Policija obećala obračun s bahatim vozačima (Foto)

Šef saobraćajne policije, Milovan Glođović, najavio je da će se prekršaji bahatih i nesavesnih vozača ubuduće prijavljivati kao nasilnička vožnja, u nastojanju da kazne za počinioce budu pooštrene. Ovo obećanje usledilo je nakon protestne šetnje i predaje peticije sa zahtevom da se spreči i adekvatno kazni divljanje na novosadskim putevima, čija je poslednja žrtva bio dvanaestogodišnji dečak.  
Šef saobraćajne policije, Milovan Glođović, najavio je da će se prekršaji bahatih i nesavesnih vozača ubuduće prijavljivati kao nasilnička vožnja, u nastojanju da kazne za počinioce budu pooštrene. Ovo obećanje usledilo je nakon protestne šetnje i predaje peticije sa zahtevom da se spreči i adekvatno kazni divljanje na novosadskim putevima, čija je poslednja žrtva bio dvanaestogodišnji dečak.

U protestnoj povorci učestvovalo je između tri i četiri stotine Novosađana, a na njenom čelu našla se i porodica dvanaestogodišnjeg Davida Dobrijevića, kog je pre nekoliko dana na pešačkom prelazu usmrtio motociklista. Kolona se kretala Bulevarom oslobođenja, od Limanskog parka, do zgrade policije, gde su organizatorke protesta uručile peticiju sa zahtevom da se ovakve tragedije ubuduće sprečavaju pravovremenim reakcijama. Iako su se okupili u velikom broju, Novosađani s kojima smo razgovarali uglavnom nisu bili optimistični i većina njih ne veruje da će protest promeniti mnogo toga.

Ubuduće prijave za nasilničku vožnju

Šef saobraćajne policije, Milovan Glođović, istakao je da je od početka godine policija otkrila oko 1.200 prekršaja koje su počinili motociklisti. Osim opremanja važnih saobraćajnica dodatnom video opremom, policija će intenzivno sarađivati sa motociklistima, kako bi se identifikacija počinilaca prekršaja olakšala. Kao najvažniju meru, Glođović je najavio da se na bahato i nesavesno ponašanje vozača ubuduće neće gledati kao na uobičajene prekršaje.

"Takve vožnje obično su praćene nepoštovanjem nekih drugih pravila u saobraćaju – prevelika brzina, prolazak kroz crveno svetlo, nepostupanje po znaku. Ubuduće ćemo za takve stvari podnositi prekršajnu prijavu zbog nasilničke vožnje, i videćemo da li će pravosuđe imati adekvatnu kaznenu politiku", kazao je on.

Bubnjević: Brza vožnja za karting staze

Član Gradskog veća za saobraćaj, Siniša Bubnjević, rekao je da pravu sliku o količini prekršaja u Novom Sadu prikazuje podatak da trećina novca od kazni ide u gradski budžet, a samo trećina u ovom slučaju iznosi oko 20 miliona dinara. On navodi da polovina tog novca odlazi na sređivanje puteva, dok se ostatak ulaže u preventivu i mere bezbednosti u saobraćaju. Bubnjević je istakao važnost osnivanja centra za obuku vozača, automotodroma i karting staza.

"Ako to nije Mišeluk ili Bulevar oslobođenja, biće to negde kod Železničke stanice, na Limanu ili na Klisi. Treba jednostavno dislocirati to iz grada, smiriti grad i svesti ga na onih 50 kilometara na sat, koliko je dozvoljeno, a dozvoliti mladim ljudima punim adrenalina da to rade, ali na nekom drugom mestu – sigurnije i ne ugrožavajući tuđi život", smatra on.

Organizatorke zadovoljne odzivom

Jedna od organizatorki protesta, Jelena Vukmanović, kaže za Radio 021 da je zadovoljna odzivom Novosađana na ovu akciju. Ona je rekla da će se insistirati na ispunjenju datih obećanja, ali da je za sada bitno da se ona ispoštuju u što skorije vreme. "Javno su to rekli, ja se nadam da će poštovati tu svoju reč, bar neko vreme, i da će ova naša akcija bar neko vreme imati efekta", kazala je ona.

Akcija je počela kao inicijativa na društevnoj mreži "Fejsbuk", koju su pokrenule Novosađanke Sanja Blagojević, Jovana Zdjelarević, Amra Zvizdić i Jelena Vukmanović. Peticiju sa zahtevom za nadležne u policiji, potpisalo je oko 800 Novosađana.

Na čelu kolone bila je porodica stradalog dečaka.

Polazak iz Limanskog parka.

Polaganje cveća na mestu pogibije dečaka.

U koloni su se našli i najmlađi Novosađani i Novosađanke.

Bulevarom su se prošetale i starije sugrađanke.

Svoj doprinos dali su i brojni biciklisti.

A bilo je i sugrađana koji nisu tačno znali šta se dešava.

Kolona na uglu Ulice Pap Pavla i Bulevara oslobođenja.

Pozivi na protest.

Jedna od organizatorki protesta, Jelena Vukmanović, sa zamenikom načelnika Policijske uprave, Stevanom Krstićem, i članom Gradskog veća za saobraćaj, Sinišom Bubnjevićem.

  • nikola

    06.08.2010 09:35
    SUP i SUD probudite se!
    Baš tako, tuga i žalost za policiju i sudstvo. Mi ih plaćamo da rade svoj posao sprovodeći zakone u delo.... a sad treba da ih još molimo da rade svoj posao tj. da izlazimo na ulice i zahtevamo doslednu primenu zakona..koja nebuloza. Šta je ovo????
  • Jasmina.NS

    06.08.2010 05:49
    Alo, bre, saobraćajna i ostala policijo - probudit
    Ovo je katastrofa! Za ridanje od plača... Pa, jel' trebamo da svi izađemo na ulice, samo da bi nas po zakonu štitili oni koje za to već plaćamo i koji po osnovnom ljudskom načelu i treba da štite građane, ljude?!? Ko i zašto dozvoljava da se ovakve tragedije dešavaju kad mogu da budu sprečene? Strašno!
  • emanon

    04.08.2010 21:56
    Obecanje ludom radovanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.