Pedijatri: Bebama nije mesto u vrtiću

Novi Zakon o predškolstvu predviđa mogućnost upisa u vrtiće za bebe stare šest meseci, ali kapaciteti za njihov smeštaj još uvek ne postoje.  
Novi Zakon o predškolstvu predviđa mogućnost upisa u vrtiće za bebe stare šest meseci, ali kapaciteti za njihov smeštaj još uvek ne postoje. Direktor "Radosnog detinjstva", Borislav Samardžić, kaže za Radio 021 da je za ovakvu decu potrebno nabaviti poseban nameštaj i opremu. Takođe, za bebe se moraju pripremati i posebni obroci, budući da mnoge od njih u tom uzrastu i dalje sisaju majčino mleko i jedu samo kašice. Sa bebama bi morale da rade pedijatrijske sestre i sestre vaspitači.

"To su neka sasvim nova sredstva i nova organizacija rada koja je, u načelu, u pripremi i mi razmišljamo da li da se od sledeće godine organizujemo u tom pravcu da pripremimo i prihvat te dece", kaže on.

Načelnica pedijatrije u novosadskom "Domu zdravlja", Slavica Malešević, ističe da nije preporučljivo slati decu mlađu od godinu dana u vrtiće. Ona objašnjava za Radio 021 da se u dobi od šest meseci u dečju ishranu postupno uvode nove namirnice, čija je vrsta i količina individualna za svako dete. Takođe, rast i razvoj u periodu od šest meseci do godinu dana je vrlo intenzivan.

"Njegov rast i razvoj treba da je najintenzivniji u to doba kada beba za godinu dana naraste 25 centimetara i bude teža tri puta nego što je na rođenju, to jedino može uz mamu", ocenila je Maleševićeva.

Deca u prvoj godini života primaju najmanje sedam ili osam vakcina, zbog čega nisu imunološki dovoljno stabilna za kolektiv. "Primovakcinacija se završava sa dvanaest meseci, a dete sa šest meseci je dobilo dve ili maksimalno tri doze tih vakcina", naglašava doktorka Malešević.

Borislav Samardžić priznaje da je novi zakon na izvestan način nelogičan, budući da se majkama garantuje godinu dana trudničkog bolovanja. Kako on kaže za naš radio, pripreme za ovu decu ne mogu da počnu dok ne bude poznato koliko roditelja bi bilo spremno da pre isteka bolovanja ostavi dete u vrtićima, zbog čega će "Radosno detinjstvo" među roditeljima uskoro sprovesti anketu.

"Ukoliko se roditelji slože, mi ćemo sa analizom podneti zahtev Gradu za potrebna sredstva i ukoliko se iznađe mogućnost da se to finansira, mi ćemo otvoriti te kapacitete", najavio je on.

Slavica Malešević smatra da je u najboljem slučaju preporučljivo da dete ostane uz majku do treće godine života. "Čak je baš preporučljivo da, ako baš ne mora, ni dete od godinu dana ne bude upisano u jaslice, ali to je sada neizvodljivo zbog zakonskih propisa gde majke mogu imati samo godinu dana porođajnog odsustva", kazala je ona.

Ove godine u "Radosno detinjstvo" nije stigao nijedan zahtev za upis dece mlađe od godinu dana.

  • ivana

    28.11.2014 15:17
    Ja radim u Austriji u vrticu.ne znam za Bec ali u donjoj austriji je zakon takav da deca ne mogu pre dve i po godine u vrtic.iako znam da je to noviji zakon do skoro nisu mogla ispod 3 godine u vrtic. Svi imamo decu iz razlicitih razloga i razlicito ocigledno postupamo sa njima, ali svaka malo obrazovanija majka koja ima dete iz ljubavi je prvo razmislila i stvorila neke uslove za to dete pa ga rodila... i naravno procitala bilo koju knjigu o psihickom razvoju dece jer u svakoj pise ISTO da se detetova licnost formira do TRECE godine zivota.
  • ca

    25.11.2010 19:25
    Ja radim u Kanadi sa bebama!
    Ja radim u Kanadi sa bebama u jaslicama...ovde je dozvoljeno da beba od 6 nedelja dodje u jaslice! Takodje, ovde bebe ne piju mleko koje je podgrejano (mislim na malo starije bebe od godinu dana, koje vec mogu da piju mleko zivotinjskog porekla) nego direktno iz frizidera! Ovde u Kanadi to postoji odavno, d bebe dolaze u obdaniste tako male. Iskreno reeno, ja sam bila uzasnuta kad sam videla malu bebu od 2 meseca koja je morala da ostane samnom u vrticu zato sto mama mora da ide da radi, a ona je samohrani roditelj! Ali sta ce ta zena,koji izbor ona ima?!
  • jasna

    05.08.2010 20:54
    Da, deca radjana 60-tih i prve polovine 70-tih kretala su i sa tri meseca u jaslice! O humanosti tog cina ne treba raspravljati. Tek nije u redu osudjivati nikoga koga ni ne poznajes, a time nemas pojma u kakvoj je on situaciji! U drzavi gde je natalitet ispod svake granice, bilo bi divno kad bi se pojavila neka zdravorazumska osoba pa zavela neki red, ali ko zna zasto je to dobro, pa tek niko i ne brine o tome. Jedino cega imamo u suficitu jesu glupost i ego, a kako se ego leci patnjom predodredjeni smo da, bogme, debelo patimo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.