRIREDBI BIN MARKETING NOVI SAD,Нови Сад
    - "Првомајски уранак фест" 600,000.00
    - "Бин фестивал" 700,000.00
    1,300,000.00

    na navedenoj lokaciji je frizerski salon, a doticni organizuje "Pasuljijadu" u Temerinu, pa me interesuje koji je interes grada za takve manifestacije
  • Mile

    07.04.2015 08:26
    Lepo je sto su odrzali rec i podrzali Exit. I vidim da je dosta razlicitih i raznovrsnih projekata i ideja dobilo sredstva, sto je takodje za svaku pohvalu.
  • zodijak ns

    07.04.2015 07:27
    ko sme da prigovori
    dajemo nase pare kroz poreze a i kroz ulaznice , znaci dvaput. Festivali od kojih ni jedan nije samoodrziv. Zasto onda grad nije suvlasnik istih. Zato sto se tale medjusobno. Zasto iste face uvek...npr Vulin. Zasto, ako je to interes grada ne depolitizuju ove org. Zasto ste uvek takvi gadovi. E da, i ona tamburica, pa to je...licimeri na vlasti. Bolje da ste ceci deo sredstava dali u narodnu kuhinju ili pomogli gomili dece sa posebnim potrebama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti